Statistică OMS: Un om se sinucide la fiecare 40 de secunde. Doar 38 de ţări au strategii de prevenire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statistica Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii consemnează 800.000 de decese la nivel mondial în fiecare an, una la fiecare 40 de secunde. Datele sunt alarmante chiar dacă rata a scăzut la nivel global.

Doar 38 de ţări au în prezent strategii de prevenire a sinuciderilor afirmă reprezentanţii OMS, citaţi de agerpres.ro. Un raport în acest sens a fost publicat cu o zi înainte de Ziua mondială pentru prevenirea suicidului.

”Fiecare moarte este o tragedie pentru familie, prieteni şi colegi. Cu toate acestea, sinuciderile pot fi prevenite“, a declarat într-un comunicat directorul general OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Spânzurarea, otrăvirea şi împuşcarea - cele mai frecvente metode

Cele mai frecvente metode de sinucidere sunt spânzurarea, otrăvirea şi împuşcarea, a precizat OMS, care a cerut guvernelor să adopte planuri de prevenire care să ajute oamenii să facă faţă stresului şi să reducă accesul la mijloacele de a-şi lua viaţa.

Paşii care s-au dovedit a fi eficienţi includ educarea mass-media în ceea ce priveşte relatarea responsabilă a sinuciderilor, construirea în cazul tinerilor a abilităţilor de a face faţă stresului, ajutorarea persoanelor cu risc şi reducerea accesului la pericole, precum pesticidele.

OMS notează că interdicţia pesticidelor în Sri Lanka au redus rata sinuciderilor cu 70% între 1995 şi 2015. În Coreea de Sud, o politică similară a înjumătăţit numărul sinuciderilor între 2011 şi 2013.

Pesticidele sunt utilizate de obicei în cazul sinuciderilor deoarece sunt extrem de toxice, nu au antidot şi sunt adesea folosite în zone izolate unde nu există ajutor medical în apropiere.

Rata sinuciderilor la nivel global a scăzut cu 9,8%, până la 10,5 decese la 100.000 de persoane, între 2010 şi 2016, potrivit OMS.

Statele Unite, unde accesul la armele de foc reprezintă un mijloc important de sinucidere, au fost singura regiune la nivel mondial cu o rată a sinuciderilor în creştere, 6%, în perioada respectivă.

Sinuciderea reprezintă a doua cauză de deces în rândul tinerilor între 15 şi 29 de ani, după accidentele rutiere.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite