Despre şansa la o viaţă normală pentru persoanele cu probleme de greutate, la Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii cu reale probleme legate de grăsimea în exces, care nu reuşesc să obţină rezultate prin schimbarea stilului de viaţă, au totuşi şanse să obţină schimbarea spectaculoasă la care visează. Dr. Carmen Giuglea, medic primar chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă, vine la Adevărul Live să ne povestească despre redarea încrederii în sine. Iar Adriana ne spune povestea ei de la 160 de kilograme la 60 de kilograme.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul LIVE


Obezitatea este una dintre cele mai importante probleme de sănătate ale societăţii moderne din toată lumea, iar România nu face excepţie. 20,3% din femei şi 23% din bărbaţii români suferă de obezitate (definită printr-un indice de masă corporală care depăşeşte 30 de kilograme pe metru pătrat).

O persoană care are 160 de kilogame şi în cazul căreia clasicele diete însoţite de programe de exerciţii fizice nu fac faţă, o soluţie nu doar estetică, ci mai ales medicală o reprezintă chirurgia bariatrică (operaţii la nivelul aparatului digestiv). Dar o astfel de intervenţie, care poate duce la eliminarea unui număr impresionant de kilograme, are şi efecte adverse, de exemplu o cantitate mare de piele în exces rămasă după reducerea grăsimii. Dr. Carmen Giuglea, medic primar în chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă, şef de secţie în cadrul Spitalului „Sf. Ioan“ din Capitală şi al Clinicii Perfect Estetic, vine la Adevărul Live să ne povestească despre cele mai impresionante cazuri şi despre importanţa intervenţiilor bariatrice şi estetice pentru o viaţă normală a oamenilor cu probleme de greutate. De asemenea, prin intervenţie telefonică, va fi alături de noi Adriana, o tânără de 31 de ani care a slăbit 100 de kilograme cu ajutorul chirurgiei bariatrice şi al intervenţiilor estetice postbariatrice.

Cele mai importante idei rezultate în urma discuţiei:

Pentru un pacient obez este o utopie să ne închipuim că ar putea slăbi doar prin intervenţia chirurgiei estetice. Aceste intervenţii de chirurgie estetică poate elimina un surplus de piele, poate modela un corp în limute acceptabile, dar nu poţi slăbi o persoană 20-30 sau 100 de kilograme.

Acientul obez este un pacient care are deja probleme de sănătate. Alături de obezitate are şi alte comorbidităţi: hipertensiune arterială, diabet zaharat, hipercolesterolemie, hiperlipidemie. Aceste boli, de fapt, determină pacientul să facă ceva pentru el.

Primul pas este medicul nutriţionist şi nişte cure de săbire. Foarte puţini pot să slăbească aşa.

Soluţia rămâne chirurgia bariatrică. Este o intervenţie laparoscopică prin care se ajustează stomacul şi care este urmată de o perioadă de slăbire care durează 1 an.

Modul cum arată pacientul după ce reuşeşte să slăbească este diferit de la persoană la persoană. Aici intervine chirurgia plastică postbariatrică care are rolul să modeleze corpul ajuns în această stare.

În funcţie de numărul de kilograme pierdute de pacient se fac una sau mai multe intervenţii chirurgicale post-bariatrice pentru ajustarea corpului.

Vârsta medie a pacienţilor care apelează la chirurgia bariatrică este de 35 de ani. Pacienţii tineri care sunt obezi au şi probleme sexuale. Multă grăsime la o vârstă tânără înseamnă mulţi hormoni feminizanţi. La băieţi, acest lucru împiedică dezvoltarea nrmală a caracterelor sexuale masculine.

După operaţia de micşotrare de stomac pacientul trebuie să respecte riguros indicaţiile nutriţionale şi cele date de chirurgul bariatric. El trebuie să mănânce puţin şi la ore fixe. Cei care trec şi prin operaţia postbariatrică au o imagine de sine mai bună şi reuşesc să menţină mai bine regimul.

Ce riscuri are chirurgia estetică postbariatrică

Este o chirurgie de suprafaţă. Chirurgul plastician lucrează pielea şi tegumentul. Ţesutul gras de deasupra musculaturii. Se adresează unor suprafeţe destul de mari.

Riscurile sunt similare oricărei intervenţii chirurgicale: de sângerare, de infecţie, de mici asimetrii, al anesteziei generale.

Chirurgul estetician modifică sânii, care au nevoie de cele mai multe ori de ridicare şi augmentare, se intervine asupra abdomenului şi feselor, coapselor, braţele au şi ele nevoie de corecţii. Toate acestea se pot face separat sau grupate în 2 intervenţii mari.

Chirurgia post-bariatrică se face la 6 luni de la stoparea procesului de slăbire. În aceste 6 luni trebuie să se consolideze greutatea şi să conştientizeze că atât poate slăbi.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite