INFOGRAFIE Bătălia băuturilor: care e mai bună pentru sănătate, vinul sau berea?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atât vinul, cât şi berea, consumate cu moderaţia, oferă beneficii asupra sănătăţii Foto Arhiva Adevărul
Atât vinul, cât şi berea, consumate cu moderaţia, oferă beneficii asupra sănătăţii Foto Arhiva Adevărul

Se spune adesea că sunt două feluri de oameni: băutori de vin şi bautori de bere. De aici şi dezbaterea veche, care înfierbântă şi în zilele noastre diverse discuţii, privind beneficiile fiecărei băuturi în parte.

Nu numai preferinţele politice produc dezbateri aprinse. Şi cele în materie de bătuturi alcoolice sunt la fel de prolifice, mai ales când vine vorba de vin şi bere. Credinţa comună este că un pahar de vin bun e bun pentru sănătate, dar oare e superior unuia plin cu o bere rece şi spumoasă?

În încercarea de a răspunde la această întrebare, Medical Daily prezintă o amplă infografie în care sunt trecute o serie de date interesante legate de consumul de vin şi bere, în întreaga lume, dar şi concluziile unor studii importante. 

Vinul fin, aproape divin

De mai multă vreme, experţii în sănătate lăudă vinul pentru numeroasele sale beneficii aduse sănătăţii, în special datorită antioxidanţilor din compoziţie, care reduc riscul de boli cardiace coronariene. În urmă cu aproximativ 200 ani, un doctor irlandez a remarcat faptul că incidenţa anginei pectorale este mult mai mică în Franţa decât în Irlanda, conform Şcolii de Sănătate Publică Harvard. El a atribuit acest lucru „obiceiurilor şi modului de viaţă al francezilor“, care includ un consum mare de vin roşu. Deşi dieta franceză include o mulţime de unt şi brânză, ţara are una dintre cele mai mici rate de boli de inimă din lume, fapt care defineşte celebrul „paradox francez“.

Un studiu apărut în revista „Lancet“ confirmă acest efect protector al consumului de vin roşu. Un alt studiu din 2013 publicat în revista Bio Medical Central Medicine  a scos la iveală o asociare pozitive între consumul de vin şi riscul de depresie. Explicaţia înaintată a fost că reveratrolul şi quercetina din vin contribuie la suprimarea nivelurilor ridicate de proteina C reactivă (CRP), asociată cu probabilitatea de a avea simptome depresive.

Cercetătorii de la Universitatea din California a descoperit că vinurile Cabernet Sauvignon, Petit Syrah şi Pinot Noir sunt printre cele care au cele mai mari concentraţii de flavonoide, acest aport fiind cu atât mai mare, cu cât e mai sec vinul. Ei au mai atras atenţia că vinurile able au niveluri semnificativ mai mici de substanţe antioxidante decât cele roşii.

Berea, bună pentru oase şi rinichi

O halbă de bere dată peste cap nu-ţi taie doar setea, ci şi riscul de a suferi de probleme legate de sănătatea oaselor. Atenţie însă, fără exagerare. Un studiu publicat în 2013 în Jurnalul Internaţional de Endocrinologie a remarcat o densitate osoasă mai mare la bărbaţii şi femeile de peste 60 de ani care consumau cantităţi moderate de alcool, atât vin, cât şi bere. La bărbaţii care beau mai mult de două porzţii pe zi în schimb, densitatea minerală osoasă era semnificativ mai mică.
De asemenea, consumul de bere poate reduce cu 41% riscul de a dezvolta pietre la rinichi, potrivit unui studiu publicat în 2013 în Jurnalul Clinic al Societăţii Americane de Nefrologie. Acelaşi studiu a relevat că băuturile carbogazoase şi punch-ul pot creşte acest risc. 

Şi, totuşi, vinul sau berea?

vin vs bere

Consumul de bere se aociază cu oase mai puternice, datorită aportului de silicon dietetic; vitaminizează organismul (creşte aportul de acid folic, vitamina B3 şi B12); blochează acţiunea nocivă a substanţelor cancerigene rezultate în procesul de prăjire.

Pe de altă parte, consumul de vin reduce nivelul colesterolului rău din sânge şi previne ateroscleroza; scade riscul de boli cardiovasculare, diabet de tip II, cataractă şi cancer de colon; protejează de radiaţiile solare

CONCLUZIE: Atât vinul, cât şi bere oferă beneficii organismului şi pot creşte speranţa de viaţă, dar nici una dintre băuturi nu e mai sănătoasă ca alta. Nu alegerea băuturii contează, ci frecvenţa consumului. Regula de aur, spun specialiştii, este moderaţia.

Berea, câştigătoare la capitolul popularitate

Dacă în ceea ce priveşte beneficiile aduse sănătăţii nu s-a putut face o departajare clară între cele două băuturi, la capitolul popularitate, berea e de departe mult peste vin. Statisticile arată că la nivel global se beau, anual, circa 187 de miliarde de litri de bere, în timp ce consumul de vin nu depăşeşte 24 de miliarde de litri, ceea ce înseamnă un raport de două sticle de bere la un pahar de vin.

China continuă să fie cea mai mare piaţă pentru bere, aici consumându-se peste 44 de mii de kilolitri în fiecare an. Pe locul doi se află SUA, cu peste 24 de mii de kilolitri, urmată de Brazilia (cu 12,8 mii de kilolitri), Rusia (peste 10 mii de kilolitri) şi Germania (8,6 mii de kilolitri). 

Pe piaţa vinului, SUA deţine supremaţia, aici consumându-se 2,9 mii de kilolitri de vin pe an. Franţa este pe locul doi, cu 2,8 mii de kilolitri, urmează Italia (2,1 mii de kilolitri), Germania (2 mii de kilolitri) şi Marea Britania (1,2 mii de kilolitri)

grafic1

Topul ţărilor consumatoare de bere şi vin, raportat la numărul populaţiei

Cel mai mare consum pe cap de locuitor în cazul berii se înregistrează în Cehia, cu un număr de 234 de sticle (de 633 ml) pe an; urmează, în ordine descrescătoare, Austria, Germania, Estonia, Polonia, Irlanda, Croaţia, Venezuela, Finlanda, România, cu 131 de sticle pe cap de locuitor într-un an. SUA e de-abia pe locul 14, cu un consum de 121 de sticle pe cap de locuitor.

În cazul vinului, locuitoriii Vatiacanul se menţin pe prima poziţie în clasament, cu 73,8 litri pe cap de locuitor într-un an.

grafic3
Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite