Bradley Cooper se scufundă zilnic în apă rece. Ce spun specialiștii despre această practică tot mai răspândită

0
Publicat:

Actorul și regizorul Bradley Cooper este un fan al terapiei prin frig, dezvăluind pentru New York Times că face o scufundare la rece „în fiecare dimineață”. Yahoo Life a întrebat doi specialiști cât de benefică și sigură este, de fapt, o astfel de practică, tot mai populară printre celebrități și sportivi.

Scufundarea în apă rece este „un risc calculat”. FOTO hunterandgatherfood.com
Scufundarea în apă rece este „un risc calculat”. FOTO hunterandgatherfood.com

Dacă Bradley Cooper mărturisește că îi place să „mediteze la temperaturi de îngheț”, alte vedete, precum Justin Bieber, vorbesc despre folosirea imersiunii în apă rece pentru a stimula recuperarea musculară.

Metoda Wim Hof, cum este numită, a fost promovată de sportivul olandez practicant de sport extrem Wim Hof, care a popularizat, de asemenea, terapia prin frig ca modalitate de a spori concentrarea, de a crește energia și de a reduce nivelul de stres, printre alte afirmații legate de bunăstare.

Cât de benefică și sigură este, de fapt, scufundarea la rece?

Andrew Jagim, director de cercetare în medicina sportivă la Mayo Clinic Health System, spune pentru Yahoo Life precizează că imersiunea poate fi continuă sau se poate face în mai multe sesiuni intermitente. Majoritatea celor care o practică încep de la 30 de secunde.

Despre plonjarea la rece se spune că îmbunătățește recuperarea musculară prin inducerea a ceea ce Jagim numește „o stare de vasoconstricție, în care vasele de sânge se contractă rapid pentru a redirecționa fluxul sanguin către organele centrale”.

Din acest motiv poate limita inflamația din mușchi după efort.

Sunt persoane care susțin că scufundarea la rece le-a ajutat în tratarea simptomelor de durere cronică sau a dus la „îmbunătățiri ale stării de spirit și la consolidarea rezistenței la stres, ceea ce poate ajuta la funcționarea sistemului imunitar”.

Cercetări limitate

Cercetările cu privire la beneficii potențiale ale acestei practici sunt însă limitate.

Măsurarea schimbărilor în sistemul imunitar nu este de fapt atât de ușoară”, spune, pentru Yahoo Life, François Haman, profesor de științe ale sănătății la Universitatea din Ottawa, Canada, care a studiat expunerea la frig timp de două decenii.

Specialistul recunoaște însă că „există unele indicii că durerea poate fi, de fapt, ameliorată... Oamenii se simt mai bine", spune el.

Imersiunea în apă rece este însă un stimulent care acționează „ca orice alt stimulent”.

„Deci, practic, hormonii de stres cresc (n.r. când intri în apa înghețată), iar când ieși din asta, este aproape ca și cum ți-ar da o nouă viață. Te simți super-activat”, explică François Haman.

Profesorul spune că și efectele asupra minții sunt clare.

Când ajungi în apa rece, poți găsi o modalitate de a intra practic într-o stare de meditație”, spune el.

Specialistul avertizează însă că rămânerea în apă rece pentru mai mult timp vine cu anumite riscuri.

Din cauza potențialului de hipotermie, leziuni ale pielii, stres cardiac, creșterea tensiunii arteriale și chiar înec, scufundarea în apă rece este „un risc calculat” în orice moment, potrivit lui Haman, care precizează și că nu toată lumea reacționează la fel la o astfel de imersiune.

Măsuri de precauție

Specialistul o compară cu practicarea oricărei activități fizice intense, menționând că trebuie luate anumite măsuri de precauție pentru a se asigura că cineva este apt din punct de vedere fizic și capabil să suporte o scufundare în frig.

„Anumite persoane cu afecțiuni cronice de sănătate, cum ar fi bolile cardiovasculare sau afecțiunile autoimune care afectează circulația sângelui ar putea dori să consulte medicul lor de familie înainte de a se angaja în scufundări la rece pentru a minimiza riscurile de reacții adverse”, spune Jagim.

Profesorul François Haman recomandă, ca măsuri de precauție pentru cei interesați să încerce o scufundare la rece, să o facă mai întâi doar până la brâu pentru a se asigura că pot ieși în siguranță, să o facă în prezența unui un partener sau într-un într-un grup și să-și acopere mâinile și picioarelor pentru a evita rănirea.

O limită de timp de două minute

Sprecialistul reiterează o limită de timp de două minute.

Două minute sunt suficiente pentru a crea răspunsul la șocul rece, pentru a-ți recăpăta controlul, pentru a face un minut de meditație profundă și apoi ieși”, spune Haman. 

Profesorul avertizează că, cu cât stai mai mult înăuntru, cu atât devine mai periculos.

.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite