Îndulcitorii artificiali și riscurile ascunse: stimulează apetitul și derutează creierul

0
Publicat:

Organizația Mondială a Sănătății a emis o recomandare în mai 2023 care spune să nu se utilizeze înlocuitori de zahăr pentru pierderea în greutate.

Îndulcitorii artificiali ar putea cauza probleme de sănătate  FOTO Shutterstock
Îndulcitorii artificiali ar putea cauza probleme de sănătate FOTO Shutterstock

„Înlocuirea zaharurilor libere cu îndulcitori fără zahăr nu ajută oamenii să-și controleze greutatea pe termen lung”, a declarat atunci Dr. Francesco Branca, director al departamentului de nutriție și siguranță alimentară al OMS.

Acum, un nou studiu ar putea face lumină asupra motivului pentru care consumul excesiv al îndulcitorului artificial sucraloză ar putea fi contraproductiv. În loc ca creierul să trimită un semnal de a mânca mai puțin, sucraloza declanșează o creștere a apetitului atunci când este consumată într-o băutură, scrie CNN.

„Sucraloza activează zona din creier care reglează foamea, iar această activare, la rândul său, este legată de evaluări mai mari ale foamei”, a declarat autorul principal al studiului, Dr. Katie Page, profesor asociat de medicină și pediatrie și director al Institutului de Cercetare a Diabetului și Obezității la Școala de Medicină Keck a Universității California de Sud din Los Angeles.

De fapt, persoanele care au băut apă cu sucraloză au declarat că apetitul lor a crescut cu aproape 20% în comparație cu consumul de apă cu zahăr de masă, a spus Page.

În Statele Unite, sucraloza este un ingredient-cheie în unii înlocuitori de zahăr Splenda. În Europa, sucraloza este cunoscută sub numele de E955 și se găsește în înlocuitorii de zahăr comercializați sub denumirile comerciale Candys, Canderel Yellow, Cukren, Nevella, Splenda, SucraPlus, Sukrana și Zerocal.

Studiul a analizat doar impactul sucralozei și nu a cercetat alți îndulcitori artificiali populari, cum ar fi aspartamul, acesulfamul-K și zaharina de sodiu.

„Acesta este un studiu de foarte înaltă calitate, care utilizează metode de ultimă oră și o analiză atentă”, a declarat dr. David Katz, specialist în medicina preventivă și a stilului de viață. Katz, fondator al organizației nonprofit True Health Initiative, o coaliție globală de experți dedicată medicinei stilului de viață bazată pe dovezi, nu a fost implicat în studiu.

Autorii și-au interpretat rezultatele cu atenție, dar prezintă un argument puternic că „îndulcitorii non-calorici, și în special sucraloza, interferează cu reglarea normală a apetitului în moduri care ar putea avea efecte negative asupra controlului greutății și sănătății”, a spus Katz.

Un purtător de cuvânt al Heartland Food Products Group, care produce Splenda, a declarat că îndulcitorii hipocalorici și zero calorii sunt susținuți de cercetări și recomandări ale experților.

Îndulcitorii cu conținut scăzut sau zero calorii, cum ar fi sucraloza, sunt recomandați de profesioniștii din domeniul sănătății, de experții în siguranța alimentelor și de organizațiile de sănătate credibile pentru diabet și controlul greutății, pe baza unor cercetări științifice de încredere care arată că impactul îndulcitorilor cu conținut scăzut sau zero calorii asupra greutății corporale este similar cu cel al apei și că produsele cu gust dulce au redus dorința de dulciuri suplimentare, ajutând în același timp oamenii să gestioneze greutatea, să reducă aportul de calorii din zaharuri adăugate și să gestioneze nivelul zahărului din sânge”, a scris purtătorul de cuvânt.

Concluziile studiului susțin cercetările anterioare

Ideea că îndulcitorii artificiali ar putea crește semnalele de foame din creierul mamiferelor nu este nouă - un studiu anterior coautorat de Page a constatat că femeile și persoanele cu obezitate erau deosebit de sensibile.

„Studiile pe animale au sugerat unele dintre aceste efecte”, a declarat Katz. Cu toate acestea, „acesta este, după cunoștințele mele, cel mai decisiv studiu efectuat până în prezent la oameni cu privire la efectele directe asupra centrului apetitului”.

Toate celulele din organism au nevoie de glucoză pentru energie. Creierul este cel mai mare utilizator, înghițind până la jumătate din toate zaharurile care circulă în sânge. Cu toate acestea, natura a conceput creierul pentru a răspunde la zaharurile naturale, cum ar fi glucoza care se găsește în fructele integrale și în unele legume.

Prin urmare, îndulcitorii artificiali par să deruteze creierul, a spus Page, trimițând semnale de dulceață fără a furniza caloriile necesare creierului. Oamenii de știință au emis ipoteza că atunci când caloriile promise nu ajung, creierul poate trimite un semnal de a mânca mai mult.

Aceleași persoane, trei băuturi

Noul studiu, publicat în revista Nature Metabolism, a implicat 75 de persoane care să consume una dintre cele trei băuturi în trei ocazii separate: apă plată, apă îndulcită cu zahăr de masă (zaharoză) și apă îndulcită cu sucraloză.

În timpul fiecărei vizite, echipa de cercetare a testat nivelurile de zahăr din sânge ale participanților la post, urmate de o scanare a creierului numită imagistică prin rezonanță magnetică funcțională sau fMRI, care urmărește fluxul sanguin pentru a surprinde activitatea în diferite regiuni ale creierului.

„Au ieșit din scaner și au consumat una dintre cele trei băuturi, apoi s-au întors în scaner”, a spus Page.

Un pahar conținea 300 de mililitri de apă și 75 de grame de zahăr (zaharoză).

O altă băutură conținea suficientă sucraloză pentru a egala acea dulceață. Sucraloza este de aproximativ 600 de ori mai dulce decât zahărul, potrivit US Food and Drug Administration. A treia băutură a fost apă plată, care a servit drept control.

În timpul scanării creierului, Page și echipa sa au făcut o altă rundă de prelevări de sânge la 10 minute, 35 de minute și 120 de minute după ce au consumat băutura și au cerut participanților să își evalueze nivelul de foame.

„Studiul este deosebit de puternic deoarece a utilizat măsuri repetate în cadrul acelorași participanți și a inclus metode diferite, cum ar fi imagistica cerebrală, prelevările de sânge și evaluările subiective pentru a-și testa ipoteza”, a declarat Kyle Burger, om de știință la Centrul non-profit Monell Chemical Senses din Philadelphia, care investighează simțurile umane ale gustului și mirosului. Burger nu a fost implicat în studiu.

Trei explicații posibile

Pe lângă faptul că au descoperit că băuturile cu sucraloză au crescut senzația de foame cu aproximativ 17%, Page și echipa sa au descoperit conexiuni crescute cu alte părți ale creierului responsabile pentru controlul motivației.

„Sucraloza pare să vă afecteze abilitățile decizionale”, a spus Page. „De exemplu, am găsit o conectivitate crescută a creierului între hipotalamus și cortexul cingular anterior, care controlează riscurile și recompensele unei decizii”.

În plus, testele de sânge au arătat că sucraloza nu a avut niciun efect asupra hormonilor pe care creierul îi folosește pentru a spune când suntem satisfăcuți și nu ne mai este foame, a spus Page.

Ce trebuie făcut?

Recomandările privind modul de gestionare a reacțiilor organismului la îndulcitorii artificiali sunt în prezent complexe, a spus Page. De exemplu, Asociația Americană pentru Diabet le spune persoanelor cu rezistență la insulină și diabet să folosească băuturi și alimente fără calorii, dar cu moderație.

„Sunt endocrinolog, așa că văd pacienți pentru diabet și obezitate”, a spus Page. „Nu le-aș spune niciodată să bea sau să mănânce mai mult zahăr. În schimb, le spun pacienților mei să nu se bazeze pe îndulcitorii non-calorici ca substitut pentru zahăr și să încerce să reducă aportul global de îndulcitori alimentari în general”, a spus ea.

La fel cum mulți oameni au redus consumul de sare, este posibil să reduceți consumul de îndulcitori învățând papilele gustative să dorească mai puține dulciuri, a spus el. Cercetările au arătat că papilele gustative vor reacționa găsind alimentele zaharoase care erau delicioase acum prea dulci sau, în cazul sodiului, mult prea sărate.

Viață sănătoasă

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite