Doar bunicul poate avea Alzheimer? Mituri legate de creier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bolile neurodegenerative provoacă şi pierderi de memorie
Bolile neurodegenerative provoacă şi pierderi de memorie

Pe măsură ce îmbătrânim, cu toţii putem fi afectaţi de pierderea memoriei. Traumatismele care pot părea minore pot duce şi ele mai târziu la astfel de probleme ale creierului.

Slăbirea memoriei odată cu înaintarea în vârstă este un lucru normal. Pierderile de memorie pot apărea însă şi la vârsta de 30 de ani, dar o parte a complicaţiilor care sunt asociate cu îmbătrânirea pot avea mai multe cauze.

Boala Alzheimer este bine cunoscută la afectând în primul rând memoria, însă nu doar ea poate fi de vină pentru pierderile de memorie. Alte cauze pot fi  problemele vasculare care împiedică irigarea cu sânge a creierului, fapt care poate duce la accidente vasculare cerebrale cu consecinţă pierderea memoriei sau traumatismele cauzate de accidente sau de practicarea unor sporturi care presupun lovituri repetate în zona capului.

Unul dintre miturile care circulă pe seama creierului şi a memoriei este că tratamentele pentru pierderea memoriei sunt ineficiente. Potrivit dr. Michael Roizen, profesor la Clinica din Cleveland, SUA, unele medicamente pot îmbunătăţi capacitatea de concentrare şi pot reduce uitarea, însă sfatul specialistului este acela de a proteja capul în faţa traumatismelor.

Lucrul cu greutăţi antrenează şi creierul este un mit sau o realitate? Potrivit sursei mai sus citate, este de încercat un test în care stăm într-un picior şi închidem ochii. Cu cât stăm mai mult fără să cădem, cu atât creierul nostru este mai tânăr – 15 secunde este foarte bine dacă avem 45 de ani. Aceste echilibru este semnul că avem un creier plin de forţă. Pentru a avea un echilibru şi mai bun ar trebui să folosim greutăţi. Aparatele nu au acelaşi efect pentru că greutăţile sunt fixate în acest caz şi nu ne dezvoltăm echilibrul atunci când le ridicăm.

Un alt mit este acela că doar bunicul poate avea Alzheimer. Nu numai această maladie este vinovată de pierderile de memorie, cum spuneam mai sus. Putem detecta singuri primele semne de boală Alzheimer încercând să reţinem un număr de 7 cifre. Sigur că puţini pot din prima şi nu în asta constă testul. După 5 minute atât un om bolnav de Alzheimer, cât şi unul cu probleme de memorie îşi vor aminti între 0 şi 4 cifre, dar dacă le vom da amândurora 3 numere diferite, inclusiv pe cel original, persoana care suferă de Alzheimer nu va recunoaşte numărul iniţial, în timp ce celelalte o vor face.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite