Măceşele, medicamentele naturale cu zeci de indicaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceaiul de măceşe este un tratament de primă linie în caz de răceală, datorită aportului de vitamina C Foto Arhiva Adevărul
Ceaiul de măceşe este un tratament de primă linie în caz de răceală, datorită aportului de vitamina C Foto Arhiva Adevărul

Cu un conţinut de vitamina C de 50 de ori mai mare decât în lămâie şi de 200 de ori mai mare decât în mere, dar şi cu alte substanţe esenţiale funcţionării optime a organismului, măceşele ne asigură un scut infailibil contra bolilor.

Dovezi scrise despre efectele vindecătoare ale măceşelor există din cele mai vechi timpuri. Atât medicii din Grecia şi din Roma Antică, dar şi cei din India şi China le-au elogiat beneficiile aduse sănătăţii în tratatele lor ajunse în până în zilele noastre. 

Totuşi, adevărata recunoaştere a virtuţilor lor terapeutice a avut loc în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pe fondul penuriei de medicamente. Se estimează că, datorită extraordinarului aport de vitamine şi menerale, consumul ceaiului şi siropului de măceşe ar fi condus la salvarea a zeci, dacă nu chiar sute de mii de oameni.

Nimic de mirare, având în vedere că ele:

1. Întăresc imunitatea şi intervenin remarcabil în combaterea răcelelor simple, dar şi a afecţiunilor respiratorii mai grave, reducând virulenţa simptomelor, graţie aportului bogat de vitamine şi minerale esenţiale. În lumea vegetală, măceşele sunt campioane absolute în ceea ce priveşte conţinutul de vitamina C - de 50 de ori mai mare decât în lămâie şi de 200 de ori mai mare decât în mere. De asemenea, ele sunt o sursă generoasă de vitaminele A, B1, B2, E, K, PP şi substanţe minerale esenţiale, precum magneziul şi fierul.

2. Au efect calmant în caz de migrene, insomnii, astenii nervoase şi oboseală cronică.

3. Sunt de mare ajutor în infecţiile urinare şi bolile de rinichi, datorită proprietăţilor antiinflamatorii şi antimicrobiene, dar şi efectului diuretic.

4. Uşurează durerea de oase. Cercetătorii Universităţii din Copenhaga au descoperit că pudra de măceşe este de trei ori mai eficientă decât paracetamolul în alinarea suferinţei cauzate de osteoartrită. Oamenii de ştiinţă susţin că remediul asigură a reacţie antiinflamatorie puternică şi reduce procesele catabolice specifice în cazul acestei afecţiuni.

5. Protejează inima. Alături de fructele păducelului, măceşele sunt campioane în prevenirea crizelor de angină pectorală şi infarct. Aceasta pentru reduc vâscozitatea sângelui şi îl purifică, fiind un hipocolesterolemiant foarte bun.

6. Ameliorează crizele hepatice, deoarece au benefica proprietate de a mări secreţia de bilă.

7. Alină artrita reumatoidă. Studiile medicale au demonstrat că administarea zilnică pudrei de măceşe timp de trei luni conduce la diminuarea considerabilă sau chiar la dispariţia durerilor, dar şi la îmbunătăţirea mobilităţii articulaţiilor afectate de reumatism.

8. Previn formarea ţesutului adipos, fiind de mare ajutor în lupta cu kilogramele în plus, potrivit medicilor japonezi de la Universitatea de Medicină din Osaka. Studiile lor au arătat că administrarea extractului de măceşe se asociază cu o reducere a colesterolului şi a zahărului din sânge, precum şi cu o inhibare a procesului de depunere de rezerve de energie în corp, sub forma ţesutului adipos în exces.

9. Îmbunătăţesc circulaţia periferică, datorită conţinutului ridicat de vitamina P care ajută la menţinerea bunei funcţionări a vaselor de sânge, inclusiv a celor capilare.

10. Combat constipaţia, întrucât favorizează peristaltismul intestinal şi drept urmare au un efect laxativ blând.
 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite