Pericolul ascuns în dietele fără gluten

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Menţiunea „ fără 
gluten” nu e o garanţie că produsul respectiv este mai sănătos.
Menţiunea „ fără gluten” nu e o garanţie că produsul respectiv este mai sănătos.

Pâinea noastră cea de toate zilele este din ce în ce mai controversată, iar glutenul principalul motiv de discordie între nutriţionişti. Indiferent de culoarea ei, că are seminţe sau nu, pâinea din dieta fără gluten este astăzi un moft sau o necesitate?

Astăzi, mai mult de 55 de boli se pare că au legătură cu consumul de gluten. Fie că vorbim despre intoleranţa la gluten, boala celiacă, afecţiuni ale glandelor endocrine, glutenul pare a fi răspunzător.

Cum testezi intoleranţa la gluten?

Cel mai bun mod de a afla dacă ai intoleranţă la gluten este să ţii o dietă din care să elimini glutenul timp de 2 -3 săptămâni, după care să îl reintroduci şi să repeţi experienţa pentru a observa modificările care au loc cu organismul tău. Sau poţi încerca  testul ImmuPro care te poate testa la mai multe alimente şi ingrediente.

Opinia specialistului

Nutriţionista Mihaela Bilic consideră că „a mânca fără gluten a devenit o modă, un moft care te poate face special, te scoate din mulţime. Mai nou persoanele care se declară intolerante la gluten justifică în acest fel eliminarea pâinii, acolo unde motivul principal este slăbitul sau menţinerea siluetei. Mai avem puţin şi vom deveni cu toţii intoleranţi la gluten, spre satisfacţia laboratoarelor de analize medicale, dar şi a producătorilor din industria alimentară.”

În cazul în care eşti preocupat de influenţa glutenului asupra sănătăţii tale trebuie să ştii că poţi să înlocuieşti pâinea cu mămăligă, iar menţiunea din ce în de mai des găsită pe produsele din comerţ „ fără gluten” nu înseamnă că produsul respectiv este mai sănătos sau mai bun pentru organismul tău.

Poţi să faci turtiţe din orez şi porumb.

Nu este niciun secret că pâinea îngraşă

Orice exces alimentar reprezintă un pericol pentru sănătatea ta. Mai ales amidonul folosit la coacerea şi creşterea produselor de panificaţie. Acesta ajunge extrem de repede în tractul digestiv întrând în sânge sub formă de glucoză, care ajută la creşterea nivelului de zahăr din sânge. Nivelul glicemic va scădea brusc după un interval foarte mic de timp şi va apărea brusc senzaţia de foame.

Află pe clicksanatate.ro cum recunoşti intoleranţa la gluten!

Personalitatea este influenţată de preferinţele culinare

Ce faci dacă ai mâinile crăpate

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite