Articol publicitar

Articulații dureroase? Care sunt cauzele și cum te ajută suplimentele alimentare

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artrita este o boală care afectează articulațiile (zonele în care oasele se întâlnesc și se mișcă) și implică, de obicei, inflamația sau degenerarea articulațiilor. Există multe tipuri de artrită și toate aceste modificări pot provoca dureri de diverse grade la utilizarea articulației, fiind frecvente în următoarele zone ale corpului: picioare, mâini, șolduri, genunchi, partea inferioară a spatelui.

image

Unele forme de artrită provin din cauze naturale și asociate cu îmbătrânirea corpului. Alte tipuri provin din boli autoimune sau afecțiuni inflamatorii. Există o varietate de tratamente pentru artrită, variind de la terapie fizică sau ocupațională la chirurgie articulară dar și la administrarea de suplimente alimentare.

Diferitele tipuri de artrită

Articulațiile sunt acele zone ale corpului uman prin care se unesc oasele, fiind responsabile de susținerea corpului și de realizarea mișcărilor. Dacă articulațiile sunt afectate, fie din cauza unei lovituri, traumatism, fie ca urmare a unei boli articulare, va apărea durerea și rigiditatea.

Artrita este un termen larg, care descrie mai mult de 100 de condiții diferite. Cele mai frecvente tipuri de artrită includ:

●     Osteoartrita, sau artrita de "uzură" - care se dezvoltă atunci când cartilajul articular se descompune de la stres repetat. Este cea mai comună formă de artrită.

●     Spondilită anchilozantă sau artrită a coloanei vertebrale - de obicei, partea inferioară a spatelui).

●     Artrita juvenilă (JA) - o tulburare în cazul în care sistemul imunitar atacă țesutul din jurul articulațiilor. JA afectează de obicei copiii cu vârsta de 16 ani sau mai mici.

●     Guta - boală care provoacă cristale dure de acid uric care se formează în articulațiile tale.

●     Artrita psoriazică – inflamație articulațiilor care se dezvoltă la persoanele cu psoriazis (tulburare autoimună care provoacă iritații ale pielii).

●     Artrita reumatoidă - o boala care determină sistemul imunitar să atace membranele sinoviale din articulații.

image

Cauzele și factorii de risc pentru artrită

Diferitele tipuri de artrită au cauze variate. De exemplu, guta este rezultatul unui nivel mare de acid uric în organism. Dar pentru alte forme de artrită, cauza exactă este necunoscută. Cele mai des întâlnite cauzue pentru apariția artritei sunt:

●     Ai un istoric familial de artrită.

●     Ai un loc de muncă sau practici un sport care pune stres repetat asupra articulațiilor tale.

●     Suferi de anumite boli autoimune sau infecții virale.

Există și factori te fac mai susceptibil de a dezvolta artrita:

●     Vârsta - Riscul de artrită crește pe măsură cu vârsta, mai ales după 50 de ani.

●     Stil de viață – Fumatul sau lipsa exercițiilor fizice pot crește riscul de artrită.

●     Deficiențele de vitamine şi minerale din organism - Pentru contracția musculară normală şi menținerea oaselor puternice sunt necesare minerale precum calciu, magneziu, potasiu și sodiu. Un deficit sau dezechilibru de electroliți poate încetini contracțiile musculare, provocând crampe și slăbiciune, precum şi o fragilitate a oaselor, iar un nivel scăzut al vitaminei D afectează absorbția calciului în organism. De aceea sunt necesare unele suplimente alimentare.

●     Sexul - Cele mai multe tipuri de artrită sunt mai frecvente la femei.

●     Greutatea - Obezitatea pune o presiune suplimentară asupra articulațiilor, ceea ce poate duce la artrită.

Diagnosticarea artritei

În cazul în care ai probleme cu articulațiile, medicul de familie îți va efectua un examen fizic, care poate include evaluarea mobilității, verificarea pentru zonele de sensibilitate sau inflamații în jurul articulațiilor, iar evaluarea stării generale de sănătate va determina dacă o condiție diferită ar putea fi cauza simptomelor.

Examenele imagistice pot ajuta medicul să obțină o imagine clară a stării de sănătate a o oaselor, articulațiilor și țesuturilor moi. O radiografie, RMN sau ecografie poate dezvălui:

●     Fracturi osoase sau luxații care pot provoca dureri articulare.

●     Defalcarea cartilajului în jurul articulațiilor.

●     Leziuni musculare, ligamentare sau tendoane în apropierea articulațiilor.

