Prof. dr. Cristian Serafinceanu: „Toată lumea se pricepe la nutriţie ca la fotbal. E ceva incredibil“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu sunt puţini cei care se apucă să slăbească de capul lor zeci de kilograme, atrag atenţia medici nutriţionişti şi cardiologi. Specialiştii avertizează asupra riscurilor pe care le presupune un regim brusc de scădere în greutate.

Dieta de slăbit aleasă după ureche poate avea efecte devastatoare asupra sănătăţii, ducând chiar la decesul persoanei. „Nu sunt puţini aceia care se apucă să slăbească de capul lor zeci de kilograme. Nu doar prin dietă, ci şi prin exerciţii fizice“, atrage atenţia dr. Sergiu Batar, medic specialist în cardiologie la Spitalul Polisano.

Care sunt riscurile unei astfel de manevre?Scăderea bruscă în greutate are riscul de a lua din nou în greutate, din cauza necoordonării măsurilor igienodietetice cu regimul normal de viaţă. Este de preferat o scădere mai lentă în greutate, dar care să fie durabilă şi să apară ca integrate într-un stil de viaţă mai agreabil pentru pacient. Slăbirea bruscă poate determina modificări ca ale oricarui stres fizic şi psihic intens, până la lipotimii, pierderea cunoştiinţei, aritmii, tulburări neurovegetative şi endocrine“, mai spune cardiologul.

„Nu recomand scăderea sub greutatea ideală“

La rândul lui, prof. dr. Cristian Serafinceanu; medic de diabet, nutriţie şi boli metabolice la Institutul Naţional de Diabet Paulescu din Bucureşti se declară exasperat de disponibilitatea românilor de a da crezare tuturor informaţiilor venite din surse nespecializate.

„Toată lumea se pricepe la nutriţie ca la fotbal. E ceva incredibil“, afirmă universitarul. Acesta adaugă: „Eu, ca medic nu recomand scăderea sub greutatea ideală la limita minimă. Este periculoasă. Orice este sub greutatea ideală este un factor de risc pentru organism“.

Acesta mai spune că tot felul de nutriţionişti improvizaţi aiuresc pacienţii cu informaţii greşite care nu au nicio legătură cu ştiinţele nutriţiei, punând în pericol sănătatea naivilor care le dau crezare. O astfel de informaţie greşită este excluderea pâinii din alimentaţie

Un alt mit este cel al combinaţiilor alimentare

„Războiul împotriva pâinii este una din nenumăratele prostii vehiculate în media. Tot ce se mănâncă este aliment. Şi niciun aliment nu este nociv. Poate deveni nociv dacă e suprautilizat. E nociv şi să mănânci prea multă pâine şi să nu mănânci pâine. Pâinea este un aliment de bază“.

„Zahărul este aliment şi are rolul lui în alimentaţie. Este un substrat energetic rapid foarte bun. Dacă nu e mâncat excesiv sau de cei care au contraindicaţie – cum sunt pacienţii cu diabet zaharat. Grăsimile, la fel“.

Universitarul atrage atenţia asupra faptului că toate alimentele care există şi pe care omul le mănâncă de un milion de ani, mai mult sau mai puţin, sunt importante şi au rolul lor în alimentaţie. „Ele nu trebuie nici excluse, nici mâncate în exces, ci într-o structură de dietă pentru omul respectiv“.

„Alt mit care circulă este cel al combinaţiilor alimentare. Am văzut multe: o zi măncâm iaurt, o zi carne, o zi mere, astea sunt prostii. Logica e una comercială, nu una medicală“.

„Şi eu pot să fac o dietă în 4 ceasuri dacă mă aşez la calculator. Fac o dietă Serafinceanu şi o vând. Îi spun cumva: dieta bazică, acido-bazică ca să sune frumos şi...O vând apoi pe bani foarte grei. E mult până o ia la vale bolovanul şi aud unii de la alţii că ce bine face – poate chiar să facă bine, dar pe termen scurt – după care urmează dezastrul“.

Una dintre dietele foarte vehiculate la această oră este cea ketogenică, atrage atenţia universitarul. „Am ameţit auzind de ea. Sigur, ea este recomandată în anumite afecţiuni, în anumite situaţii dar sunt nişte reguli, nu oricine şi oricât şi oricum. Nu poţi să dai 30 de grame de glucide că aşa vrei tu. Nu se scade sub 100 de grame de glucide pe zi, niciodată. Nu durează niciodată mai mult de 6 luni-maximum 1 an“, avertizează medicul nutriţionist.

Dieta alcalină este o altă capcană. „Cine zice că sunt prea mulţi acizi în organism? Dacă mănânci numai carne şi grăsimi, atunci sigur că sunt. Dar, dacă mănânci echilibrat, normal, fructe, legume, pâine, cartofi,orez, nu există să ai prea multe valenţe acide în alimentaţie. Sunt indicaţii în care poţi să dai o dietă alcalinizantă, de exemplu în litiaza urinară, dar acelea sunt încă o dată individuale, gândite medical şi pe termen limitat. Dacă mănânci toată ziua legume şi fructe verzi nu ai şanse să trăieşti mult“, conchide universitarul.

Dieta trebuie să fie personalizată

Ipokratis Papadimitrakos, terapeut nutriţionist, consideră că factorul cel mai important al eficacităţii unei diete este ca aceasta să fie personalizată, adaptată la stare de sănătate, modul de viaţă, activitatea fizică şi scopul individual. „Dietele populare nu funcţionează tocmai pentru că le lipseşte acest element. Cele mai populare diete au această reputaţie pentru că vă „ajută“ să slăbiţi. Dar cu ce preţ? De cele mai multe ori, preţul este chiar sănătatea noastră“. Nu este dificil să inventezi o dietă care să dea rezultate, mai spune nutriţionistul. „Cea mai simplă modalitate este înfometarea. Este simplu - consumaţi mai puţine calorii decât o faceţi în mod normal. Pe exact acest lucru se bazează cele mai populare diete – într-un fel sau altul, vă fac să vă înfometaţi. Dacă dorinţa voastră este să daţi jos toate kilogramele în plus, o dată pentru totdeauna, cât şi să vă îmbunătăţiţi starea de sănătate - înfometarea nu este calea corectă. Învăţând să vă alimentaţi corect, veţi descoperi modul vostru potrivit de alimentaţie. Nicio dietă populară nu vă va spune cum să faceţi acest lucru“.

Dacă sunteţi dispuşi să vă riscaţi sănătatea de dragul a 5-6 kg care se vor întoarce în scurt timp, continuaţi cu dietele la modă, avertizează acesta. 

Încercând să slăbim, suntem dispuşi să ne încredem în diverse metode care ne promit rezultate rapide, însă, trebuie să avem în vedere că nu merită să ne riscăm sănătatea pentru  a da jos câteva kilograme. „Utilizarea oricărui tip de suplimente pentru slăbit prezintă un risc serios asupra sănătăţii, iar slăbirea prin intermediul lor este temporară şi riscantă.  Oricâte suplimente am folosi, efectul lor asupra kilogramelor noastre va fi acelaşi până când vom descoperi cum să ne alimentăm corect. Ştiind să ne hrănim în mod corespunzător, nu vom mai avea nevoie de suplimente pentru a menţine greutatea dorită“, conchide Ipokratis Papadimitrakos.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite