Semnele care pot anunța cancerul de piele. Cum a descoperit comedianta Katherine Ryan că are cea mai mortală formă a bolii

0
Publicat:

Comedianta Katherine Ryan a dezvăluit că are cea mai mortală formă de cancer de piele, după ce medicii i-au spus de două ori că nu are de ce să-și facă griji. 

Semnele care pot anunța cancerul de piele. Foto: Arhivă
Semnele care pot anunța cancerul de piele. Foto: Arhivă

Este a doua oară când suferă de această boală, după ce i s-a îndepărtat o aluniță canceroasă din picior la vârsta de 21 de ani, potrivit Daily Mail.

În ultimul episod din podcastul ei „Telling Everyone Everything”, actriță și cântăreață canadiană Katherine Ryan, în vârstă de 41 de ani, a dezvăluit că a căutat ajutor medical după ce a observat o aluniță ciudată pe braț.

După ce a insistat ca alunița să fie biopsiată, în ciuda faptului că medicul ei a asigurat-o că nu este ceva normal, a primit un telefon în care i s-a spus că este melanom în stadiu incipient. Katherine a consultat anterior și un medic privat care i-a spus că nu este nimic canceros, după o consultație de șapte minute care a costat-o ​​ 300 de lire sterline. 

Pur și simplu simt că nebunesc, ce s-ar fi putut întâmpla dacă nu aș fi fost propriul meu avocat, și voi continua să fiu propriul meu avocat”, le-a spus ea ascultătorilor săi.  

Dacă nu aș fi insistat, dacă aș fi luat primul răspuns ca bun și aș fi plecat, atunci aș fi avut melanomul în creștere și s-ar fi răspândit, și Dumnezeu știe cât de departe ar fi mers”, a spus aceasta.

Melanomul este unul dintre cele mai periculoase tipuri de cancer de piele. Având în vedere că acest timp de cancer este extrem de tratabil dacă este prins devreme, experții au îndemnat oamenii să stea cu ochii pe orice semne potențiale ale bolii. Rata cancerului, care este de obicei cauzată de expunerea prea mare la lumina ultravioletă de la soare, a crescut cu aproape o treime într-un deceniu.

Dermatologii prezintă o parte dintre semnele pe care trebuie să le cunoașteți pentru a vă putea proteja împotriva bolii. 

Alunițe asimetrice 

Dermatologii urmăresc ABCDE atunci când diagnostichează melanomul; adică asimetrie, chenar, culoare, diametru și evoluție.

Dermatologii folosesc metoda de examinare ABCDE atunci când diagnostichează melanomul. Această metodă te învață ce să urmărești atunci când verifici pielea, alunițele, pistruii și orice alte semne pe piele. Această regulă te ajută să faci diferența dintre alunițele normale și melanom, principalele criterii clinice de depistare a acestuia fiind: asimetrie – jumătățile unei alunițe nu sunt identice ca formă; borduri neregulate – marginile aluniței sunt neregulate; culoare neomogenă – culoarea nu este uniformă, mai multe nuanțe sunt prezente; diametru – semne pe piele cu o dimensiune mai mare de 6 mm; evoluție – atunci când apar modificări de culoare și/sau dimensiune.

Majoritatea melanoamelor, cea mai rară, dar cea mai periculoasă formă de cancer de piele, care este cel mai probabil să se răspândească, se prezintă sub formă de alunițe cu margini neuniforme. Arată diferit de alunițele obișnuite, petele rotunde, maronii sau bronzate de pe piele cauzate de grupurile în creștere de celule din piele numite melanocite.

Alunițe de culori neuniforme

Culoarea, „C” din ABCDE, este un indicator puternic al melanomului periculos. Alunițele sănătoase sunt de obicei de o singură culoare, de la maro închis și deschis până la roz și nuanțe de carne. Unele alunițe devin canceroase și își schimbă culoarea treptat. Aproximativ 20 până la 30 la sută din cazurile de melanom se dezvoltă în alunițe existente.

O aluniță suspectă conține adesea mai multe nuanțe de maro, negru sau cafeniu, precum și pete de roz, roșu sau violet. Devine mai colorată pe măsură ce cancerul progresează, așa că acțiunea timpurie este crucială. De fapt, 99 la sută dintre pacienții care detectează și încep să-și trateze melanomul devreme supraviețuiesc.