●     Inflamația țesuturilor moi.

Tratarea artritei: Cum te ajută suplimentele pentru articulații

Până în prezent, nu există un tratament clar pentru artrită, dar există terapii care te pot ajuta să îți gestionezi starea de sănătate. Planul de tratament va depinde de severitatea artritei, simptomele și starea generală de sănătate.

Tratarea artritei (nechirurgical) include:

●    Medicamente - Medicamentele anti-inflamatorii și unele suplimente pentru articulații vor ajuta la ameliorarea simptomelor artritei, deoarece vizează răspunsul inflamator al sistemului imunitar. Pe lângă medicația orală sau injectabilă, doctorul poate recomanda creme sau geluri cu capsaicină, un compus cunoscut pentru gustul său iute și care are rolul de a ajuta la calmarea durerii articulare.

●    Terapie fizică - Poate ajuta la întărirea mușchilor din jurul articulațiilor și la stabilizarea zonei afectate. Reabilitarea prin fizioterapie poate ajuta la îmbunătățirea rezistenței, a gamei de mișcare și a mobilității generale. Terapeuții te pot învăța cum să îți ajustezi activitățile zilnice pentru a diminua durerea artritică. Masajul, kinetoterapia sau acupunctura pot contribui și ele la reducerea durerii articulare.

●    Injecții terapeutice – Cortizonul poate ajuta la ameliorarea temporară a durerii și inflamației la nivelul articulațiilor. Artrita la anumite articulații, cum ar fi genunchiul, se poate îmbunătăți cu un tratament care injectează lubrifiant pentru a ajuta articulațiile să se miște fără probleme.

poza 3 png

Metode alternative și suplimente alimentare pentru artrită

Există suplimente alimentare destinate ameliorării durerilor osoase și de articulații sunt cea mai eficientă și rapidă metodă de tratament, alături de analgezicele și antiinflamatoarele capsule sau sub forma de gel. Poți reduce șansele de a dezvolta artrita și a preveni artrita prin:

●     Activitate fizică - Menținerea unei vieți active din punct de vedere fizic este esențială pentru întărirea mușchilor și menținerea articulațiilor flexibile. De asemenea, îți poate proteja articulațiile împotriva deteriorării ulterioare. În plus, exercițiile fizice regulate îmbunătățesc calitatea somnului, ceea ce este deosebit de util în cazul în care artrita reumatoidă te poate face să adormi mai greu.

●     Terapie de căldură sau frig - Băile calde, dușurile, plăcuțele de încălzire sau pungile pe care le încălzești în cuptorul cu microunde te pot ajuta să ușurezi durerea și rigiditatea. Aceste tratamente pot amorți durerea și reduc inflamația.

●     Susținerea articulațiilor - Atelele pot reduce durerea și umflarea prin susținerea articulațiilor. Apelează la terapeutul fizic să te ajute să alegi și să încadrezi atela potrivită.

●     Suplimente alimentare - Pentru prevenirea agravării simptomelor se recomandă administrarea de suplimente alimentare pentru articulații. Acestea au o compoziție creată special pentru ameliorarea disconfortului și întărirea întregului sistem osteomuscular, cu repercusiuni pozitive asupra sistemului nervos. Aceste suplimente pentru articulații au puternice efecte antioxidante și antiinflamatorii și, în plus, sprijină imunitatea întregului organism.

●     Medicamente - Medicamentele și unele suplimente pentru articulații pentru artrita reumatoidă pot ușura simptomele, pot reduce inflamația și pot încetini progresia bolii. Dar cel mai bine este să utilizezi medicamente împreună cu alte strategii. Adresează-te medicului tău dacă medicamentul este potrivit pentru tine.

●     Stil de viață sănătos – Un stil de viață sănătos bazat pe odihnă, evitarea tutunului dar și o dietă sănătoasă sunt importante în menținerea sănătății articulațiilor. O dietă sănătoasă, cu un conținut redus de sare și în care să predomine fructele, legumele, cerealele integrale, carnea slabă, nucile și semințele poate ajuta la controlul simptomelor de artrită reumatoidă.

Unul dintre cele mai mari riscuri pentru sănătate asociate cu artrita este inactivitatea. Dacă devii sedentar din cauza durerilor articulare, te poți confrunta cu un risc mai mare de cancer, boli de inimă, diabet și alte afecțiuni grave. Detectarea din timp a problemei care a cauzat durerea poate contribui la ameliorarea simptomelor și la dispariția disconfortului.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite