Cele mai sănătoase moduri de a găti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Păstrarea nutrienţilor şi a gustului şi evitarea compuşilor toxici sunt posibile cu ajutorul tehnicilor şi instrumentelor culinare potrivite. Carnea la grătar poate fi o sursă sănătoasă de proteine, dacă este preparată corect, iar dacă nu, ea poate slăbi organismul în lupta cu bolile.

Este dovedit: legumele şi fructele consumate în stare crudă sunt cele mai sănătoase surse de substanţe nutritive şi protejează organismul de boli. Totuşi, prepararea unor alimente cum sunt ouăle şi carnea este necesară, dar trebuie făcută astfel încât să nu transforme alimentele în inamici ai sănătăţii. Ba, mai mult, prepararea termică ajută la creşterea biodisponibilităţii unor vitamine din rădăcinoase, cum ar fi, de exemplu, vitamina A din morcovi.

La abur se păstrează maximum de nutrienţi

Cea mai recomandată de specialişti este fierberea la abur. Se obţine fie cu ajutorul sitelor din inox plasate peste vasele cu apă, fie cu ajutorul unor aparate speciale, conectate la curent electric. Acestea constau în vase suprapuse, perforate, aşezate peste un altul în care se pune apă.Gătitul la abur păstrează la maximum nutrienţii în stare activă. Frigerea la wok necesită puţină grăsime Tigaia cu fund îngust este un instrument de origine asiatică, ideal pentru prepararea rapidă a alimentelor. Dacă vrei o alternativă la salatele din crudităţi, taie în bucăţi mici legumele, carnea sau peştele şi amestecă-le, în wok, prin câteva mişcări energice deasupra flăcă rii mari, după ce ai pus o cantitate mică de ulei în tigaie.

„Modul de preparare la wok permite utilizarea unei cantităţi mici de grăsime şi amestecul rapid şi uniform al ingredientelor, menajând nutrienţii din alimente", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti. De asemenea, este indicat să foloseşti un ulei rezistent la căldură, precum cel de măsline virgin (pe cel extravirgin păstrează-l pentru salatele de crudităţi, pentru a‑şi păstra toţi nutrienţii). Alte uleiuri indicate pentru prăjit sunt cel de palmier nehidrogenat şi cel de susan.  

Grătarul, cu sursă excentrică de căldură

Carnea gătită pe grătar este sănătoasă, dacă folosim grătarul potrivit. Specialiştii recomandă grătarele cu sursă laterală de căldură sau pe cele cu un orificiu central, care se bazează pe încălzirea apei. Cât priveşte grătarele cu cărbuni, trebuie să avem grijă ca friptura să nu ia contact cu focul sau cu fumul. Aceasta pentru că, din grăsimea scursă din carne peste cărbunii încinşi iau naştere hidrocarburi aromatice policiclice (PAH), care „afumă" carnea şi ne pun în pericol sănătatea. Studiile arată că aceşti compuşi se asociază cu un risc crescut de cancer de stomac, colorectal, de sân şi de vezică urinară. Cea mai mare cantitate de PAH se găseşte în carnea carbonizată şi în bucăţile arse.

Prepararea la cuptor, nu în folii de aluminiu

Prepararea la cuptor este un alt mod sănătos de a găti. Se poate face în oale de ceramică, de teflon sau de iena.„Se vor folosi pergamentul şi foliile antiadezive, care permit prepararea hranei fără a utiliza grăsimi", recomandă prof. dr. Mencinicopschi. Atenţie, nu folosi folii de aluminiu! De asemenea, poţi înlocui foliile din comerţ cu frunze de viţă.

90 de kilocalorii la 100 de grame au cartofii fierţi, comparativ cu 270 kilocalorii la 100 de grame - cartofii prăjiţi.

Cum alegi vasele de gătit

Cele mai bune instrumente de gătit sunt confecţionate din ceramică, sticlă, oţel inoxidabil alimentar sau din fontă smălţuită. Acestea încălzesc rapid, repartizând căldura pe toată suprafaţa de gătire şi nu necesită cantităţi mari de grăsimi. Evită-le pe cele din aluminiu, fiindcă sunt toxice pentru sistemul nervos şi cresc riscul de apariţie a bolii Alzheimer.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite