Afecțiunea care te face „roșu în obraji”. Cum deosebești cuperoza de rozacee
0Cuperoza este afecțiune ce dă un aspect „roșu în obraji”. De fapt, este o dilatare a vaselor mici de sânge și nu are o cauză inflamatorie, fiind mai degrabă un defect al motricității vaselor de sânge. Este deseori confundată cu rozaceea.

Cuperoza este o afecțiune a vaselor mici de sânge de la nivelul pielii. Se manifestă prin dilatarea lor sub formă unei rețele capilare roșii, vizibile. Această dilatare însă nu se produce dintr-o cauză inflamatorie, ci apare ca un defect al motricității vaselor de sânge. Tocmai de aceea este considerată mai degrabă un defect cosmetic, fără să tezească îngrijorări ca o patologie în sine.
Cuperoza și rozaceea au un aspect foarte asemănător, însă un medic dermatolog poate sesiza diferența și poate adapta tratamentul pentru fiecare caz în parte.
„În practică medicală, cuperoza poate fi considerată că fiind un stadiu incipient al rozaceei sau poate fi văzută că o afecțiune de sine stătătoare. Principalele diferențe între cele două stau în procesul fiziopatologic din spate, tabloul clinic și localizarea zonelor afectate”, explică pe pagina sa de socializare medicul Răzvan Darea, specialist în recuperare medicală și medicină fizică sportivă.
Ce este cuperoza
Principalele trăsături care deosebesc cuperoza de rozacee sunt lipsa elasticități pereților vaselor de sânge, dilatarea pereților ca urmare a unui debit sangvin local crescut, cu lipsa capacității contractile reflexe, tablou clinic de roșeață, piele uscată și sensibilitate crescută - vizibil mai ales în cazul persoanelor palide și/sau cu pielea subțire și, de asemenea, este localizată cu preponderență la nivelul pomeților și bărbiei.
Ce este rozaceea
Principala trăsătură care deosebesc rozaceea de cuperoza este prezența sindromului inflamator. De asemenea, tablou clinic complex, ce include sensibilitate exacerbată a pielii, mâncărimi, iritații (cu roșeață persistența), senzație de arsură, pustule, erupții și piele îngroșată.
Rozaceea este localizată cu preponderență la nivelul frunții, nasului, pomeților, bărbiei, dar se poate regăsi și la nivelul ochilor (rozacee oculară).
Care sunt cauzele și factorii de risc
„Cu toate că nu a putut fi identificată o cauza exactă pentru apariția cuperozei, anumite particularități pot fi corelate”,mai explic medicul răzvan Darea.
Potrivit lui, printre acest cauze se află:
- Antecedentele din familie (heredocolaterale)
- Expunerea prelungită la raze ultraviolete, atât la soare, cât și la solar. Expunerea contribuie la procesul de îmbătrânire a pielii și degenerare a pereților vasculari de la suprafață tegumentelor
- Diferențele mari de temperatură. Se pare că alternanța temperaturilor foarte ridicate și foarte scăzute contribuie, în mod direct, la afectarea motricității pereților vasculari (chiar și în cazurile extreme, izolate, precum degeraturile).
„Pe lângă cauzele principale de dezvoltare a cuperozei, anumiți factori de risc pot delimita categorii de persoane susceptibile la dezvoltarea afecțiunii”, mai arată medicul.
Factorii de risc pe care îi enumeră sunt:
- Sexul - cuperoza este mai des întâlnită în rândul femeilor;
- Vârsta - este prezetă o incidența crescută în intervalul de vârstă 30-50 de ani;
- Stresul psihic - stările emoționale pronunțate determina concentrarea unui flux mărit al sângelui la nivel capilar, fapt care se traduce prin slăbirea pereților vasculari;
- Consumul excesiv de alcool și fumatul;
- Consumul prelungit și/sau excesiv de corticosteroizi;
- Menopauza;
- Expunerea excesivă la factori poluanți;
- Folosirea excesivă a exfoliantilor abrazivi.
Ce poți face pentru a elimina cuperoza
Odată ce a fost stabilit diagnosticul cu certitudine, medicul va implementa o schemă terapeutică adaptată la nevoile persoanei în cauza.
Potrivit medicului, o astfel de schemă poate include:
- Crioterapia - expunerea zonelor afectate la temperaturi scăzute;
- Terapia cu lumina intens pulsată (IPL) - este o procedura neinvazivă, nedureroasă, care funcționează prin transmiterea pulsatilă a undelor de lumina către vasele de sânge, cu scopul coagulării sângelui și închiderii vaselor dilatate;
- Alte tipuri de terapii cosmetice - terapia cu CO2, mezoterapia, terapia cu ozon, terapia cu laser, masajul;
- Dietă (regimul alimentar) - limitarea mâncărurilor picante, fierbinți, a dulciurilor (mai ales ciocolată), a ceaiului, alcoolului și cafelei, precum și murăturilor și roșiilor;
- Suplimente alimentare - administrarea adjuvantelor de tipul vitaminelor K, C și flavonoidelor;
- Folosirea produselor cosmetice adecvate - întrucât este o afecțiune ce interesează mai mult sfera cosmetică decât pe cea medicală, o rutină bine stabilită de îngrijire a pielii, în special de hidratare, este esențială.