Stimularea electrică profundă a creierului ar putea ajuta pacienţii cu Alzheimer? Ce spun experţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maladia Alzheimer este o boală neurodegenerativă ale cărei cauze sunt necunoscute
Maladia Alzheimer este o boală neurodegenerativă ale cărei cauze sunt necunoscute

Un tip de tratament care ajută bolnavii cu Parkinson s-ar putea dovedi eficient şi pentru pacienţii cu maladia Alzheimer. Se estimează că, în România, sunt circa o jumătate de milion de persoane diagnosticate cu Alzheimer.

Maladia Alzheimer – boala uitării -este a doua afecţiune medicală neurodegenerativă la nivel mondial ca număr de pacienţi afectaţi. Boala deteriorează memoria, capacitatea de judecată, limbajul şi comportamentul.

Întrucât speranţa de viaţă creşte, este de aşteptat ca numărul persoanelor cu Alzheimer fie mai mare, astfel că necesitatea unor tratamente eficiente sunt mereu în atenţia medicilor neurologi şi a cercetătorilor.

Potrivit bbc.com, o pacientă de 85 de ani diagnosticată cu maladia Alzheimer a suferit în urmă cu mai bine de 3 ani un implant cu electrozi la nivelul creierului prin care, acesta era stimulat cu ajutorul unui pacemaker. Implantul este localizat în zona din creier responsabilă de capacitatea de judecată şi de luarea deciziilor. Până acum, studiile făcute s-au focusat pe stimularea acelei zone din creier responsabilă cu memoria. Dr. Douglas Scharre şi colegii săi de la Ohio State University Wexner Medical Center speră ca noua abordare să ajute pacienţii să trăiască o viaţă independentă cât mai mult timp.

Medicii neurologi care au experimentat acest tip de tratament utilizat până acum doar pentru controlarea simptomelor de tremor al bolnavilor cu Parkinson – o altă boală neurodegenerativă foarte frecventă – nu sunt însă complet siguri că această soluţie este eficientă pentru toată lumea.  

Soţul pacientei în cauză a declarat că după implant demenţa soţiei sale a mers înainte, dar progresul bolii a fost mult mai lent decât se aşteptau.  Alţi doi pacienţi cu Alzheimer au fost supuşi aceluiaşi tratament experimental, însă doar unul a avut un beneficu evident.

Stimularea cerebrală profundă presupune instalarea un implant permanent compus din fire şi electrozi în creier , operaţie care se defăşoară sub anestezie. Firele sunt conectate la un pacemaker poziţionat sub piele, la nivelul pieptului. Aparatul produce stimularea electrică a creierului, fapt care îi îmbunătăţeşte funcţionarea acestuia şi reduce simptomele maladiei.

Expertul neurochirurg prof. Andres Lozano care a desfăşurat un studiu de stimulare cerebrală profundă pe pacienţi cu Alzheimer în Canada a declarat că este nevoie disperată de un nou tratament al acestei maladii. „Poate părea unora foarte agresiv, dar este promiţător. Studiile făcute până acum au arătat că nu pune în pericol viaţa pacienţilor. Avem bolnavi cu Parkinson care au un astfel de dispozitiv în interiorul lor de 30 de ani fără nicio problemă“.

Pe de altă parte, nu vrem dar să tratăm maladia Alzheimer, ci să eliminăm consecinţele prin recâştigarea zonelor rămase nefuncţionale din creier, a adăugat acesta.

Este nevoie însă de studii extinse pentru a se ajunge la o concluzie clară legată de beneficiul bolnavilor cu Alzheimer.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite