Mâncarea ultraprocesată poate duce la schimbarea feței copilului. Care este explicația specialiștilor
0Oamenii de știință spanioli, care au urmărit zeci de copii mici, au descoperit că o dietă formată în principal din alimente ultraprocesate, care sunt de obicei moi și gustoase, a afectat dezvoltarea maxilarului.

Termenul de ultraprocesat se referă la alimentele care au fost supuse unui proces extensiv de prelucrare industrială, de obicei pentru a le extinde durata de valabilitate și a le îmbunătăți gustul sau textura și a le face mai convenabile pentru consum. Termenul vine din clasificarea internațională a alimentelor pe baza gradului de procesare, care poartă numele de clasificarea NOVA, fiind realizată de către cercetătorii Universității Sao Paulo din Brazilia.
Copiii hrăniți cu o dietă plină cu alimente ultraprocesate (UPF) ar putea rămâne cu dinți Buck, au sugerat cercetările. Dinții Buck, cunoscuți și sub numele de malocluzie sau supra mușcătură, se referă la o afecțiune dentară în care dinții de sus, din față, depășesc semnificativ dinții de jos atunci când gura este închisă. Această nealiniere poate fi cauzată de diverși factori, inclusiv predispoziția genetică, creșterea anormală a maxilarului, suptul degetului sau utilizarea prelungită a unei suzete.
Alimentele încărcate cu aditivi, cum ar fi chipsurile și dulciurile, au fost criticate de zeci de ani pentru presupusele lor riscuri, cu zeci de studii care le-au corelat cu diabetul de tip 2 , bolile de inimă și cancerul.
Experții chiar au cerut ca UPF-urile, de obicei orice aliment care conține mai multe ingrediente artificiale decât cele naturale, să fie eliminate din diete. Medicii susțin acum și că acestea ar afecta dezvoltarea maxilarului, relatează Daily Mail.
„Masticația joacă un rol crucial în dezvoltarea corectă a maxilarelor, deoarece stimulează creșterea oaselor, întărește mușchii feței și promovează o aliniere dentară corectă. Mestecarea alimentelor solide și fibroase, cum ar fi fructele, legumele sau proteinele naturale, antrenează maxilarele, ajutând la prevenirea problemelor precum malocluzia (alinierea greșită a dinților) și deficiențe în dimensiunea și forma arcadelor dentare”, a declarat dr. Laura Marques Martinez, expert în stomatologie pediatrică la Universitatea Catolică din Valencia și coautor al studiului.
Aceasta a mai spus că alimentele ultraprocesate au un impact negativ asupra dezvoltării maxilarului.
„Pe de altă parte, dietele bazate pe alimente ultraprocesate, care sunt moi și necesită un efort minim de mestecat, au un impact negativ asupra dezvoltării maxilarului. Aceste alimente, nereușind să stimuleze în mod adecvat mușchii și oasele maxilo-faciale, pot duce la structuri osoase subdezvoltate și pot crește riscul de malocluzie și probleme respiratorii”, a mai adăugat expertul în stomatologie pediatrică.
Oamenii de știință din SUA, care au urmărit peste 600 de americani supraponderali, au descoperit că cei care au mâncat mai multă „junk food” (alimente cu valoare nutritivă mică) aveau cantități mai mari de grăsime stocate în mușchii coapsei.
Sistemul Nova, dezvoltat de oamenii de știință din Brazilia, împarte alimentele în patru grupuri în funcție de cantitatea de procesare prin care a trecut. Alimentele neprocesate includ fructele, legumele, nucile, ouăle și carnea. Ingredientele culinare procesate, care de obicei nu sunt consumate singure, includ uleiuri, unt, zahăr și sare.
În cadrul studiului, cercetătorii au urmărit obiceiurile alimentare, structurile dentare și forma craniului a 25 de copii, cu vârste între trei și cinci ani.
S-a descoperit că cei care au mâncat alimente mai moi aveau mai multe șanse să aibă malocluzie.
Unul dintre cei mai importanți experți în dietă din Marea Britanie, profesorul Tim Spector, a spus pentru The Telegraph: „Trecem de câteva sute de ani prin această epidemie de contracție a maxilarului, dar s-a accelerat cu adevărat în ultimele două decenii. Ca urmare, asistăm la o creștere uriașă a problemelor ortodontice la copii – o utilizare masivă a aparatului dentar și dinți mult mai strâmbi”.
UPF-ul este folosit pentru a acoperi orice produs făcut cu îndulcitori, coloranți și conservanți care prelungesc termenul de valabilitate. Mâncărurile gata preparate, înghețata și ketchup-ul de roșii sunt câteva dintre cele mai iubite exemple de produse care se încadrează în această categorie, de alimente ultraprocesate. Acest lucru este acum sinonim cu alimentele care oferă o valoare nutritivă mică.
Sunt diferite de alimentele procesate, care sunt modificate pentru a le face să reziste mai mult sau pentru a le spori gustul, cum ar fi carnea, brânza și pâinea proaspătă.