Odată ce începeți să obțineți două, trei, patru culori fuzionate într-o aluniță, acesta ar trebui să fie un semn de avertizare și ar trebui să vă evaluați alunița de către un dermatolog certificat”, a precizat dr. Zaineb Makhzoumi, un dermatolog de la Universitatea din Maryland, specializat într-un tip de intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea alunițelor canceroase.

Alunițe mai mari decât un bob de mazăre

Mărimea contează atunci când vine vorba de alunițe suspecte. „Majoritatea alunițelor, dacă sunt benigne, sunt mai mici decât o gumă de creion. Dacă aveți o aluniță care este mai mare decât o gumă de creion, asta nu este în sine un semn de avertizare și de îngrijorare. Dar, mai degrabă, atunci când este luată împreună cu cealaltă constelație de semne, asta este ceva ce vrei să fie evaluat de un dermatolog”, a adăugat dr. Makhzoumi/

Nu toate melanoamele se înscrie la „D” în ABCDE, unde D înseamnă un diametru de cel puțin șase milimetri. În 2013, medicii din Queensland, Australia au tratat o femeie de 38 de ani cu melanom invaziv pe braț, care măsura doar 1,6 mm în diametru.Mica aluniță canceroasă nici nu părea asimetrică, au remarcat medicii femeii, dar era mai întunecată decât cele din jur.

Medicii trebuie, de asemenea, să monitorizeze modul în care o aluniță evoluează în timp. Acesta este „E” în ​​ABCDE. Modificările în dimensiune, formă, culoare sau înălțimea unei pete sau orice simptom nou, cum ar fi sângerare, mâncărime sau cruste, pot fi un semn de avertizare al melanomului.

Dacă ai o aluniță care evoluează în sensul că crește, se întunecă, este înălțată, asta este cu adevărat cheia pentru melanom”, a mai spus dr. Makhzoumi.

Melanomul crește în două faze, orizontală și verticală. Faza orizontală poate dura ani înainte ca alunița să devină periculoasă și invazivă, ceea ce înseamnă că se răspândește la ganglionii limfatici și organe. Dar într-o fază ulterioară, leziunea crește pe verticală, moment în care devine o tumoare cu capacitatea de a se răspândi în altă parte a corpului, dovedindu-se potențial fatală.

Odată ce melanomul intră în acea fază de creștere verticală, ele accelerează de fapt foarte rapid. Deci, dacă aveți un loc în care dintr-o dată începe să dezvolte un nodul, este extrem de îngrijorător pentru melanomul malign”, a adăugat dr. Makhzoumi.

Pete cu sângerare sau solzoase

Acestea vor apărea adesea pe zonele pielii cel mai adesea expuse la lumina soarelui, cum ar fi fața și partea superioară a capului.

Carcinomul cu celule scuamoase precanceroase duce la keratoza actinică, o tulburare a pielii care cauzează pete aspre, solzoase. Persoanele care au un istoric de expunere puternică la soare sunt cele mai susceptibile de a experimenta acest tip de cancer de piele. De cele mai multe ori, totuși, carcinomul cu celule scuamoase este vindecabil atunci când este tratat devreme. De fapt, rata de supraviețuire este de până la 98 la sută.

Pete întunecate pe organele genitale

Melanomul se poate prezenta ca leziuni întunecate pe membranele mucoase, adică interiorul nasului, gurii, vaginului sau anusului sau degetele de la mâini și de la picioare.

Acest subtip de cancer agresiv este extrem de rar și reprezintă mai puțin de două procente din toate cazurile de melanom.

Spre deosebire de alte tipuri de melanom, acesta nu este afectat de expunerea la soare. Aproximativ jumătate din melanoamele mucoasei încep în cap și gât, de obicei în nas, gură, trahee sau esofag. Fumatul, protezele dentare nepotrivite și ingerarea sau inhalarea de substanțe cancerigene agravează în mare măsură riscul de sarcoame în gură.

Deși medicii nu au identificat cauza exactă a melanoamelor mucoasei și a cancerelor non-melanom, unii cred că acestea sunt legate de o tulpină virală a papilomavirusului uman (HPV). 

Viață sănătoasă

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite