Ce cauzează acneea pe anumite părți ale feței

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locul în care pielea ta are erupții dezvăluie mai multe despre frumusețea și obiceiurile tale de viață decât crezi. Fiecare zonă a feței poate exploda din motive diferite, fie că este vorba de dietă, de produsele de păr sau de tratamentele de înfrumusețare pe care le folosești. Nu ești sigură de ce îți tot apar coșuri pe frunte, în timp ce restul tenului tău este curat? Urmează acest ghid pentru a preveni viitoarele inflamații ale pielii (dar consultă-te întotdeauna cu dermatologul înainte de a face orice schimbare în rutina ta de îngrijire a pielii).

acnee jpg

Dacă îți apar coșuri pe bărbie, gândește-te dacă ești în acea perioadă a lunii.

„La femei, erupțiile de pe bărbie pot fi de natură hormonală”, a declarat dermatologul Deanne Mraz Robinson, potrivit Yahoo News. 

„Acest lucru înseamnă că în săptămâna dinaintea menstruației, pe măsură ce nivelul hormonilor crește, glandele noastre sebacee se măresc și pot duce la erupții chistice profunde”.

Dr. Jacquelyn Dosal, un dermatolog certificat de consiliu la Skin Associates of South Florida, atribuie acneea  produsă în zona maxilarului inferior unui comportament comun de care s-ar putea să nu fii conștientă.

„În timp ce stau la un birou, oamenii își vor sprijini adesea bărbia în mână”, a explicat Dosal. „Nu numai că asta depune bacterii pe piele, dar presiunea și compresia care vin din faptul că vă sprijiniți capul în mână creează mai multe blocaje ale glandelor de ulei, ceea ce duce la coșuri.”

Dacă îți apare un coș pe frunte, asigură-te că produsele de păr pe care le folosești, nu ajung pe frunte. 

„Unul dintre cei mai importanți factori este să te asiguri că produsele de păr, cum ar fi fixativul, șamponul uscat și gelul, nu ajung pe frunte”, a spus Dosal. Ingredientele destinate în mod special părului sunt susceptibile de a nu avea aceleași beneficii asupra pielii.

În plus, Dosal sfătuiește să fim atenți la pălăriile și căștile purtate în apropierea frunții. Căldura și frecarea cauzate de purtarea unei pălării blochează foliculii de păr, ceea ce poate duce la apariția acneei. Încearcă să porți pălării lejere, care nu se freacă de piele, și asigură-te că speli pălăriile și ștergi căștile cel puțin o dată pe săptămână.

În cazul în care ai erupții pe nas, fii mai atentă la controlul sebumului.

„Bacteria responsabilă pentru acnee, numită Propionibacterium acnes, prosperă în zona T, provocând inflamații”, a declarat Dr. Dan Belkin, dermatolog certificat la New York Dermatology Group. Purtarea măștilor de față în timpul COVID nu a ajutat - materialul reține murdăria și sebumul în pori. Evită să purți machiaj sub mască, în special pe nas dacă acolo sunteți predispus la acnee. Dacă totuși trebuie, găsește o mască respirabilă care nu împiedică eliberarea umidității. Dacă aceste soluții rapide nu rezolvă problema, Belkin susține că anumite medicamente, produse sau proceduri pot reduce bacteriile acneice.

Dacă îți apar erupții în zona obrajilor, evită alimentele cu un indice glicemic ridicat, cum ar fi zaharurile rafinate, orezul alb și pâinea albă.

„Obrajii pot fi un loc comun al chisturilor acneice, în special partea inferioară a obrazului. Acest lucru se poate datora alimentelor cu indice glicemic ridicat”, a spus Robinson. Aceste alimente fac ca glicemia noastră să crească mai mult și mai repede, ceea ce duce la dereglarea nivelului de insulină și la inflamații în tot corpul. Inflamația este legată de producția și oxidarea sebumului din foliculii noștri de păr, ceea ce contribuie la apariția erupțiilor cutanate. Robinson spune că, prin reducerea inflamației în tot corpul, foliculii sunt mai puțin ospitalieri pentru bacteria P. acnes care provoacă acneea.

Dosal asociază, de asemenea, acneea de obraz cu telefoanele mobile apăsate pe zona respectivă. Se spune că telefoanele transportă de 10 ori mai multe bacterii decât un scaun de toaletă publică, așa că murdăria de pe dispozitiv, în combinație cu transpirația și sebumul poate duce cu ușurință la erupții.

Dacă ai erupții deasupra sprâncenelor ia o pauză de la epilarea sprâncenelor.

„Zona de deasupra sprâncenelor este susceptibilă dacă se aplică ceară”, a spus Robinson. „Regiunea respectivă este bogată în glande sebacee, ceea ce o face predispusă la puncte negre și puncte albe”. Concentrația mare de glande sebacee de deasupra sprâncenelor înseamnă că orice epilare cu ceară, smulgere sau pensetă este posibil să irite zona.

„Dacă acneea ta este localizată doar în zona sprâncenelor, este posibil să aveți o creștere excesivă de pityrosporum”, a spus Belkin. „Aceasta este o drojdie care poate mima acneea prin provocarea inflamației în foliculii de păr”. Pentru a ținti pityrosporum, Belkin recomandă crema de clotrimazol fără prescripție medicală sau uleiul natural de arbore de ceai.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite