Ideea năstruşnică a belgienilor de a combate obezitatea infantilă: copiii să bea bere în loc de suc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 2001, pentru a combate obezitatea la copii, belgienii au avut ideea năstruşnică de a înlocui băuturile răcoritoare pline de zahăr cu bere slab alcoolizată.

Acest plan unic, înlocuirea băuturilor pline de zahăr cu bere, presupunea servirea unei beri relativ slabe din punct de vedere alcoolic, numită „tafelbier“, care conţinea doar 1,5-2,5% alcool (o bere obişnuită conţine până la 5,5% alcool), notează „Mental Floss“.

Copiii aveau de ales între „lager“, o bere de fermentaţie inferioară, şi „bitter“, o bere amară de provenienţă britanică. Oferta de bere pentru copii venea în sticle de 250-330 mililitri, un pic mai puţin decât într-o sticlă obişnuită de bere care poate ajunge şi la 500 de mililitri.

Capul răutăţilor în cazul acestui plan de a da alcool copiilor a fost Societatea belgiană a berii numită „Prietenii Berii Limburg“. Preşedintele acestei asociaţii, Rony Langenaeken, a avut această idee după ce a auzit de un studiu belgian în care se spunea că băuturile dulci consumate în copilărie conduc la obezitate şi la un risc crescut de cancer la sân. „Este bună pentru corpul lor şi este şi foarte sănătoasă“, mărturisea atunci Langenaeken.

Programul cu berea în şcoli îi viza pe copiii cu vârsta cuprinsă între 3 şi 15 ani. Deşi mulţi adulţi şi-au exprimat îngrijorările cu privire la ideea ca un copil de 5 ani să dea pe gât beri reci în pauza de prânz, Langenaeken a încercat să dea asigurări scepticilor că acei copii nu se vor îmbăta de la micile porţii de bere. „Berea este pentru toată familia. Eu beam bere când aveam doar şase ani“, declara Langenaeken.

Şcoala Lagere Gemengde din Hasselt, Belgia, a decis să testeze această idee care a prins foarte bine la elevii de opt ani. Conform unei relatări din 2001 a jurnalului „Akron Beacon“, 75% din elevii testaţi au spus că preferă berea în locul băuturilor dulci.

Deşi copiii au fost încântaţi, părinţilor le-a venit mai greu să accepte. „Cuvântul «alcool» a fost şi este o noţiune dificilă“, spunea Langenaeken. Unii adulţi erau îngrijoraţi de faptul că băuturile vor afecta concentrarea copiilor la ore, făcându-i gălăgioşi, violenţi sau adormiţi. 

Din păcate pentru toţi fanii berii în vârstă de opt ani, alte şcoli belgiene nu au fost de acord să testeze ideea, iar programul nu a mai câştigat adepţi, conchide „Mental Floss“.


Citeşte şi:

Românii, printre campionii europeni la consumul abuziv de alcool. Peste jumătate dintre alcoolici sunt intelectuali

România ocupă locul trei în Europa în privinţa consumului abuziv de alcool, înaintea noastră situându-se ţări precum Cehia şi Suedia. Românii consumă nouă litri de alcool pur pe cap de locuitor pe an, atrag atenţia specialiştii. Aceştia susţin că, din punct de vedere al sănătăţii publice, problema alcoolului este cu mult mai gravă decât cea a drogurilor ilegale.

Beţia şi mahmureala la volan, la fel de periculoase

Mai ales în perioada Sărbătorilor sunt extrem de frecvente cazurile în care petrecăreţii care au consumat alcool până spre dimineaţă se urcă la volan a doua zi, mahmuri. Două noi studii de amploare au arătat că acest obicei este aproape la fel de periculos ca beţia la volan.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite