Cum favorizează credințele New Age gândirea conspiraționistă de dreapta. Explicațiile unui fenomen cu răspândire globală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Influenceri New Age care perpetuează ideologiile de dreapta împânzesc internetul. Dar cum a devenit wellness-ul o poartă de acces către gândirea conspiraționistă? se întreabă The Independent.

Teorii ale conspirației și cunoaștere secretă FOTO Shutterstock
Teorii ale conspirației și cunoaștere secretă FOTO Shutterstock

Este o schimbare pe care mulți au putut să o urmărească în mediul online în timpul pandemiei. De pildă, o persoană renunță brusc la alcool, nu mai consumă zahăr și postează despre sucuri de detoxifiere extremă și ritualuri de exprimare a recunoștinței. E suspicioasă față de medicina modernă și convențiile sociale; și circulă zvonuri că nu s-a vaccinat niciodată împotriva Covid. Apoi se mută în Bali pentru a deveni instructor de yoga. Și începe să scoată din listă prietenii care nu sunt „aliniați” cu "energia" ei. Descoperă un țel mai înalt. O chemare.

Nu este o evoluție neobișnuită. De la pandemie, s-au scris multe despre creșterea accentului pe starea de bine și spiritualitate, ceea ce a favorizat o ascensiune a ideologiilor de dreapta; este o traiectorie care cultivă, de asemenea, gândirea conspiraționistă. Comercianți de dezinformare care se dau drept guru ai bunăstării.

În SUA, este cunoscută Kelly Brogan, un așa-numit „psiholog holistic” care promovează sloganul: „Stăpânește-ți corpul. Eliberează-ți mintea.” Autoarea anti-vaccinistă de bestseller-uri New York Times a promovat mai multe teorii ale conspirației infirmate pe scară largă. Ea a devenit virală în 2020 după ce s-a îndoit de existența coronavirusului și a susținut că decesele au fost provocate de frică.

JZ Knight este un alt anti-vaccin notoriu care pretinde că a contactat spiritul unui războinic lemurian vechi de 35.000 de ani și a răspândit ură împotriva evreilor și mexicani. Mai este cunoscut și cazul lui Amy Carlson, co-fondatoare a grupului religios Love Has Win, care a susținut că vindecă victimele cancerului „cu puterea iubirii” și care a promovat teorii ale conspirației despre 9/11 și OZN-uri. Carlson a murit în 2021 din cauza abuzului de alcool, anorexiei și ingestiei cronice de argint coloidal.

Aceste subiecte au dezbătute în podcastul extrem de popular Conspirituality, dedicat explorării încrucișării improbabile dintre industria wellness-ului și teoreticienii conspirației, care înclină spre ideologiile de dreapta. Inspirat de filmele documentare anti-vaccin devenite virale, Plandemic, serialul analizează totul, de la culte New Age la scientologie și negaționiști ai climei.

Ce înseamnă conspiritualitatea

Deși tendința a fost observată mai ales în SUA, termenul „conspiritualitate” a apărut prima dată într-o lucrare publicată în Marea Britanie, în Journal of Contemporary Religion (2011) și semnată de Charlotte Ward și David Voas. Mișcarea online „în creștere rapidă” a fost descrisă ca o sinteză între o „New Age dominată de femei (cu accentul său pozitiv pe sine) și un spațiu dominat de bărbați al teoriei conspirației (cu accentul său negativ pe politica globală)”. Potrivit cercetării, susținătorii cred că „cea mai bună strategie pentru a face față amenințării unei „noi ordini mondiale” totalitare este de a acționa în conformitate cu o viziune a unei „noi paradigme” asupra lumii”.

„Fenomenul a clocotit în fundal în deceniul precedent, dar a fost în mare parte invizibil pentru majoritatea oamenilor”, spune Voas, în prezent profesor emerit de științe sociale la University College London. O bună parte din acest gen de dezinformare se răspândea la periferia YouTube sau în comunități de nișă din care făceau parte persoane cu boli cronice sau terminale, dominate de sentimentul că știința modernă nu a făcut nimic pentru ele. „Pandemia de Covid a fost, fără îndoială, un punct de cotitură. Criza socială și medicală a pus mai multă populație în contact cu aceste idei.”

În ceea ce privește modul în care gândirea de dreapta a fost unită cu aceste idei, ipoteza cercetătorului este că este legată de o superioritate fundamentală care ar fi esența conspiritualității. „Conspiritualitatea este alimentată de neîncrederea în vechile surse de autoritate, inclusiv știința, religia, mass-media și conducerea politică”, explică el. „În mod ironic, totuși, se caracterizează și prin dorința de a crede aproape orice, dacă sunt idei conforme dorințelor sau suspiciunilor noastre. Conspiritualitatea este un fel de cunoaștere crowd-source, în care răspândirea unei credințe este considerată drept sprijin pentru conținutul ei.”

Apetitul pentru aceste idei persistă dat fiind că traversăm o eră a neîncrederii. „Oamenii caută răspunsuri și, mai important, alternative”, apreciază Christopher T Conner, profesor asistent de sociologie la Universitatea din Missouri. „Măsurile de austeritate din anii '90 și eșecul conducerii de a adopta politici care să vină în ajutorul claselor muncitoare, mai degrabă decât să le facă să sufere în mod disproporționat, au fat naștere la o atmosferă de apatie, disperare și deznădejde. Oamenii și-au pierdut încrederea în sistem și s-au săturat să fie mințiți de politicieni care încearcă să le câștige votul”.

„Pot avea încredere în preotul meu pentru probleme de inimă și spirit, dar am încredere în medicul meu când vine vorba de probleme legate de sistemul meu cardiovascular”, spune Dr. Conner. „Adevărata problemă, totuși, este că am ajuns într-un punct în societate în care cineva ar prefera să creadă pe cineva cu un canal YouTube decât pe un expert care comunică printr-o instituție socială tradițională; asta arată probleme structurale mai ample pe care trebuie să le abordăm.”

O tendință globală

Experții spun că tendința este globală. „Am observat creșterea industriei de wellness în ultimii cinci ani, în special post-Covid”, spune Polly Shute, fondatoarea festivalului de wellness LGBT+ din Devon, Out & Wild. „Există o mulțime de părți pozitive în asta. Dar creșterea o face o piață atractivă și din punct de vedere comercial și politic. Și ținta sunt femeile. Chiar și ceva simplu precum concentrarea pe imaginea corpului perfect, de exemplu, nu îi sprijină pe cei care provin din comunități marginalizate.”

„Cu atât de multe schimbări pe planeta noastră policriză, aș sugera că toleranța noastră pentru «a nu ști» este testată peste limitele noastre”, sugerează Hamira Riaz, membru asociat al Societății Britanice de Psihologie. „Conspiritualitatea poate fi văzută ca un răspuns de adaptare; este un mod de înțelege probleme complexe care ne pun dificultăți. Cercetările sugerează că oamenii atrași de extremele politice au o predispoziție mai mare la gândirea alb-negru, pesemne din cauza unei toleranțe mai scăzute la ambiguitate. Teoriile conspirației oferă confort creierului; sunt povești clare, simplificate, care diminuează incertitudinea.”

Viață sănătoasă

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite