Eşti mereu obosit. Că suferi de tiroidita Hashimoto te-ai gândit?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Eram atât de obosită...“ Aşa încep să-şi descrie simptomele cam toţi pacienţii care ulterior primesc diagnosticul de tiroidită autoimună Hashimoto, spune medicul endocrinolog Cristina Spiroiu, de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central din Bucureşti. Dar nu e numai oboseală cronică, inexplicabilă, care-ţi rupe ritmul zi de zi.

Sunt stări de nervozitate, de supărare, de deprimare chiar, piele uscată, sensibilitate la frig, tulburări de digestie – toate pot anunţa un dezechilibru la nivelul tiroidei. 

„Eram atât de obosită, încât în fiecare zi, la serviciu, cam după ora prânzului, simţeam că mi se închid pur şi simplu ochii. Chiar dacă dormeam şapte ore în noaptea dinainte. Pur şi simplu nu mai puteam să lucrez. Nu înţelegeam ce mi se întâmplă, dar m-am gândit că poate e de la astenia de primăvară. Era prin luna martie“, povesteşte Andreea F., de 35 de ani, din Bucureşti. 

La job eram aşa de obosită aşa că mergeam la toaletă, încuiam uşa, lăsam capacul de la WC, mă aşezam şi aţipeam 15-20 de minute, pe ceas. Când suna alarma telefonului, mă ridicam, trăgeam apa, să păstrez aparenţele, mă asiguram în oglindă că nu am semne pe faţă de la poziţia inconfortabilă de somn şi mă duceam în birou să lucrez mai departe.   Pacientă cu tiroidită Hashimoto

O perioadă mai tensionată la birou şi un test de sarcină pozitiv au făcut-o să nu se mai întrebe de unde vine oboseala aceea invalidantă. Cumva a găsit o explicaţie: la început, sarcina vine la pachet cu oboseală, printre altele. Dar motivul real al oboselii, la care se adaugă pielea foarte uscată, simptom pe care l-a conştientizat mai târziu, l-a aflat după prima vizită la medicul ginecolog pentru confirmarea sarcinii şi după primele analize de sânge recomandate gravidelor. 

Tiroidita Hashimoto. De ce e importantă testarea tiroidei în sarcină?

Profilul TORCH (acronimul în engleză pentru un grup de boli infecţioase: toxoplasmoza – T, alte infecţii, „other“, în engleză, cum sunt sifilisul, hepatita B, cu enterovirus, cu virusul Epstein-Barr – O, rubeola – R, citomegaloviroza – C şi infecţia cu virusul herpes simplex - HSV) se face fie înainte ca o femeie să rămână însărcinată, fie imediat după testul pozitiv de sarcină. La acesta se adaugă de cele mai multe ori şi profilul hormonal, care cuprinde testarea nivelului hormonului de stimulare tiroidiană (TSH) şi dozarea anticorpilor anti-tiroidieni ATPO (anti-tireoperoxidază). 

Valorile crescute ale ATPO indică o boală autoimună a tiroidei (în care sistemul imunitar începe să atace, din motive nedescoperite încă, ţesutul propriu al glandei tiroide, scăzându-i, în timp, funcţia), cel mai adesea tiroidita Hashimoto. Dacă şi valorile TSH depăşesc valorile recomandate sau, la femeile însărcinate, dacă sunt la limita superioară recomandată, doctorul suspectează începutul dereglării hormonale, explică medicul primar endocrinolog Cristina Spiroiu, cu competenţe în ecografia glandelor endocrine, de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila“. 

La gravide, dezechilibrele hormonilor tiroidieni pot duce fie la pierderea sarcinii, fie la dezvoltarea cerebrală deficitară a fătului.

Andreei i-a ieşit ATPO 72 UI/ml, când parametrii laboratorului unde şi-a făcut analizele indicau o valoare superioară de 5,61 UI/ml pentru persoanele sănătoase. TSH-ul era în parametri, dar la limita superioară. Aşa că, după o vizită la un medic endocrinolog, a primit şi diagnosticul – tiroidită autoimună, şi explicaţia medicală pentru starea de oboseală pe care a avut-o până să rămână însărcinată. Chiar şi o mică tulburare a hormonilor tiroidieni poate da simptome, cum sunt oboseală cronică inexplicabilă, piele foarte uscată, constipaţie, sensibilitate la frig, stare de irascibilitate, tristeţe.

Nu a fost nevoie ca Andreea să înceapă niciun tratament, ţinând cont că hormonii tiroidieni erau, încă, în parametri. Dar a primit recomandarea fermă de la medicul endocrinolog de a-şi testa în fiecare lună de sarcină valorile TSH şi fT4 (tiroxina, unul dintre hormonii tiroidieni, cel mai relevant în depistarea unui eventual dezechilibru provocat de tiroidita autoimună). 

Orice modificare a acestor analize ar fi trebuit să o trimită rapid înapoi la medic pentru administrarea unui tratament care asigură dezvoltarea normală a copilului din pântece.

În prezent, Andreea este în al doilea trimestru de sarcină, îşi testează lună de lună valorile TSH şi fT4, care au ieşit mereu în parametri. 

Tiroidita Hashimoto, cea mai frecventă boală a tiroidei

Tiroidita autoimună Hashimoto este cea mai frecventă boală a tiroidei. În Europa şi în SUA, între 2% şi 4% din populaţie este diagnosticată, la un moment dat, cu tiroidită Hashimoto, potrivit datelor Asociaţiei Europene a Tiroidei. Este mai frecventă la femei decât la bărbaţi, astfel că, în jurul vârstei de 50 de ani, aproximativ una din zece femei au boala, estimează medicul endocrinolog Cristina Spiroiu.  

În ultimii 10-15 ani, a crescut numărul de cazuri diagnosticate, subliniază şi dr. Cristian Claudiu Ţupea, medic primar endocrinolog în cadrul Institutului Naţional „C.I. Parhon“ din Capitală, autorul blogului tiroida.ro, activ din 2009.

Explicaţia cea mai probabilă pentru numărul mai mare de cazuri depistate este faptul că investigaţiile de laborator sunt disponibile mai multor oameni şi nu neapărat că boala este mai frecventă.

Dr. Cristian Claudiu Ţupea, medic primar endocrinolog

Se depistează întâmplător, la analizele premergătoare sarcinii sau imediat după ce femeia rămâne însărcinată, ori atunci când apar simptome care îl duc pe medicul de familie cu gândul la o tulburare endocrinologică: oboseală cu stare de nervozitate, tulburări ale ciclului menstrual, dificultatea de a concepe copii, căderea părului. 

Tiroidita Hashimoto. Hipo - sau hipertiroidism?

Majoritatea cazurilor sunt descoperite în faze incipiente, cu hormonii tiroidieni în parametri sau puţin în afara valorilor normale. Destul de rar sunt diagnosticate cazuri de hipotiroidie – deficit de hormoni tiroidieni – severă, subliniază medicul Cristian Claudiu Ţupea. 

Mulţi ani pot trece de la depistarea întâmplătoare a unor valori mari de anticorpi antitiroidieni (ATPO) şi până la modificarea propriu-zisă a hormonilor tiroidieni şi, practic, până la diagnosticul de hipotiroidism – tiroidita Hashimoto este asociată cu scăderea treptată a hormonilor tiroidieni. 

Continuarea articolului, aici

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite