Cum ajungi la 70 de ani fără boli cronice: studiu despre alimentație și îmbătrânire sănătoasă

0
Publicat:

Oamenii de știință au urmărit, timp de 30 de ani, obiceiurile alimentare a peste 100.000 de americani cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani, pentru a răspunde la întrebarea: ce este necesar pentru a ajunge la vârsta de 70 de ani fără boli cronice?

Alimente FOTO: Adevărul
Alimente FOTO: Adevărul

Rezultatele studiului făcut de oameni de știință de la Harvard T.H. Chan School of Public Health au arătat că o dietă sănătoasă, urmată de-a lungul vieții, este asociată cu o probabilitate mai mare de a îmbătrâni sănătos, chiar și după ce au fost luate în considerare alți factori ai stilului de viață, cum ar fi activitatea fizică și fumatul, scrie CNN.

Cercetătorii au descoperit că 9,3% din participanți au reușit să atingă ceea ce a fost definit ca îmbătrânire sănătoasă – adică au trăit până la vârsta de 70 de ani fără boli cronice, cum ar fi diabetul, hipertensiunea și bolile de inimă, și fără deficiențe cognitive, fizice sau de sănătate mentală.

Studiul a analizat opt tipuri de diete sănătoase, printre care dieta mediteraneană și dieta DASH (pentru reducerea hipertensiunii), precum și consumul de alimente ultraprocesate. S-a constatat că un consum mai mare de fructe, legume, cereale integrale, nuci, semințe, grăsimi nesaturate și produse lactate degresate era asociat cu o probabilitate mai mare de a îmbătrâni sănătos. Pe de altă parte, consumul de grăsimi trans, sare, băuturi zaharoase și carne roșie procesată a fost legat de șanse mai mici de îmbătrânire sănătoasă.

Peste 105.000 de participanți la studiu

”Acesta este un studiu observațional longitudinal, ceea ce înseamnă că cercetătorii au urmărit același grup de-a lungul timpului și au studiat obiceiurile autodeclarate și rezultatele privind sănătatea. Cercetătorii au întrebat participanții la studiu despre obiceiurile lor alimentare pe parcursul a trei decenii, până când au ajuns la vârsta de 70 de ani. Participanții și-au documentat în mod regulat și detaliat consumul de alimente, raportând cât de des au mâncat mai mult de 130 de alimente diferite.

Echipa de studiu a clasificat apoi consumul de alimente măsurând cât de aproape era modelul de consum de opt tipuri de diete sănătoase și de consumul de alimente ultraprocesate nesănătoase.

La sfârșitul perioadei de studiu, trei decenii mai târziu, cercetătorii au constatat că 9.771 din 105.015 participanți, sau aproximativ 9,3%, au atins ceea ce ei au definit ca îmbătrânire sănătoasă, care înseamnă să trăiești până la vârsta de 70 de ani fără boli cronice, cum ar fi diabetul, hipertensiunea și bolile de inimă, și să nu ai deficiențe cognitive, fizice sau mentale. Echipa de studiu a constatat că pentru fiecare dintre cele opt diete sănătoase, o aderență mai mare a fost asociată cu o probabilitate mai mare de îmbătrânire sănătoasă.

În plus, cercetătorii au constatat că un consum mai mare de fructe, legume, cereale integrale, nuci, leguminoase, grăsimi nesaturate și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi a fost asociat cu șanse mai mari de îmbătrânire sănătoasă. Pe de altă parte, consumul mai mare de grăsimi trans, sodiu, băuturi zaharoase și carne roșie sau procesată a fost asociat cu șanse mai mici de îmbătrânire sănătoasă.

Din punctul meu de vedere, acesta a fost un studiu solid care demonstrează în mod convingător că o dietă sănătoasă la începutul vieții este un factor-cheie în îmbătrânirea sănătoasă. Această cercetare este în concordanță cu alte studii care au constatat că oamenii pot câștiga ani în speranța de viață consumând mai multe legume, fructe, cereale integrale și nuci și evitând băuturile zaharoase și alimentele procesate”, spune Dr. Leana Wen. Wen este medic de urgență și profesor asociat adjunct la Universitatea George Washington.

Cele opt diete

Participanții la studiu nu s-au autoidentificat ca urmând o anumită dietă. Ei și-au raportat consumul de alimente, iar cercetătorii au corelat aderența lor pe termen lung la modelele alimentare care sunt considerate a fi sănătoase.

Cele opt diete urmate în cadrul studiului sunt:

  1. Alternative Healthy Eating Index (AHEI) – un indice care evaluează consumul de alimente sănătoase pe baza recomandărilor dietetice generale.
  2. Alternative Mediterranean Diet Index (aMED) – o variantă a dietei mediteraneene, care pune accent pe consumul de alimente pe bază de plante, proteine slabe și grăsimi sănătoase.
  3. Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) – o dietă concepută pentru a reduce hipertensiunea, axată pe consumul de fructe, legume, lactate degresate, cereale integrale și proteine slabe.
  4. Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay (MIND) – o combinație a dietei mediteraneene și DASH, cu accent pe protejarea sănătății creierului și prevenirea bolilor neurodegenerative.
  5. Healthful Plant-Based Diet Index (hPDI) – o dietă pe bază de plante, care promovează consumul de alimente integrale, legume, fructe, cereale integrale și leguminoase.
  6. Planetary Health Diet Index (PHDI) – o dietă care susține sănătatea planetei, punând accent pe consumul de alimente sustenabile și de origine vegetală.
  7. Empirically Inflammatory Dietary Pattern (EDIP) – un model alimentar bazat pe consumul de alimente care contribuie la inflamația cronică a organismului.
  8. Empirical Dietary Index for Hyperinsulinemia (EDIH) – un indice bazat pe alimentația care influențează nivelul insulinei și sănătatea metabolică.

Ce alegeri nutriționale facem 

Dr. Wen spune că aceste rezultate ar trebui să îi determine pe oameni să se gândească la o dietă nutritivă ca o componentă cheie a îmbătrânirii sănătoase. Atunci când fac alegeri nutriționale, toată lumea ar trebui să vizeze alimentele integrale care sunt minim procesate, cum ar fi legumele cu frunze verzi, fructele proaspete și cerealele integrale. Acest studiu și altele arată în mod constant beneficiile nucilor, precum și ale leguminoaselor, cum ar fi fasolea și lintea.

Peștele și carnea slabă pot fi, de asemenea, parte a unei diete sănătoase. Pe de altă parte, carnea foarte procesată, cum ar fi mezelurile și puiul prăjit, este asociată cu rezultate mai proaste pentru sănătate.

În timp ce o mare parte a studiului se concentrează pe tipurile de dietă și alimente care sunt asociate pozitiv cu îmbătrânirea sănătoasă, există, de asemenea, elemente care sunt asociate negativ. În special, acestea includ băuturile îndulcite cu zahăr, cum ar fi sucurile și băuturile din fructe cu zahăr adăugat, precum și alimentele ultraprocesate și produsele cu niveluri ridicate de sodiu și grăsimi trans.

Toată lumea poate face un efort conștient pentru a-și reduce consumul de sucuri, băuturi din fructe și alte băuturi îndulcite cu zahăr. De asemenea, pot încerca să își reducă consumul de alimente ultraprocesate, care au fost asociate în numeroase alte studii cu un risc mai mare de mortalitate. Examinarea etichetei ambalajului este întotdeauna o modalitate bună de a evalua dacă alimentul poate fi ultraprocesat. Dacă are o listă lungă de ingrediente cu mulți aditivi, produsul este probabil ultraprocesat și este mai bine să fie înlocuit cu un aliment similar care are o prelucrare minimă. Etichetele pot oferi, de asemenea, informații cu privire la nivelurile de sodiu și grăsimi trans.

Acestea fiind spuse, cred că trebuie să recunoaștem și rolul politicii în a ajuta oamenii să facă alegeri nutriționale. În multe comunități, alimentele ultraprocesate sunt mai ieftine și mai ușor accesibile decât fructele și legumele proaspete”, a conchis medicul.

Studii precum acesta pot contribui la argumentarea faptului că optimizarea dietelor oamenilor și sprijinirea accesului acestora la alimente nutritive pot reduce bolile cronice, ceea ce este esențial pentru a asigura o forță de muncă sănătoasă și pentru a reduce costurile asistenței medicale pe termen lung.

Viață sănătoasă

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite