Cele mai bune ore pentru bronzat, sfaturi de protecţie solară şi remedii pentru arsuri solare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai bune ore pentru bronzat: înainte de 11 dimineaţa şi după patru după-amiaza. FOTO: Shutterstock
Cele mai bune ore pentru bronzat: înainte de 11 dimineaţa şi după patru după-amiaza. FOTO: Shutterstock

Cele mai bune ore pentru bronzat. Tentaţia de a lenevi la soarele arzător de vară pentru a căpăta bronzul perfect este mare pentru mulţi dintre noi, însă trebuie să fim foarte atenţi pentru că radiaţiile puternice pot aduce, pe lângă arsuri dureroase, şi un risc crescut de cancer de piele.

Cu razele soarelui nu e de joacă, avertizează dermatologii. Expunerea prelungită la soare, la ore nepotrivite şi fără protecţie solară sunt factori majori în apariţia melanomului, cea mai gravă formă a cancerului de piele.

Cele mai bune ore pentru bronzat: până în 11 dimineaţa şi după patru după-amiaza

Orele de vârf la care nu ar trebui, sub nicio formă, să ne expunem la soare sunt cele între 11 dimineaţa şi patru după-amiaza.

În acest interval, radiaţiile ultraviolete sunt extrem de puternice şi pot avea drept consecinţe arsuri ale pielii şi insolaţie. Pe termen lung, aceste expuneri repetate la ore nepotrivite pot duce la apariţia cancerului de piele.

Dacă alegeţi să staţi la plajă dimineaţa, beneficiaţi de temperaturi plăcute şi suportabile iar razele ultraviolete nu sunt nocive iar pielea este în siguranţă. Acelaşi lucru este valabil şi pentru expunerea după ora patru după-amiaza.

Reţine că radiaţiile ultraviolete pot dăuna pielii în intervalul 11-16.00, chiar dacă cerul este înnorat şi te poţi alege cu arsuri solare nu doar la plajă sau la piscină, ci şi atunci când faci o plimbare de o oră prin parc.
Însă trebuie ţinut cont că, „indiferent de ora la care stai la soare, trebuie să foloseşti cremă de protecţie solară şi să respecţi câteva reguli“, spune Bianca Iordan, reprezentant organik.ro:

  • Acoperă-ţi capul cu o pălărie, poartă ochelari de soare ce protejează de razele UV, un tricou şi aplică pe piele o cremă solară cu indice de protecţie cel puţin egal cu 25, chiar 40 pentru pielea sensibilă şi pentru copii  
  • Crema de protecţie se va reaplica o dată la fiecare două ore, mai ales în zonele sensibile: urechi, buze, nas, gât, umeri, spatele picioarelor  
  • Alege o cremă de protecţie completă  împotriva razelor UVA, UVB, UVC

Cele mai bune ore pentru bronzat: cum alegi crema de protecţie solară potrivită

Înainte de a alege o cremă de protecţie solară, trebuie să iei în calcul următoarele aspecte:

- Protecţia UV

O cremă de protecţie solară nu este eficientă dacă nu oferă o protecţie completă  atât împotriva UVA cât şi UVB.

„Uimitor este că până acum câţiva ani, nici una din cremele de pe piaţă nu oferea protecţie UVA, care este  cea mai importantă“, completează specialistul organik.ro.

Aşadar, produsele  care nu au inscripţionat vizibil pe ambalaj protecţie împotriva razelor UVA nu sunt de luat în calcul, ele trebuie să se întoarcă pe raft!

- Factorul de protecţie solară

Dacă acesta scade sub 15, din păcate protecţia solară faţă de razele ultraviolete poate fi considerată nulă.

- Filtrele solare

Majoritatea produselor de pe piaţă au la bază filtre chimice. Acestea nu reprezintă însă cea mai bună alegere deoarece inhibă receptorii de la nivelul pielii, astfel încât pielea nu se înroşeşte şi nu se arde.

Altfel spus semnalul de alarmă natural al organismului atunci când am depăşit pragul de expunere, devine … mut.

Sunt de preferat filtrele solare minerale, atât pentru faptul că oferă protecţie reală, cât şi pentru faptul că nu au efecte adverse. Ele nu penetrează ci aderă la suprafaâa pielii , practic o acoperă cu un strat protector.

„De exemplu, mica acţionează ca milioane de oglinzi minuscule pe piele, care reflectă razele solare. Cremele de protecţie solară BIO oferă protecţie exclusiv minerală, fără filtre chimice“, spune Bianca Iordan.

Remedii naturale pentru arsurile solare

Dacă totuşi nu ai reuşit să respecţi indicaţiile legate de expunerea la soare sau pur şi simplu ai fost luat prin surprindere, există o serie de remedii naturale capabile să aline usturimea, să calmeze roşeaţa şi să grăbească vindecarea pielii afectate.

Dintre acestea, se remarcă prin eficienţă gelul pur de aloe vera, ce oferă o acţiune calmantă, hidratantă şi ajută la refacerea ţesuturilor.

Pentru cei care preferă o textură onctuoasă, este recomandat untul de aloe vera, ce pastrează aceleaşi proprietăţi remarcabile ale plantei.

Nu uita că poţi folosi şi apa florală de mentă sau de muşeţel, ulei de măsline, ulei de cocos, ulei de gălbenele, unt de shea, sau, daca preferi ceva cu adevărat exotic, untul de uccuba brazilian.

Dacă vrei  să apelezi la o cremă gata preparată, poţi găsi mai multe variante de loţiuni şi geluri “after sun”,  formulate cu ingrediente naturale hidratante şi calmante, răcoritoare, ce vin în sprijinul pielii afectate de razele solare: unt de cacao, ulei de cătină, ulei de rodie, susan, ceai verde, vitamina E naturală.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite