Balonarea îți dă bătăi de cap? Alimente care provoacă senzația de disconfort și retenția de apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Balonarea, care este cauzată de cele mai multe ori de supraalimentare, de mâncatul mult prea rapid sau de consumul anumitor alimente, dă bătăi de cap multor persoane. Dacă și tu te-ai confruntat cu această senzație de plinătate, ar trebui să nu consumi unele alimente după ora 18.00. Iată care sunt, conform Shefinds.com.

Femeie care își atinge abdomenul
Consumul de fasole și linte după ora 18.00 poate duce la balonare. Foto: Arhivă

Sursa citată a consultat doi specialiști pentru a afla care sunt alimentele care trebuie evitate. Este vorba despre nutriționistul Krutika Nanavati și gastroenterologul Madhankumar. 

Primele patru alimente care provoacă balonare

Legume crucifere

Pe primul loc în topul alimentelor de evitat se află legumele crucifere, precum broccoli, conopidă, varză de Bruxelles și varză. Conform specialiștilor, aceste legume sunt bogate în fibre și conțin anumiți carbohidrați care pot fi greu de digerat. 

Broccoli, conopida, varza de Bruxelles și varza sunt bogate în fibre, fiind benefice în general pentru digestie. Cu toate acestea, zaharurile lor complexe pot necesita mai mult timp pentru a se descompune, ducând la balonare pentru unele persoane, în special noaptea", a afirmat Nanavati. 

Fasole și linte

În aceeași ordine de idei, consumul de fasole și linte după ora 18.00 poate duce la balonare, întrucât sunt bogate în fibre și oligozaharide. Deși fibrele au un rol important în ceea ce privește digestia, acestea pot produce și gaze. 

Aceste leguminoase sunt surse excelente de proteine și fibre, dar conțin și oligozaharide, zaharuri complexe pe care bacteriile intestinale le fermentează, producând gaze și o posibilă balonare", a explicat nutriționistul. 

Alimente sărate

În cazul în care consumi multă sare, corpul tău reține apă pentru a menține concentrația corespunzătoare de sare în fluxul sanguin. Acest lucru poate duce la retenția de lichide și la senzația de balonare. 

Consumul excesiv de sodiu poate perturba echilibrul fluidelor în organism. Consumul de alimente sărate înainte de culcare poate duce la retenție de apă, cauzând umflături și balonare dimineața", a mai adăugat Nanavati. 

Alimente picante

De cele mai multe ori, aceste alimente conțin ingrediente precum ardeiul iute sau condimentele iuți care pot irita mucoasa stomacului, ducând la inflamație și disconfort. Această iritare poate face ca stomacul să producă acid gastric în exces, ceea ce poate contribui la balonare și indigestie. 

Deși condimentele pot avea beneficii la nivel digestiv, ele pot irita mucoasa stomacului la unele persoane, ducând la balonare și disconfort, în special atunci când sunt consumate aproape de culcare", a mai indicat nutriționistul. 

Alte alimente responsabile de balonare, dar și de retenția de apă

Băuturi carbogazoase

În momentul în care consumi băuturi carbogazoase, ingerezi și aer, care rămâne blocat în sistemul digestiv. Astfel, te poți confrunta cu o senzație de sațietate, disconfort și balonare. 

Dioxidul de carbon gazos din băuturile acidulate poate provoca balonare și distensie. În plus, sucurile zaharoase pot perturba reglarea nivelului de zahăr din sânge, putând duce la retenție de apă", afirmă Nanavati. 

Alimente procesate

Alimentele procesate conțin aditivi artificiali și conservanți care pot irita sistemul digestiv și provoca inflamații. Această inflamație poate afecta digestia și poate duce la balonare, gaze și alte probleme digestive. 

Adesea bogate în sodiu, grăsimi nesănătoase și carbohidrați rafinați, alimentele procesate pot contribui la balonare și retenție de apă din cauza ingredientelor lor și a dificultății de a fi digerate", subliniază ea. 

Cofeina și alcoolul

Cofeina, care se găsește în cafea, ceai, băuturi energizante și unele sucuri și alcool, este un diuretic, ceea ce înseamnă că stimulează producția de urină și poate duce la deshidratare. Atunci când ești deshidratat, corpul tău tinde să rețină apă pentru a compensa, ceea ce poate duce la balonare și umflături, în special dacă este consumată în cantități mari sau aproape de ora de culcare. 

Deși nu provoacă în mod direct balonare, atât cofeina, cât și alcoolul pot acționa ca diuretice, ducând la deshidratare temporară. Acest lucru poate determina organismul să rețină lichidele, provocând retenție de apă a doua zi", spune Nanavati. 

Alimente congelate

Multe alimente congelate sunt adesea bogate în sodiu. Consumul excesiv de sodiu poate duce la retenție de apă în organism, cauzând balonare. 

Alimentele care sunt congelate sunt bogate în calorii, zahăr, sare și uleiuri hidrogenate. Prin urmare, având în vedere că și valoarea lor nutritivă scade, acestea ar trebui evitate deoarece pot îngreuna eforturile de pierdere în greutate", spune dr. Madhankumar. 

Viață sănătoasă

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite