Cum poți amâna îmbătrânirea ochilor, a creierului și a pielii. Antioxidantul din spanac, dovleac și varză, un elixir al tinereții

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luteina, antioxidantul care protejează plantele de efectele nocive ale expunerii la radiatiile UV are același rol și în protejarea retinei umane. Beneficiile aportului de luteină se extind însă și la piele, creier, inimă și plămâni.

Tinerețea ochilor și a pielii pot fi prelungite. FOTO Shutterstock
Tinerețea ochilor și a pielii pot fi prelungite. FOTO Shutterstock

Luteina, o vitamină cu proprietăți antioxidante impresionante este unul dintre cei mai importanți fitonutrienți (substanțe chimice întâlnite în celulele plantelor) cu rol în menținerea sănătății ochilor.

De regulă, retina este protejată de efectul razelor UV cu ajutorul antioxidantului natural, numit luteină. Luteina conferă nuanțele de roșu, oranj și galben plantelor și legumelor și nu poate fi produsă de organismul uman, prin urmare trebuie obținută din hrană. Este o vitamină extrem de benefică pentru ochi, de aceea este folosită adesea pentru prevenirea afecțiunilor oculare precum degenerescența maculară sau cataracta. Luteina funcționează asemenea unui filtru de lumină, care protejează țesuturile oculare de daunele produse de expunerea la radiațiile ultraviolete”, explică Direcția de Sănătate Publică Argeș.

Luteina, un elixir pentru organism

Cel mai cunoscut beneficiu al său, acela de a înceti degenerarea maculară asociată înaintării în varstă (principala cauză a orbirii și a tulburărilor de vedere), este doar unul dintre multele atuuri are acestei vitamine, pentru că luteina ajută și la încetinirea îmbătrânirii sau menținerea unei bune funcționări a altor organe.

Luteina are numeroase efecte pozitive pentru sănătatea organismului, din aceste considerente este important să ne asigurăm că avem un aport zilnic optim de luteină. Printre aceste se regăsesc: menținerea unei vederi sănătoase, îmbunătățirea circulaţiei oculare, efect anti-îmbătrânire pentru creier și ochi, încetinirea procesului de oxidare a pielii, protejarea plămânilor, protejarea inimii, diminuarea riscului de artrită și arterioscleroză, diminuarea riscului de cataractă”, explică DSP Argeș. 

Surse bogate de luteină. FOTO Facebook DSP Argeș
Surse bogate de luteină. FOTO Facebook DSP Argeș

Alimente care conțin luteina

Luteina se găsește în ou și porumb (alimentele cu cea mai mare concentrație a acestui antioxidant) dar și în spanac, broccoli, pătrunjel, praz, fasolea verde, dovlecel, dovleac, varză kale sau în prune, căpșune, pere, struguri, gălbenuş de ou, dar și în frucre mai exotice, precum kiwi, portocale sau mango.

Desigur, poate fi administrată și ca supliment alimentar, sub formă de comprimate, de obicei în combinație cu zeaxantină, un alt antioxidant natural.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite