Din ce se compune meniul sănătos al unui copil. Sugestiile medicilor nutriţionişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deprinderile de alimentaţie sănătoasă se capătă de mic
Deprinderile de alimentaţie sănătoasă se capătă de mic

Meniul zilnic al copilului include cinci mese – trei principale şi două gustări, la fel ca în cazul adultului. Alimentele oferite celui mic sunt asemănătoare cu cele ale adultului, dar cantitatea este mai mică şi variază în funcţie de vârstă.

Deprinderile de alimentaţie sănătoasă se capătă în copilărie. Un copil căruia i se oferă alimente sănătoase şi care îi vede pe ai lui mâncând sănătos, are toate şansele să ajungă un adult fără probleme cu greutatea.

Nevoile energetice ale copilului trebuie asigurate în proporţie de 15-20% dimineaţa, 35-40% la prânz, 15-20% seara şi câte 10-15% la gustările de la ora 10 şi ora 17, potrivit medicilor nutriţionişti şi specialiştilor în pediatrie consultaţi în cadrul proiectului „Prevenţia începe cu educaţia“.

Aceştia recomandă ca dimineaţa, meniul să fie compus din lapte simplu sau cu cacao ori iaurt, la care se adăugă pâine cu brânză sau ou, sau şuncă, legume proaspete, alternativ.  

În alte zile ale săptămânii, pot fi prăjituri de casă  - chec - sau cereale. Laptele se poate oferi şi seara sub formă de iaurt, orez cu lapte, budincă sau echivalente în brânză de vaci, telemea desărată.

Gustarea de la ora 10 se poate compune din fructe, plăcintă cu fructe sau compot.

Salate în loc de supă, de două ori pe săptămână

Masa de prânz va fi alcătuită dintr-o supă sau o ciorbă, dar în cantitate mică pentru a nu crea senzaţia de saţietate. De două ori pe săptămână, supa poate fi înlocuită cu salate.

Felul doi poate fi carne cu legume sau preparate din ou cu legume. În principiu, copilul peste 3 ani poate să digere şi să asimileze nutrienţii din toate legumele. Pentru o digestive mai bună, acestea pot fi preparate fierte fie sub formă de sufleuri, fie sub formă de supe, creme, chiftele, crochete. Carnea va fi preparată prin fierbere sau la grătar.

Din carnea tocată se pot pregăti chiftele - la cuptor, ardei umpluţi, dovlecei umpluţi, musaca de cartofi. Se preferă carne de pasăre, vită şi peşte sau ficăţei. Nu se recomandă carnea de porc. Dacă se va folosi totuşi, se vor oferi cantităţi mici de carne de porc slabă.

Gustarea de la ora 17 poate fi formată din fructe, iaurt, tartă cu fructe, plăcintă cu brânză.

Masa de seară va fi alcătuită din mămăliguţa cu brânză, papanaşi, paste cu brânză sau lapte, sufleuri de legume, sandviş cu brânză sau şuncă, legume proaspete. Masa de seară se poate încheia cu fructe, compot.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite