3 motive să mănânci avocado

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atunci când combini roşiile cu avocado, beneficiezi din plin de substanţele nutritive din aceste legume
Atunci când combini roşiile cu avocado, beneficiezi din plin de substanţele nutritive din aceste legume

Mulţi dintre noi au auzit de el, dar nu ştiu nici cum să-l folosească, nici cât de sănătos este. Iată câteva beneficii ale acestui fruct-legumă şi cum îl poţi introduce în dietă.

1. Conţine trei tipuri de grăsimi „bune"

Din punctul de vedere al nivelului de grăsimi, avocado a fost asemănat cu untul, aproximativ 85% din caloriile unui fruct provenind din grăsimi. Însă, spre deosebire de unt, care conţine preponderent grăsimi saturate (care cresc riscul de depunere a grăsimilor pe pereţii vaselor de sânge - ateroscleroză), avocado are în compoziţie mai ales grăsimi „bune". Cele mai multe astfel de grăsimi sunt reprezentate de fitosteroli (beta-sitosterol, campesterol, stigmasterol), cu rol esenţial în combaterea inflamaţiilor din corp. Aşadar, persoanele cu artrită (manifestată prin inflamarea exagerată a articulaţiilor) beneficiază cel mai mult de pe urma consumului de avocado. Acelaşi efect antiinflamator îl are un alt tip de grăsime din acest fruct - PFA (polyhydroxylated fatty alcohol). Iar cea de-a treia categorie de grăsimi „bune" din avocado, acizii oleici, care favorizează absorbţia unor substanţe nutritive din hrană. De asemenea, aceştia sunt acizi graşi mononesaturaţi, recunoscuţi pentru efectul de reducere a riscului de boli cardiovasculare.

Citeşte şi:
Mănâncă pătrunjel ca să previi gripa!

Top 5 greşeli pe care le fac românii la masă

2. Face ca restul alimentelor cu care îl combini să fie mai sănătoase

Studii recente au arătat că atunci când adaugi avocado în salate, creşte absorbţia unor substanţe nutritive esenţiale pentru starea de sănătate. Astfel, dacă în aceeaşi salată ai pus şi roşii, morcovi sau spanac antioxidanţii din compoziţia lor sunt absorbiţi în concentraţii mai mari în combinaţie cu avocado decât dacă le-am consuma simple. Nivelul de licopen (din roşii) şi de carotenoizi (din morcovi şi din spanac) creşte astfel cu o proporţie între 200 şi 400%.

Trucuri ca să slăbeşti cu cereale integrale

3. Reglează nivelul zahărului în sânge

Fructul avocado are un conţinut redus de carbohidraţi (doar 19% din calorii provin din glucide) şi, de asemenea, are un indice glicemic scăzut (modul în care carbohidraţii din alimente influenţează nivelul de glucoză din sânge). În plus, aproximativ 150 de grame de avocado conţin între 7 şi 8 grame de fibre alimentare, esenţiale pentru reducerea nivelului glucozei din sânge.

Cum să-l alegi şi să-l consumi

Atunci când cumperi avocado, asigură-te că este copt, adică puţin moale, dar fără puncte maronii sau crăpături ale cojii. Dacă are gâtul uşor alungit (adică fructul nu este rotund) înseamnă că fructul a fost lăsat să se coacă în copac şi a fost cules crud, deci are o concentraţie mai mare de substanţe nutritive. În cazul în care nu găseşti la magazin avocado copt, cumpără-l crud (verde, tare, fără „vânătăi") şi ţine-l într-o pungă de hârtie sau în coşul de fructe, la temperatura camerei, câteva zile. pe măsură ce se coace, coaja se închide la culoare. Până ce nu se coace, nu pune avocado la frigider, însă după ce a ajuns la maturitate, îl poţi păstra la frigider timp de o săptămână.

- Mănâncă-l proaspăt, adăugat în salatele cu roşii, cu morcovi, cu spanac, cu salată verde etc. De asemenea, îl poţi combina cu ulei de măsline şi cu muştar, pentru a obţine o „maioneză" sănătoasă.
- Amestecă avocado tocat mărunt cu ceapă, roşii, coriandru, suc de lime şi condimente pentru a obţine guacamole.
- În mâncarea gătită, pentru un plus de consistenţă, adaugă-l la final, crud.

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

Banner Adevărul Life
Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite