Ce sunt neurocosmeticele, noul trend în industria frumuseții. Cosmeticele care se conectează la sistemul nervos

0
Publicat:

Neurocosmeticele sunt noul trend în industria de wellness, promițând piele mai sănătoasă și o stare mentalǎ de bine.

Neurocosmeticele, noul trend în industria de wellness FOTO mybraintech.com
Neurocosmeticele, noul trend în industria de wellness FOTO mybraintech.com

Conceptul de neurocosmetică se bazează pe ideea că pielea și creierul nostru sunt conectate. Aceste produse conțin ingrediente care pot influența starea noastră emoțională prin interacțiunea cu nervii din piele.

Stresul poate declanșa afecțiuni ale pielii precum eczeme, acnee sau rozacee prin creșterea nivelului de cortizol, ceea ce duce la inflamație și afectarea barierei pielii”, spune dr. Priya Verma, medic estetician și generalist.

Ingredientele minune care interacționează cu sistemul nervos

Neurocosmeticele promit să influențeze aceste procese prin ingrediente active care interacționează cu sistemul nervos al pielii. De exemplu, uleiurile esențiale pot stimula sistemul limbic, responsabil pentru emoții, iar anumite peptide pot contribui la relaxare, transmite publicația Independent.

Dr. Anna Persaud, CEO al brandului This Works, susține că neurocosmeticele pot fi sintetice sau botanice, având efecte precum reducerea inflamației, ameliorarea senzației de mâncărime sau chiar influențarea somnului prin stimularea bulbului olfactiv.

Ingrediente precum niacinamida și acidul hialuronic , care îmbunătățesc hidratarea pielii și funcția de barieră , pot duce la îmbunătățirea sănătății și aspectului pielii. Această îmbunătățire poate crește stima de sine și imaginea corporală, care sunt strâns legate de starea de spirit și de sănătatea mintală”, explică dr. Persaud.

Totuși, trebuie să fim realiști. Un serum nu poate înlocui terapia pentru anxietate. Deși masajul facial cu un ulei poate induce o stare de relaxare, efectele neurocosmeticelor sunt limitate comparativ cu tratamentele medicale consacrate.

Botoxul și efectele sale secundare

Un exemplu extrem al neurocosmeticelor este botoxul, care acționează direct asupra conexiunilor dintre creier și piele, blocând impulsurile nervoase. Dr Paris Acharya de la The Ardor Clinic , o clinică din Londra specializată în tratamente pentru managementul stresului, explică că „atunci când este utilizat în mod corect, botoxul poate avea efecte pozitive asupra creierului prin reducerea indirectă a comportamentelor anxioase. Deși botoxul este cel mai bine cunoscut pentru capacitatea sa de a netezi liniile și ridurile, poate fi folosit și pentru a gestiona transpirația, spasmele musculare și alte obiceiuri. Prin prevenirea acestor comportamente, botoxul are un rol pozitiv în calmarea răspunsului creierului la anxietate, deși, desigur, nu este un substitut pentru terapie, coaching și alte tratamente.”

Cu toate că botoxul poate ajuta la prevenirea anumitor comportamente, este bine cunoscut faptul ca injectabilele pot afecta uneori in mod negativ starea de spirit. Aceste tratamente pot favoriza așteptări nerealiste, ducând la nemulțumire față de aspectul cuiva și, în unele cazuri, la rezultate nenaturale sau nedorite. În plus, prin paralizarea mușchilor faciali, botoxul poate limita capacitatea de a exprima emoții cum ar fi furia sau tristețea, influențând potențial relațiile, expresia și percepția de sine.

Marketingul din industria frumuseții este din ce în ce mai orientat către starea de bine, dar este important să verificăm științific afirmațiile brandurilor. „Multe companii folosesc termeni științifici vagi pentru a atrage consumatorii, dar nu toate produsele au efectele promise”, avertizează Anna Miller, specialist în coaching și estetică.

Astfel, deși neurocosmeticele pot oferi anumite beneficii, ele nu sunt soluții miraculoase pentru anxietate sau alte probleme mintale. Un stil de viață echilibrat, activități relaxante și tratamentele adecvate rămân cele mai eficiente metode pentru o stare de bine autentică.

Viață sănătoasă

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite