Cât de sănătoasă este soia? Un endocrinolog spune ce efecte are asupra tiroidei, câtă poți consuma

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un endocrinolog face lumină asupra unei leguminoase utilizate în special în dietele vegane și care ar putea afecta negativ glanda tiroidă. Soia este un aliment bogat în proteine, consumat de tot mai multe persoane.

Soia, o leguminoasă care nu afectează glanda tiroidă, așa cum se credea FOTO Shutterstock
Soia, o leguminoasă care nu afectează glanda tiroidă, așa cum se credea FOTO Shutterstock

Stefan Kabisch, care lucrează ca endocrinolog și specialist în metabolism la Clinica Charité din Berlin, a explicat cum influențează consumul de soia organismul. Pe piață sunt disponibile numeroase produse cu soia, de la lapte și până la tofu. Acestea conțin aproximativ 11 procente de proteine, spre deosebire de proteinele din fasolea uscată care ajung până la 40 la sută, scrie foodstory.protv.ro.

Pe lângă proteine, soia conține vitamina B, minerale precum magneziul sau oligoelemente precum fierul și grăsimi nesaturate, cum ar fi acizii grași omega-3.

De asemenea, ele oferă substanțe care sunt studiate într-un mod mai diferențiat de către nutriționiști. Un astfel de element este reprezentat de izoflavonoide, care sunt foarte asemănătoare cu hormonul feminin estrogen, arată sursa citată.

 Izoflavonoidele se găsesc în cantități mai mici în alte leguminoase

Din cauza acestui lucru se bănuiește că soia are "un efect de activare hormonală", după cum spune dr. Stefan Kabisch. 

Persoanele sănătoase nu au de ce să își facă griji, spune Kabisch. Modul în care sunt reglementate izoflavonoidele le face "cel mai probabil inofensive". În plus, izoflavonoidele se găsesc în cantități mai mici în alte leguminoase, cum ar fi năutul, lintea și fasolea.

Medicul precizează că izoflavonoidele pot să blocheze o enzimă din tiroidă responsabilă de generarea de hormoni activi.

Dacă aceasta este dezactivată, conform specialistului poate apărea hipotiroidismul, adică o funcționare defectuoasă a glandei tiroide. Cu toate acestea, posibilul efect asupra glandei este atât de mic, încât medicul spune că nu ar fi dăunător, atât timp cât o persoană sănătoasă consumă soia în mod normal.

Stilul de viață vegan poate reduce riscul de diabet și boli de inimă. Explicațiile cercetătorilor germani

Analiza a 37 de studii arată că numeroase beneficii pentru sănătate provin din înlocuirea cărnii, în special a celei procesate. Spre exemplu, riscul de a dezvolta diabet de tip 2 este redus într-un procent de 20%.

Înlocuirea cărnii și a lactatelor cu cereale integrale, fasole, nuci și ulei de măsline poate reduce semnificativ bolile cardiovasculare și diabetul de tip 2, potrivit unei analize majore a impactului dietei asupra sănătății, notează The Guardian.

Cercetătorii din Germania au analizat 37 de studii publicate pentru a evalua beneficiile trecerii de la carne roșie și procesată, carne de pasăre, pește, ouă și produse lactate la alimente pe bază de plante, cum ar fi fasole, nuci, cereale integrale, uleiuri, fructe și legume.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite