Obiceiurile mamelor toxice. Atitudinile nocive nu dispar nici când copiii devin adulți

0
Publicat:

Abuzul fizic sau verbal ori emoţional (ignorare, sufocare, absenţă, comportament impredictibil), concentrarea pe nevoile proprii, în detrimentul nevoilor copilului, lipsa limitelor sănătoase, invalidarea emoţiilor, umilirea sau manipularea sunt comportamente comune care ne ajută să recunoaştem o mamă toxică.

Abuzul verbal este un atribut al părinților toxici. FOTO Shutterstock
Abuzul verbal este un atribut al părinților toxici. FOTO Shutterstock

Critica, jignirile, desconsiderarea sau ignorarea nu produc urme vizibile, dar provoacă răni adânci şi de durată, lăsând copiii, adesea, singuri cu durerea, cu sentimente de lipsă de speranţă și teamă sau vulnerabilitate.

Mamele toxice au, în general, relații tensionate cu copiii lor și nu sunt greu de recunoscut. Dar este important să ne amintim că părinții toxici, în general, sunt de multe ori în acest fel pentru că părinții lor au fost la rândul lor toxici, potrivit Totul Despre Mame.

Dacă vreodată ai bănuit că mama ta (sau tatăl tău) ar putea fi o persoană toxică, este pentru că probabil că ai observat câteva obiceiuri pe care astfel de persoane le au în comun. O mamă toxică  înseamnă mai mult decât o persoană cu care nu te înțelegi. Potrivit www.bustle.com este bine ca mai întâi să discuți despre cum te simți atunci când crezi că ai o mamă toxică. Un terapeut te poate ajuta. 

O mamă toxică este un vampir energetic care nu poate și nu te va iubi sau nu va avea grijă de tine, chiar dacă afișează sentimentul că i-ar păsa… Ea este obositoare, frustrantă, și nu o deranjează să rănească pe cineva, pentru că ea urmărește drama și să atragă atenția asupra ei”, spune psihologul Dr. Perpetua Neo.

Copilul se simte manipulat, judecat sau respins

Iată câteva obiceiuri pe care le au în comun mamele toxice (și părinții toxici în general, pentru că și tații pot fi la fel).

1. Atrag atenția asupra lor, pentru că nu suportă ca altcineva să fie în centrul atenției.

2. Își văd copiii ca fiind concurenții lor. Toată lumea este un rival pentru ele  și sunt incapabile de dragoste și empatie. 

3. Nu apreciază, ci critică întruna.  Au remarci dureroase la dresa copiilor, lăsându-le senzația că spun lucruri doar pentru a-i irita. Și chiar așa fac.

4. „Agită apele” în familie, provocându-și copiii unul împotriva celuilalt sau se amestecă în certurile lor. Este o tactică toxică cunoscută sub numele de triangulație.
Totul, din pasiunea față de drame și din cauza dorințe de a fi în centrul atenției.

5. Joacă rolul de victimă ori de câte ori au posibilitatea: „am muncit atât de mult și acum sunt singură, sunteți atât de nerecunoscători”. 

6. Nu sunt interesate de ceea ce au de spus copiii lor.

„Un părinte toxic nu creează niciodată un mediu în care copilul se simte în siguranță să discute despre sentimentele sale… În aceste conversații copilul se simte manipulat, judecat sau respins, astfel încât tinde să nu mai vorbească”, explică expertul în educație Thomas Gagliano.

7.  Nu pot menține limite sănătoase. Pot apărea neanunțate acasă la copiii lor când aceștia devin adulți sau pot ignora orice dorință a lor de a a avea mai mult spațiu.

8. Au dificultăți  în a-și vizuaaliza copiii deveniți maturi ca pe niște adulți.

„Mama ta ar putea să-ți preia sarcinile (..)– cum ar fi să facă mâncare sau curățenie în casă – chiar și atunci când i-ai cerut să nu o facă”, spune Krawiecale.

9. Își lasă baltă constant copiii.

10. Sunt imprevizibile.

11. Nu oferă mângâiere, dar cer alinare.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite