Cel mai sănătos îndulcitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Frunzele de stevie sunt de 20 – 30 de ori mai dulci decât zahărul FOTO Shutterstock
Frunzele de stevie sunt de 20 – 30 de ori mai dulci decât zahărul FOTO Shutterstock

Cel mai sănătos îndulcitor este un compus natural extras dintr-o specie de ştevie originară din America Latină, acesta putând fi un bun înlocuitor al zahărului.

În afara diferitelor sortimente de zahăr (dizaharidul zaharoză) fabricat din trestie de zahăr sau sfeclă de zahăr, cu diferite grade de purificare, pe piaţă se găsesc şi alternative sănătoase. Cu siguranţă nu este vorba de îndulcitorii intenşi de sinteză: aspartam (E951), ciclamaţi (E952), zaharină (E954), sucraloza (E955), acesulfam-K (E950), pe care nu trebuie să-i considerăm necesari nici măcar în cazul în care se prescrie un regim dietetic hipocaloric sau pentru diabetici.

Cel mai sănătos îndulcitor: Stevia Reubandiana 

Este vorba despre un compus foarte dulce, natural extras dintr-o specie de ştevie – Stevia Reubandiana (America Latină), care este consumată de sute de ani de bastinaşi şi actual colonişti. A trecut proba timpului, nu se aduce niciun aport de calorii fiind naturală, un dulce care nu are efecte secundare şi nu îngraşă.

Din punct de vedere botanic ştevia rebaudiana aparţine familiei Asteraceae, fiind înrudită cu anghinarea, cicoarea, andiva, salata, floarea-soarelui. 

Cel mai sănătos îndulcitor, mult mai puternic decât zaharoza

Frunzele de sevie conţin glicozide diterpenice, denumite steviozide, care sunt responsabile de gustul dulce caracteristic acestei plante. Acesta este de 250 – 300 de ori mai puternic decât cel al zaharozei. Frunzele de stevia sunt de 20 – 30 de ori mai dulci decât zahărul.

Frunzele şi extractele bogate în steviozide sunt considerate sigure pentru consumul uman şi al animalelor. În Brazilia, frunzele de stevie se folosesc pentru îndulcirea ceaiului de „mate”/Ilex paraguayensis consumat tradiţional de către crescătorii de vite „gauchos”, pentru efectele digestive, de stimulare a apetitului şi pentru protecţia ficatului, în special împotriva excesului de carne roşie de vită, care reprezintă hrana principală a acestor crescători de vite.

În Japonia, steviozida este utilizată din anul 1970 pe scară largă, fiind îndulcitorul naţional al acestei ţări, înlocuind îndulcitorii chimici de sinteză, intenşi.

Cel mai sănătos îndulcitor: motive să îl ţii în bucătărie

Utilizarea şteviei pentru îndulcirea alimentelor are următoarele avantaje:
• Este un îndulcitor natural 100%, care şi-a dovedit de-a lungul timpului siguranţa pentru consumul uman;

• Puterea de îndulcire variază, în funcţie de prezentare între 10 şi 300 de ori mai mare decât cea a zahărului;

• Este un îndulcitor foarte stabil la temperaturi înalte (până la 200oC), ceea ce îl recomandă şi pentru obţinerea dulciurilor, produselor de patiserie, categorie care necesită coacere.

• Nu fermentează, nu are alte efecte nocive asupra sănătăţii;

• Protejează împotriva apariţiei cariilor dentare;

• Nu influenţează secreţia de insulină şi glicemia;

• Are acţiune cardiotonică, atunci când e folosită timp îndelungat;

• Are efecte benefice asupra pielii, combătând seboreea, acneea, dermatitele, eczemele, un motiv în plus pentru a fi clasificat drept cel mai sănătos îndulcitor. În prezent, s-a dezvoltat o întreagă bucătărie bazată pe ştevia, înlocuindu-se astfel zaharurile cu absorbţie rapidă, dar şi îndulcitori artificiali. 

Viață sănătoasă

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite