Renunţă la Facebook şi telefon când eşti cu bebeluşul în braţe. Psihologii explică de ce este important să faci acest lucru
0Ştiai că vorbitul la telefon sau scrierea de mesaje în timp ce îţi ţii bebeluşul în braţe este un gest care îi poate afecta micuţului dezvoltarea psihologică? Cel puţin aşa susţin cercetătorii de la Universitatea din California.
De câte ori ţi s-a întâmplat să fii cu telefonul într-o mână şi cu bebeluşul în cealaltă? Sau să îţi instalezi bebeluşul confortabil în cărucior sau în port-bebe pentru a putea trimite mesaje pe telefon? Ori să fii cu ochii pe Facebook în timp ce îi dai biberonul? Trebuie să recunoaştem că multe mămici se regăsesc în situaţii similare. Psihologii spun însă că activităţile de acest gen trebuie limitate pe cât posibil atunci când bebeluşul este în preajmă.
De data aceasta, atenţia oamenilor de ştiinţă s-a îndreptat nu asupra undelor electromagnetice amise de telefoanele mobile, ci în privinţa comportamentului pe termen lung al copilului. Potrivit unui recent studiu realizat la Univeristatea din California, lipsa de atenţie din partea mamei poate avea consecinţe importante asupra dezvoltării personalităţii copilului, potrivit topsante.com.
Dr. Tallie Z. Baram, principalul autor al studiului publicat în revista de specialitate Translational Psychiatry, explică următoarele: „Copilul are nevoie de ritualuri pentru a se dezvolta: să fie ţinut în braţe în acelaşi fel, să fie hrănit la ore fixe, să aibă o legătură exclusivă cu mama şi cu tatăl său, o jucărie preferată... Cel mai mic element perturbator poate avea consecinţe pe termen lung”.
Un copil care se simte neglijat poate dezvolta comportamente la risc în adolescenţă (fumat, consum de alcool...) sau chiar predispoziţie pentru anxietate şi depresie. „În general, copilul este mai sensibil la unele evenimente de viaţă pentru că nu a beneficiat de o structură emoţională suficient de solidă”, adaugă specialistul.
Psihologii încurajează ambii părinţi să creeze mici momente de intimitate cu bebeluşul, în care atenţia să-i fie acordată exclusiv: la ora mesei, la băiţă sau înainte de culcare. Sunt gesturi simple prin care bebeluşul simte că este iubit.
Studii precedente au arătat faptul că atenţia exclusivă şi gesturile de tandreţe au un rol important în dezvoltarea creierului la copii, în special în primele şase luni. Psihologul Bogdana Bursuc spune că experienţele iniţiale ale bebeluşilor sunt cele care modelează sistemul nervos. Neglijarea copilului, ignorarea nevoilor sale şi a plânsetelor, evitarea oricărei forme de atasament sunt acţiuni cu efecte serioase şi permanente asupra creierului. S-a observat în cadrul unor studii prin imagistică cerebrală că neglijarea poate lăsa un gol în zona responsabilă cu controlul emoţiilor, formarea de relaţii cu ceilalţi şi chiar capacitatea de a simţi plăcere.