Ce sunt băile galvanice şi care sunt beneficiile acestora asupra sănătăţii
0
Terapia galvanică este o terapie specială de kinetoterapie instrumentală care exploatează un curent galvanic folosind un principiu fizic studiat şi aprofundat de Luigi Galvani, încă de la începutul anilor 1900. Deşi nu ştiau nimic despre originile şi natura electricităţii, romanii o foloseau în scopuri terapeutice încă din secolul I. d.Hr., anticipând primele experimente ale lui Galvani.
Băile galvanice reprezintă un tratament balnear – cea mai simplă şi mai veche formă de terapie - bazat pe curent electric, un tratament medical alternativ bazat pe utilizarea simultană a apei şi a curentului electric. Această procedură de electroterapie este folosită în medicina fizică şi recuperatorie, cu rolul de a îmbunătăţi sistemul nervos şi circulaţia sângelui.
Mai exact, pacientul se află într-o baie de 34 de grade Celsius, în timp ce un curent electric uşor (cu o tensiune de 50-60 volţi, însă de intensitate slabă) este trecut prin corpul său. De menţionat că, atunci când corpul său este complet scufundat în apă, pe lângă băile galvanice complete, pacientul poate beneficia şi de băi galvanice cu patru camere (numite şi băi galvanice cu patru celule).
În ce constă şi cum se desfăşoară procedura
Aceste băi combină, de asemenea, energia electrică şi hidroterapia, dar acestea sunt utilizate doar pe membre. Curentul este aplicat prin intermediul unor electrozi de carbon care sunt scufundaţi în cuve pline cu apă.
„De obicei, se folosesc 1-2 bazine pline cu apă. Braţele (partea superioară) şi picioarele (partea inferioară) pacientului sunt introduse în aceste cuve cu apă, iar curentul electric este trecut prin apă caldă. Apoi, electrozii sunt scufundaţi în apa celor două cuve sau unul în bazin şi celălalt este aplicat pe corpul pacientului. Procedura durează aproximativ 15-20 de minute. Terapeutul va opera aparatul folosind aceleaşi modalităţi şi efecte ale galvanizării clasice. Această procedură este recomandată în special pentru că îmbunătăţeşte circulaţia, reduce durerea şi este benefică, în special, pentru artrita reumatoidă”, explică dr. Otilia Oprişan, medicul balneolog la centrul de sănătate din cadrul Afrodita Resort&Spa.
În schimb, atunci când se foloseşte un bazin plin cu apă, se măreşte suprafaţa de tratament şi, de asemenea, are avantajul proprietăţilor chimice şi osmotice ale apei care reacţionează cu curentul. Astfel, pe măsură ce curentul galvanic creşte, vei simţi treptat o mărire a tensiunii şi o uşoară senzaţie de furnicături pe piele. Atentie, senzaţia trebuie să fie foarte limitată! Dacă senzaţia este prea neplăcută, este posibilă modificarea formei de undă a curentului, poate folosind un curent pulsat pentru a îmbunătăţi percepţia supărătoare. Prin urmare, va fi la latitudinea terapeutului să aleagă cea mai bună strategie pentru a atinge cel mai bun scop terapeutic.
Când este recomandată terapia cu băi galvanice şi cine poate beneficia de aceasta
Băile galvanice sunt utilizate mai ales în tratamentul bolilor degenerative, cum ar fi artrita inflamatorie şi problemele articulaţiilor. Baia galvanică este indicată în special pentru efectele sale benefice asupra: sistemului nervos, aparatului locomotor, aparatului cardiovascular şi afecţiunilor dermatologice, astfel:
Afecţiuni ale sistemului nervos - nevralgii şi nevrite de sciatic, plex brahial, trigemen, intercostale; afecţiuni dentare; Afecţiuni de membre şi/sau faciale: pareze şi paralizii.
Afecţiuni ale aparatului locomotor - Reumatice: mialgii, tendinite, tenosinovite, bursite, epicondilite, periartrite, artroze, artrite, poliartrită reumatoidă, spondilită anchilozantă în perioadele de remisiune; Posttraumatice: contuzii, entorse, luxaţii, fracturi;
Afecţiuni ale aparatului cardiovascular - tulburări de circulaţie periferică: arteriopatii obliterante (stadii I-II); acrocianoza; boala Raynaud; Insuficienţă venoasă cronică;
Afecţiuni dermatologice - acnee, cicatrici cheloide, eczeme.
Ce efecte au băile galvanice asupra corpului uman
Pe baza strategiei (kineto)terapeutului şi mai ales a patologiei pentru care a fost prescrisă această terapie de kineto/terapie, se vor căuta unele efecte specific precum: scăderea pragului durerii (efect analgezic); drenarea lichidelor (deplasarea lichidelor); vascularitate crescută (efect vascular); antiinflamator (efect electrochimic).
„Tratamentul prin baia galvanică este folosit în fizioterapie, în principal pentru terapia durerii de origine nervoasă sau musculară, în insuficienţă venoasă cronică, atrofii musculare după imobilizări prelungite, dar şi pentru tratarea diferitelor afecţiuni reumatismale”, punctează medicul balneolog Otilia Oprişan.
Contraindicaţii
Conform medicului, băile ar trebui evitate de femeile însărcinate, în cazul persoanelor cu stimulatoare cardiace şi implanturi metalice, la persoanele cu boli de piele, insuficienţă cardiacă sau tulburări de sensibilitate; escare de decubit; picior diabetic; în cazul administrării de medicamente anticoagulante; pacienţi prea vârstnici, care au tulburări de sensibilitate la nivelul extremităţilor (se pot face alte tipuri de terapii sau alte tipuri de curent).