Cum să-ți obișnuiești corpul să reziste la căldură. Metoda simplă care te va ajuta pe caniculă

0
Publicat:

Încălzirea globală se simgte din ce în ce mai mult și creează disconfort în foarte multe zone ale lumii. Iulie se consideră a fi cea mai fierbinte lună a Pământului din istoria înregistrată, iar valurile de căldură se estimează că vor fi tot mai intense.

Canicula  FOTO EPA EFE
Canicula FOTO EPA EFE

Dar chiar și cei care nu au experimentat niciodată acest tip de căldură extremă până acum, pot să se adapteze pentru a o îndura mai bine. „Corpurile noastre sunt remarcabile”, a spus Stefan Wheat, un medic de urgență la Facultatea de Medicină a Universității din Washington, specializat în schimbări climatice și sănătate. „Corpurile noastre sunt bine adaptate pentru a se putea aclimatiza la căldură în circumstanțe potrivite”, a mai spus el.

Cu toate acestea, să te obișnuiești cu temperaturile mai calde, necesită timp. Și nu trebuie încercat ieșind afară pe caniculă și făcând prea mult și prea repede. „Cineva care este expus la un indice de căldură ridicat și nu este aclimatizat, nu va avea aceste măsuri de adaptare în vigoare și poate suferi boli semnificative legate de căldură”, a spus Wheat.

Iată câteva modalități sigure de a vă antrena corpul să se descurce mai bine la căldură, indicate de Washington Post:

Obișnuirea cu căldura

Cel mai bun mod de a-ți crește toleranța corpului este să te expui în siguranță la perioade scurte de căldură și umiditate și de a crește treptat durata expunerii, un proces cunoscut sub numele de aclimatizare la căldură, a spus W. Larry Kenney, profesor de fiziologie și kinesiologie la Penn. Stat.

Permiterea corpului să experimenteze căldură prin aceste expuneri repetate și controlate, mai ales dacă faceți activitate fizică, poate declanșa adaptări fiziologice care vă îmbunătățesc capacitatea de a rezista la temperaturi mai ridicate și poate ajuta la scăderea riscului de îmbolnăvire și deces cauzat de căldură, a spus el.

În primul rând, volumul plasmatic al corpului se extinde, crescând volumul sanguin, a spus el. Asta înseamnă că inima nu trebuie să lucreze la fel de greu și corpul are mai multe fluide pentru a susține transpirația, o funcție esențială pentru a menține corpul rece, a spus el. Pe măsură ce corpul devine mai obișnuit cu căldura, ar trebui să poți transpira mai eficient și să reții mai bine electroliții.

Oamenii care trăiesc în medii fierbinți pentru cea mai mare parte a vieții lor sunt deja aclimatizați, mai spun experții. Dar cei care trăiesc în medii mai răcoroase pot ajunge acolo cu ceva antrenament. De obicei, poate dura aproximativ o săptămână sau două pentru a deveni complet aclimatizat, spun ei.

 „Dacă așteptați până când valul de căldură este peste noi și este extrem de sever, probabil că este prea târziu și oamenii ar trebui să încerce să rămână în medii cu aer condiționat”, a spus Kenney. „Cel mai bun mod de a tolera în siguranță aceste condiții de val de căldură ar fi să vă pregătiți pentru ele prin aclimatizarea la căldură înainte de timp”.

Cum să construiești toleranța la căldură

Înainte de a începe, rețineți că capacitatea corpului de a se adapta poate fi afectată de o varietate de factori, inclusiv vârsta, afecțiunile medicale subiacente sau dacă luați anumite medicamente. Îmbunătățirea fitness-ului și menținerea unei bune hidratări pot ajuta, de asemenea, să tolerați mai bine căldura, a spus Rebecca Stearns, director de operațiuni al Institutului Korey Stringer de la Universitatea din Connecticut.

Iată cum sugerează experții construirea toleranței:

  • 1. Începeți cu un nivel ușor. Pentru persoanele care încep cu un nivel de fitness inițial mai scăzut și al căror corp nu este deloc adaptat, Kenney recomandă să înceapă cu 10 până la 15 minute în prima zi și să apoi câte cinci minute în plus cu fiecare zi sau la două zile. Asigurați-vă că încercați doar un nivel scăzut de activitate fizică, cum ar fi mersul pe jos.

 „Nu poți să ieși în prima zi fierbinte și să faci jogging în jurul blocului timp de o jumătate de oră”, a spus el.

Institutul Național pentru Securitate și Sănătate Ocupațională al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor oferă, de asemenea, programe de aclimatizare recomandate pentru persoanele care lucrează în aer liber.

  • 2. Deplasați-vă. Este important să faceți activități fizice în timpul acestor expuneri la căldură, deoarece poate ajuta la maximizarea efectelor, a spus Stearns.

 „Gradul în care devii aclimatizat la căldură va depinde de cantitatea de stres și de intensitatea sesiunii de exerciții pe care le faci”, a spus ea.

  • 3. Ascultă-ți corpul. „Dacă corpul lor începe să le spună: Sunt supraîncălzit. Mă simt rău, este mai bine să te oprești, deoarece capacitatea de a te adapta cu adevărat nu poate depăși fiziologia”, a spus Kenney.

Există niveluri de căldură și umiditate la care oamenii nu se pot adapta fiziologic, chiar dacă sunt sănătoși, a spus Kenney, care a studiat acele limite

  • 4. Odihnă. Amintiți-vă că organismul are nevoie de timp pentru a se recupera de stresul termic, în mod ideal dormind într-un mediu răcoros, a spus Stearns. Fără aceste perioade de recuperare, corpul poate deveni mai puțin rezistent la căldură în timpul expunerilor ulterioare și s-ar putea să crească riscul de îmbolnăvire cu căldură, a spus ea.

Aerul condiționat este util, chiar dacă încerci să-ți obișnuiești corpul cu căldura.

Mulți oameni au impresia că dacă stai în mod regulat în aer condiționat, aceasta este o adaptare negativă la valurile de căldură”, a spus Kenney. „Este într-adevăr cel mai sigur mod de a trece peste valuri de căldură și, cu siguranță, este posibil să-ți petreci cea mai mare parte a timpului în medii cu aer condiționat și să te aclimatizezi totuși la căldură ieșind periodic.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite