Peștele pe care nu trebuie să îl consumi niciodată. Este unul dintre cei mai toxici, avertismentul medicilor

0
Publicat:

Românii care preferă peștele sunt sfătuiți să fie atenți la ce cumpără, mai ales că în acest post sunt multe zile în care consumul acestuia este permis. Deși arată bine și este foarte ieftin, ceea ce îl face peștele ideal, nu ar trebui mâncat niciodată.

Pangasius este un pește ieftin, dar foarte toxic FOTO Arhivă adevărul
Pangasius este un pește ieftin, dar foarte toxic FOTO Arhivă adevărul

 Managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași, dr. Florin Roșu a atras atenția asupra peștilor exotici, în special, pangasius. Aceștia, crescuți în cele mai poluate ape din Vietnam, pot conține biotoxine otrăvitoare, care pot persista inclusiv după gătire. Deși sunt contaminați, peștii nu arată rău, nu miros urât și nici nu au un gust schimbat. Mai mult decât atât, în magazine sunt un aliment ieftin, foarte des cumpărat, scrie csid.ro.

De altfel, Pangasius nu a fost lăsat de mama-natură, ci a fost creat special pentru a supravieţui şi a face treburi „murdare”. Mai precis, Pangasiusul este o găselniţă a cercetătorilor chinezi, o încrucişare între mai multe specii de peşte, care are o toleranţă extrem de crescută la toxinele prezente în apa cu pricina şi, mai mult, se hrăneşte cu acestea, în aşa fel încât curăţă apa de toate relele.

Cea mai frecventă intoxicaţie este cea cu toxina botulinică. Aceasta prezintă caracteristici specifice. Pacientul prezintă vedere dublă, la un moment dat prezintă o paralizie la nivel facial, caracterizată prin căderea pleoapei, pacientul nu mai poate deschide ochii.

Această paralizie a musculaturii începe să coboare, pacientul prezintă disfagie, greutate la înghiţire, până ce acest reflex este cu totul abolit, adică dispare, iar dacă nu se intervine la timp, pacientul va suferi un stop respirator, pentru că paralizia va afecta şi muşchii respiratori.

În general, o toxină contractată de la peşte este caracterizată de greaţă, vărsături, crampe abdominale, scaune diareice. (…) Trebuie să evităm consumul de peşte exotic, iar conservele de peşte, dacă prezintă capacul umflat şi au un aspect şi un miros care ne duc probabil spre o toxină, nu le consumăm”, a precizat dr. Florin Roşu.

Persoanele care suspectează apariția unor toxiinfecții alimentare trebuie să se prezinte de urgență la spital și să le spună medicilor ce alimente au consumat, astfel încât tratamentul să fie inițiat precoce și să se prevină internarea la Terapie Intensivă.

Ce ipoteză au medicii în cazul deceselor și al îmbolnăvirilor în masă al pacienților de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni

Au apărut noi date în ancheta care vizează morțile suspecte de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, după ce pacienții au mâncat pește primit de pomană de la o mănăstire și conserve de pește servite de unitatea medicală.

Specialiștii de la Institutul de Medicină Legală din Iași au verificat dacă pacienții de la Murgeni au fost expuși la o substanță cu potențial toxic, cum ar fi pesticidele, nitrați, nitriți, alcool sau medicamente în doze foarte mari.

Analizele toxicologice la probele prelevate de la pacienții Spitalului de Psihiatrie Murgeni au ieșit negative, astfel că a fost exclusă varianta ca pacienții să fi ingerat o substanță periculoasă care să fi provocat moartea a trei oameni și probleme intestinale altor zeci de bolnavi.

Medicii cred astfel că sursa infecției ar putea fi o bacterie. Rezultatele probelor biologice nu au venit încă. Acestea vor arăta cu exactitate ce a provocat toxiinfecția alimentară de la unitatea medicală din Murgeni.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite