Antibioticele administrate la naștere influențează răspunsul imunitar al bebelușilor la vaccin

0
Publicat:

Un studiu australian a constatat că bebelușii care au fost expuși timpuriu la antibiotice au avut niveluri mai scăzute de anticorpi împotriva vaccinurilor în perioada ulterioară a copilăriei.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Bebelușii care sunt tratați cu antibiotice au răspunsuri imune reduse la vaccinuri mai târziu în copilărie, probabil din cauza modificărilor microbiomului intestinal, sugerează o nouă cercetare.

Studiul australian a urmărit 191 de bebeluși sănătoși de la naștere, constatând că cei care au primit antibiotice în primele săptămâni de viață aveau niveluri semnificativ mai scăzute de anticorpi împotriva mai multor vaccinuri la șapte și 15 luni, scrie theguardian.com.

Dintre copii, 111 au fost expuși la antibiotice în perioada de nou-născut - fie prin tratament direct (32 de nou-născuți), fie indirect, prin mamele care au luat antibiotice în timpul travaliului (49) sau în primele șase săptămâni postpartum (30).

Studiul, publicat în revista Nature, a evaluat microbiomul bebelușilor în perioada primelor vaccinări de rutină, la șase săptămâni. S-a constatat că bebelușii tratați direct cu antibiotice la naștere aveau o cantitate mai mică dintr-un grup de bacterii intestinale benefice cunoscute sub numele de Bifidobacterium.

Reducerea Bifidobacterium a fost legată de niveluri mai scăzute de anticorpi împotriva mai multor componente ale vaccinului pneumococic, precum și împotriva Haemophilus influenzae tip b, atât la șapte, cât și la 15 luni.

Prof. David Lynn, director de program la South Australian Health and Medical Research Institute, care a coordonat cercetarea, a declarat că Bifidobacterium se găsește frecvent în intestinul sănătos al sugarului în primele săptămâni de viață.

„Ele sunt deosebit de bine adaptate la metabolizarea oligozaharidelor din laptele uman (un tip de carbohidrați) din laptele matern și, prin urmare, veți vedea rate ridicate ale acestor bacterii la sugarii care sunt alăptați”, a spus el.

Lynn, de asemenea profesor de imunologie a sistemelor la Universitatea Flinders, a declarat că bacteriile au dat sistemului imunitar „o lovitură suplimentară”, pregătindu-l pentru un răspuns optim al anticorpilor la vaccinuri.

„Ceea ce credem că este probabil cel mai important este compoziția microbiomului în jurul momentului vaccinării”, a spus el. „Antibioticele pot perturba colonizarea normală de către bifidobacterii și pot permite altor tipuri de bacterii să colonizeze intestinul în schimb”.

Cercetare pe șoareci

Cercetarea a studiat, de asemenea, imunitatea la șoarecii fără germeni, constatând că răspunsurile anticorpilor la vaccinul pneumococic depindeau puternic de prezența Bifidobacterium și se îmbunătățeau atunci când șoarecii primeau un probiotic care conținea bacteria.

Studiul, la care au participat cercetători din 12 instituții din Australia, nu a constatat răspunsuri reduse la vaccin la copiii ale căror mame au primit antibiotice în timpul travaliului, sugerând că tratamentul direct cu antibiotice la nou-născuți a avut un impact mai persistent asupra microbiomului intestinal.

Lynn a spus că rezultatele studiului nu ar trebui să „îngrijoreze în mod nejustificat” părinții nou-născuților tratați cu antibiotice. „Există, de obicei, un motiv foarte bun pentru administrarea acestor antibiotice nou-născuților, având în vedere că infecțiile și sepsisul în acea perioadă critică de început a vieții pot fi foarte grave”.

Nou-născuții tratați cu antibiotice au prezentat în continuare „răspunsuri destul de decente la toate vaccinurile”, a spus el. „În jurul acelui moment de șapte luni, majoritatea sugarilor sunt peste ceea ce se numește pragul seroprotectiv, astfel încât se așteaptă să fie protejați împotriva infecțiilor”.

„Ceea ce pare să se întâmple este că, în timp, aceste răspunsuri se diminuează un pic mai repede la sugarii care au primit direct antibiotice”.

Studiul a avut o dimensiune a eșantionului „relativ modestă”, au remarcat autorii, și nu a inclus copiii care s-au născut prin cezariană.

În lunile următoare, cercetătorii vor începe un studiu clinic pentru a testa dacă administrarea la nou-născuții tratați cu antibiotice a unui probiotic care conține Bifidobacterium ar îmbunătăți răspunsul anticorpilor la vaccinările de rutină.

Probioticul este sigur și este deja utilizat pe scară largă în spitale pentru a proteja copiii prematuri împotriva unei afecțiuni numite enterocolită necrotizantă.

Viață sănătoasă

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite