Beneficiile ceaiului de obligeană. Ce afecțiuni tratează planta cu miros fin de mandarin, cui îi este interzisă

0
Publicat:

Obligeana este una dintre plantele minune care tratează zeci de afecțiuni. Este o plantă uşor de recunoscut după mirosul fin de mandarin emanat de frunzele uşor zdrobite. Ceaiul de obligeană calmează sistemul nervos şi ajută în tratarea balonărilor, artritei, diareei, anemiei și ulcerului stomacal.

Planta minune care tratează zeci de afecțiuni FOTO wikipedia
Planta minune care tratează zeci de afecțiuni FOTO wikipedia

Medicina ayurvedică întrebuințează planta în boli de rinichi, pentru îmbunătățirea memoriei, dar și pentru reumatism. În China, aceasta este folosită pentru recuperarea pacienților care au suferit accidente vasculare cerebrale, relatează csid.ro.

Planta originară din India, din Asia Centrală, din sudul Rusiei şi din Siberia, creşte, de asemenea, şi în China şi Japonia. A fost aclimatizată în vestul Europei şi America de Nord în scopuri medicinale. Creşte în locuri mlăştinoase, pe lângă bălţi, la marginile lacurilor mici, ale iazurilor şi ale râurilor. 

Proprietăţile sale medicinale au fost menționate încă din Antichitate, fiind utilizată în India, Arabia, Grecia şi Roma Antică. Vechii egipteni menţionau arareori planta în contexte medicinale.

Obligeanacunoscută la noi şi sub denumiri ca: trestie mirositoare, calamar, crin de apă, papură roşie, tartarachi, calmează durerile abdominale potrivit medicinei tradiţionale naturiste.

Bogată în acizi

De la obligeană se folosesc în scop terapeutic rizomii, iar în industria cosmetică și parfumerie sunt folosite frunzele aromate. Rizomii acestei plante sunt bogați în ulei volatil, substanțe amare, mucilagii, rezine, substanțe saponine și tanin. În compoziția acestora se regăsesc și cantități impresionante de acizi – oxalici, palmitic și ascorbic. Datorită acestor substanțe chimice complexe obligeana are proprietăți curative deosebite. Obligeana este un bun antiseptic, diuretic, colagog, carminativ, analgezic, antiinflamator și sedativ.

Infuzia este un preparat hidratant care are efecte benefice în stările de indigestie, spasme intestinale, insomnie sau astenie. Aceasta se obține prin amestecare a 250 ml apă clocotită, cu o lingură rizomi uscați. Preparatul se lasa la infuzat 10 minute, apoi se strecoară și se consumă după ce s-a răcit un pic. 

Cum faci suc proaspăt

Sucul proaspăt obținut din această plantă are efecte deosebite asupra afecțiunilor nervoase și digestive. Rizomii proaspăt culeși sunt spălați, curățași și storși, iar sucul obșinut se consumă proaspăt pentru a nu-și pierde din calități.

Decoctul de obligeană se prepară astfel: doua lingurițe cu plantă se adauga în 250 ml apă clocotită, se fierbe 15 minute, se lasă la răcit, se strecoară și se consumă pe stomacul gol. Se folosesc 2 căni cu decoct zilnic, cu o jumătate de oră înainte de mese.

Pulberea cu administrare sublinguală se obține prin măcinarea fină a plantei cu o rășniță electrică. Pulberea obținută se ține sub limbă timp de 10-15 minute, dupa care se înghite cu apă. Se ia un sfert, sau o jumătate de linguriță rasă de 3 ori pe zi, pe stomacul gol.

Specialiștii avertizează însă că tratamentele naturiste cu obligeană nu trebuie folosite de către femeile însărcinate și cele care alăptează deoarece pot afecta dezvoltarea fătului și a bebelușului. Totodată, folosită peste dozele recomandată, obligeana poate da stări puternice de greață, vomă și amețeli.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite