Cele mai contaminate fructe și legume din SUA: ce ajunge în România și cum te protejezi de pesticide
0ONG-ul american Environmental Working Group publică anual lista „Dirty Dozen”, care include fructele și legumele cele mai contaminate cu pesticide. Acest ghid îi ajută pe consumatori să facă alegeri informate, unele dintre produsele menționate ajungând și în România.
Cu toții apreciem o farfurie plină de fructe și legume proaspete, dar adesea uităm că, sub culorile vibrante ale legumelor cu frunze verzi sau ale unui măr lucios, s-ar putea ascunde un cocktail de substanțe chimice pe care nimeni nu ar alege să-l consume în mod conștient.
Datorită practicilor agricole moderne, determinate de corporații și de inițiative guvernamentale de creștere a recoltei, pesticidele au devenit o parte obișnuită, dar invizibilă a produselor noastre. Deși aceste substanțe chimice ajută la protejarea culturilor de dăunători, ele reprezintă o amenințare silențioasă, dar constantă pentru sănătatea noastră.
În fiecare an, EWG – un ONG din SUA care luptă pentru transparență și protecția sănătății publice, informând consumatorii cu privire la riscurile chimicale, printre altele – publică lista „Dirty Dozen”, care menționează fructele și legumele cele mai susceptibile de a fi contaminate cu pesticide.
În 2024, căpșunile, spanacul și merele se află pe primele locuri ale listei, urmate de struguri, piersici, pere, nectarine, ardei grași, ardei iute, cireșe, afine și fasole verde. Conform EWG, un total de 209 pesticide au fost găsite pe aceste produse.
Deoarece unele dintre aceste produse ajung și pe piața românească, este esențial ca toți consumatorii să fie conștienți de riscurile asociate și să adopte măsuri pentru a reduce expunerea la substanțe chimice nocive. Conștientizarea prezenței produselor americane pe rafturile din România și importanța curățării corespunzătoare a fructelor și legumelor pot contribui la o alimentație mai sănătoasă și mai sigură.
Iată topul celor mai sigure, dar și al celor mai contaminate cu reziduuri chimice fructe și legume produse în SUA.
Topul celor mai contaminate fructe și legume
46 de fructe și legume au fost analizate de EWG. Dintre acestea, 12 au fost identificate ca fiind cele mai contaminate cu pesticide și sunt considerate riscante pentru sănătate din cauza nivelului ridicat de reziduuri chimice.
În topul fructelor și legumelor toxice se regăsesc căpșunile, spanacul, varza kale, varza collard și frunzele de muștar. Locurile următoare sunt ocupate de struguri, piersici, pere, nectarine, mere, ardei grași și iuți, cireșe, afine și fasolea verde.
Alte 19 fructe și legume testate de către USDA (Departamentul Agriculturii din SUA) și FDA (Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA) nu au fost incluse în listele „Dirty Dozen” și „Clean Fifteen”, elaborate de EWG (Environmental Working Group). Acestea sugerează că nu sunt nici foarte riscante, nici foarte sigure, dar nu au fost evidențiate în mod special în rapoartele EWG.
Pe această listă se regăsesc: roșiile, dovleacul, roșiile cherry, țelina, salata verde, mandarinele, castraveții, dovleceii, broccoli, cartofii, prunele, vinetele, zmeura, grapefruit, mazărea păstaie, portocalele, pepenele galben Cantalup, bananele și conopida.
Top cele mai sigure fructe și legume
Alte 15 fructe și legume au fost incluse pe lista „Clean Fifteen”, care sugerează că acestea sunt mai sigure pentru consum, chiar și în varianta convențională (non-bio). Practic, au avut cele mai mici cantități de reziduuri de pesticide, conform analizei EWG a celor mai recente date de la USDA.
În acest clasament se regăsesc: morcovii, cartofii dulci, mango, ciupercile, pepenele verde varza, kiwi, pepenele galben, sparanghelul, mazărea dulce congelată, papaya, ceapa, ananasul, porumbul dulce și avocado.
„O cantitate mică de porumb dulce, papaya și dovleci de vară este produsă din semințe modificate genetic”, au precizat cei de la EWG, recomandând să fie cumpărate soiurile organice ale acestor culturi pentru a se evita produsele modificate genetic.
Mâncarea „made in USA” prezentă în viața românilor
Mulți ar putea crede că, din cauza distanței mari și a reglementărilor stricte ale Uniunii Europene privind importurile de produse agroalimentare din afara spațiului intracomunitar, România nu poate fi afectată de ceea ce se întâmplă peste Ocean. Totuși, realitatea este că mâncarea „made in USA” este mai prezentă în viața românilor decât ne-am putea imagina.
Chiar și coordonatorul de marketing în cadrul Foreign Agriculture Service, Office of Agricultural Affairs al Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România, Andra Nistor, a recunoscut că anumite produse consumate zilnic provin din Statele Unite, cum ar fi fisticul din hipermarketuri, care este, în bună parte, american.
Conform Institutului Național de Statistică, anul trecut România a importat produse agroalimentare în valoare de peste 200 de milioane de dolari din SUA, plasându-se astfel printre primii 20 de furnizori de profil de pe piața românească. Importurile de mâncare din Statele Unite au crescut cu 70,6% față de anul anterior.
Produse precum soia și derivatele sale, semințe de floarea soarelui, pește, whiskey și fructe de mare ajung pe piața românească prin intermediul distribuitorilor din cadrul Uniunii Europene. Dar multe dintre produsele americane se găsesc în raioanele cu fructe confiate și nucifere: merișoare, prune uscate, fistic, migdale, arahide, nuci pecan și mixuri ambalate sub marcă proprie de retaileri. Unele au marcaj clar cu țara de origine, iar la altele este mai greu de distins sau deloc, deoarece unii distribuitori fac amestecuri pe care le prezintă drept „produs non-UE”. Astfel, pe ambalaj pot apărea inclusiv mențiuni că proveniența produsului este din mai multe zone ale lumii, printre care și Statele Unite.
Anumite categorii de produse, cum ar fi carnea de vită, cartofii, afinele, arahidele, sucurile de fructe și extractele, sunt importate exclusiv sau aproape exclusiv prin intermediul altor state membre ale UE. Chiar și vinul din SUA a înregistrat o creștere semnificativă, volumul importurilor triplându-se în trei ani.
Totuși, având în vedere că majoritatea schimburilor comerciale din SUA se desfășoară prin alte state membre ale UE, este greu de spus cu precizie ce legume și fructe de pe lista EWG ajung sub formă proaspătă, congelată, conservată etc. pe rafturile din România.
Riscuri și cum poți curăța fructele și legumele de pesticide
Pesticidele îndeplinesc eficient rolul de a ține la distanță dăunătorii, dar expunerea pe termen lung, chiar și la niveluri scăzute de pesticide, a fost legată de probleme precum disfuncțiile hormonale, problemele de fertilitate și chiar tulburările neurologice la oameni.
Potrivit antrenorului de sănătate holistică Isha Lall, nu există o formulă magică pentru a elimina complet pesticidele, dar există câteva trucuri simple prin care poți reduce prezența acestora.
Înmuierea în oțet. Asemenea modului în care înmuiem cerealele sau leguminoasele înainte de gătire, lăsând fructele și legumele într-o soluție de apă cu oțet timp de aproximativ 20-30 de minute poate ajuta la dizolvarea multor substanțe chimice de la suprafață. Aceasta poate fi considerată un mini-detox pentru produse, similar cu modul în care ne curățăm organismul.
Clătire cu apă sărată și turmeric. O băiță tradițională în apă sărată poate face minuni. „Îmi place să adaug turmeric pentru proprietățile sale antiinflamatorii, în timp ce sarea ajută la descompunerea reziduurilor de pesticide, asigurându-se că fructele și legumele tale rămân bogate în nutrienți”, explică Isha Lall.
Bicarbonatul de sodiu. Pentru cei care nu sunt fani ai oțetului sau sării, o spălare cu bicarbonat de sodiu este o metodă eficientă și dovedită de a îndepărta substanțele chimice persistente, acționând ca un scrub (exfoliant) blând pentru fructele și legume.
Ar trebui să treci la produsele organice? „Dacă te îngrijorează ideea pesticidelor, produsele organice ar putea părea cea mai bună opțiune. Dar trebuie să ții cont că termenul «organic» nu înseamnă neapărat că sunt complet lipsiți de pesticide; înseamnă doar că nu au fost folosite pesticide sintetice”, a mai explicat Isha Lall.
Deși alimentele organice tind să aibă niveluri mai scăzute de pesticide, ea a avertizat că prețul poate fi destul de ridicat pentru majoritatea oamenilor.