Nu toți nitrații sunt răi pentru organism, spun nutriționiștii. 9 alimente bogate în acești compuși chimici care poate fi benefice pentru sănătate

0
Publicat:

Nitrații din alimente au fost de mult timp asociați cu consecințe negative asupra sănătății, ceea ce ne pune pe mulți dintre noi în alertă atunci când vedem produse alimentare cu nitrați adăugați, cum ar fi carnea procesată. Dar, de fapt, există și o altă parte a poveștii în care câteva alimente bogate în mod natural în nitrați sunt de fapt bune pentru noi - o piesă importantă a puzzle-ului nutrițional și a unei diete echilibrate în general. Iată care este diferența dintre nitrații buni și cei mai puțin buni din alimente și cum acest compus chimic poate fi benefic pentru sănătatea ta generală.

Nutriționiștii avertizează că nu toți nitrații sunt răi pentru organism.
Nutriționiștii avertizează că nu toți nitrații sunt răi pentru organism.

Ce sunt mai exact nitrații 

„Nitrații sunt compuși făcuți din azot și oxigen care pot fi găsiți în organism, dar se găsesc și în mod natural în alimente sau adăugați în alimente”, spune Amy Davis, nutriționist la FRESH Communications. „Impactul nitraților asupra sănătății poate fi un pic confuz, deoarece nitrații naturali și cei adăugați par să reacționeze diferit în organism”.

Nitrați vs. nitriți

Făcând un mic ocol în chimie aici, un concept cheie pentru a înțelege impactul asupra sănătății al compușilor pe bază de azot este cunoașterea diferenței dintre nitrați și nitriți. Nitrații și nitriții pot fi fie adăugați în alimente, fie se găsesc în mod natural într-un aliment, notează Yahoo News. 

Un nitrat (NO3) este un atom de azot legat de trei atomi de oxigen.

Un nitrit (NO2) este un atom de azot legat de doar doi atomi de azot.

Nitrații sunt transformați în organism fie în oxid nitric benefic, fie în nitrozamine dăunătoare.

Atunci când consumăm nitrați, aceștia pot fi adesea transformați în nitriți în organism prin intermediul bacteriilor din gură și din tractul gastrointestinal. Acești nitriți se pot transforma apoi fie în oxid nitric benefic, fie în nitrozamine mai puțin dorite, fiecare dintre acestea având un impact foarte diferit asupra organismului.

De ce sunt nitrații un aditiv atât de comun în produsele din carne

„Nitrații sunt adăugați în carne în câteva scopuri diferite”, explică Davis. „Aceștia servesc drept conservant pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor și ajută la păstrarea culorii roz a cărnii. În plus, ei adaugă o aromă sărată, umami la aceste cărnuri procesate”.

Cele mai frecvente tipuri de carne cu adaos de nitrați sunt cele mai procesate și ambalate, cum ar fi șunca, cârnații, hot dog, șunca, carnea de vită și mezelurile. Acesta este motivul pentru care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a considerat cărnurile procesate ca fiind substanțe din Grupa 1, clasificându-le ca fiind cancerigene pentru oameni în urmă cu câțiva ani și sfătuind orice persoană expusă riscului sau îngrijorată de riscul de cancer să "ia în considerare reducerea consumului de carne roșie sau de carne procesată până la elaborarea unor orientări actualizate legate în mod specific de cancer". Dacă cercetați o listă de ingrediente, nitratul de sodiu este, de obicei, forma de nitrat adăugată la aceste tipuri de produse.

Alimente benefice cu conținut ridicat de nitrați

Există o mulțime de alimente extrem de sănătoase ai căror nitrați naturali sunt transformați în oxid nitric în organism.

Țelina

Țelina este un aliment bogat în mod natural în nitrați, care se transformă în organism în oxid nitric care stimulează sănătatea. Fie că țelina este servită crudă și crocantă sau adăugată în supe, sosuri sau în salata caldă de pui și ton, este greu de învins crocantul proaspăt și satisfăcător al acestei legume fibroase și hidratante.

Spanac

Spanacul este, de asemenea, o sursă puternică de nitrați sănătoși. Un studiu din 2013 a constatat că consumul de spanac a dus la o creștere de opt ori a concentrației de nitriți salivari și a fost asociat cu o mai mare elasticitate a arterelor și cu niveluri mai scăzute ale tensiunii arteriale la participanții la studiu. Dacă nu mâncați deja o mulțime de spanac , există o mulțime de moduri ușoare de a integra această legumă versatilă (proaspătă sau congelată, baby sau obișnuită) în viața de zi cu zi - adăugați-o la smoothie-uri, salate, supe, orez, paste, mâncăruri cu ouă sau pur și simplu sotați-o cu usturoi și lămâie pentru o garnitură perfectă.

Sfeclă roșie

Sfecla nu primește laudele pe care le-ar merita, dar aceste legume rădăcinoase de culoare strălucitoare au o sumedenie de beneficii nutriționale, inclusiv oxidul nitric pe care îl produc ca urmare a conținutului de nitrați. Un studiu din 2018 a constatat că consumul de suc de sfeclă a crescut nivelul de oxid nitric cu peste 20% în doar 45 de minute. 

Salata verde

Nitrații sănătoși se găsesc cu ușurință în aproape toate soiurile de salată. Așadar, indiferent dacă vă plac salatele romaine, iceberg, butterhead, rucola, frisee sau creson, toate aceste salate de bază vă vor ajuta să profitați de beneficiile oxidului nitric.

Usturoi

În afară de toți compușii vegetali sănătoși și antiinflamatori pe care îi veți găsi în usturoi, această legumă aromată poate ajuta, de asemenea, la creșterea nivelului de oxid nitric. Acest beneficiu a fost constatat într-un studiu  care a descoperit că aportul de usturoi a restabilit biodisponibilitatea oxidului nitric în celulele vaselor de sânge. 

Nuci și semințe

Un alt nutrient care ajută la promovarea producției de oxid nitric în organism este aminoacidul arginină. Iar nucile și semințele de toate tipurile sunt unele dintre cele mai bune surse de arginină disponibile. Așadar, indiferent dacă optați pentru migdale, fistic, nuci, semințe de floarea-soarelui, semințe de chia, caju sau altele, toate aceste opțiuni vor contribui la stimularea sănătății inimii și a performanței atletice.

Citrice

Știm că citricele oferă cantități notabile de vitamina C, dar ceea ce poate nu știi este că aceste fructe acide populare pot ajuta la creșterea biodisponibilității oxidului nitric. Acest lucru se datorează faptului că vitamina C, sau acidul ascorbic, este de fapt legată de o activitate îmbunătățită a oxidului nitric în sistemul vascular. Lămâile, limetele, grapefruit și portocalele (precum și orice alt fruct citric la care vă puteți gândi) vor oferi toate aceste beneficii.

Pepene roșu

Pe lângă faptul că este delicios și hidratant, pepenele roșu este un alt aliment sănătos cu un conținut ridicat de nitrați, datorită concentrației sale ridicate de citrulină. Citrulina este un precursor al argininei, care stimulează apoi producția de oxid nitric.

Carnea fără nitrați

Deși nitrații adăugați la anumite produse din carne se transformă în nitrozamine problematice, carnea neprocesată vă poate ajuta de fapt să profitați de beneficiile oxidului nitric. Păsările de curte, peștele sau chiar carnea roșie sunt toate proteine de origine animală, bogate în mod natural în coenzima CoQ10, care ajută la menținerea unor niveluri bune de oxid nitric în organism. Și, din fericire, în zilele noastre este mai ușor ca niciodată să găsești produse din carne fără nitrați.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite