Top 20 de efecte pe care le are dragostea asupra minții și organismului

0
Publicat:

La un moment dat, majoritatea oamenilor experimentează furnicăturile dragostei. De asemenea, puteți experimenta probabil și emoția dezvoltării unei relații amoroase. Unele vor dura, iar altele nu, relatează Interesting Facts.

Îndrăgostiți
Cuplu FOTO Shutterstock (Arhivă)

Toate vor avea, cel puțin, un lucru în comun, sentimentul pe care îl numim „dragoste". Mulți poeți și filozofi au reflectat asupra modului în care este definit acest sentiment și asupra a ceea ce înseamnă. Oamenii de știință au adoptat o abordare mai practică și este posibil să fi găsit unele răspunsuri prin observațiile lor.  

Acest sentiment vine cu unele efecte foarte interesante și observabile asupra corpului și minții noastre.

Iată care sunt acestea: 

1. Două inimi care bat ca una singură 

Atunci când doi oameni sunt îndrăgostiți, bătăile inimii lor încep să se sincronizeze. Un studiu a arătat cu siguranță că, în cazul cuplurilor observate în timpul momentelor petrecute cu persoana iubită, inimile lor s-au resetat la ritmuri aproape identice.  

2. Hormonul iubirii 

Specialiștii au dat serotoninei numele de „hormonul iubirii", iar acesta are un efect neurologic interesant asupra durerii fizice. Se spune că, atunci când producția acestui hormon este stimulată, poate ameliora durerea fizică. 

Astfel, un studiu a arătat că acest hormon a ameliorat durerea la majoritatea subiecților. S-a demonstrat că prezența sau poza unei persoane dragi ameliorează durerea fizică, datorită serotoninei care este produsă.  

3. Dragostea este mai mult decât o emoție 

Dragostea nu este doar o singură emoție. Cei mai mulți sunt de acord că dragostea trece prin etape. 

4. Diversitate 

Potrivit mai multor studii, oamenii sunt mai predispuși să fie atrași de parteneri cu puncte forte diferite în ceea ce privește sistemul lor imunitar.  

5. Râsul este bun pentru relații 

Râsul alături de o persoană pe care o iubești construiește emoții mai puternice, conform psihologilor. 

6. Dragostea este un drog 

Creierul eliberează o mulțime de substanțe chimice din varii motive. Dragostea nu este diferită. În mod alarmant pentru unii, un creier îndrăgostit experimentează răspunsuri chimice similare cu cele ale unei persoane care consumă cocaină. Este stimulat hormonul dopamină, care se regăsește, de asemenea, și în cazul consumului de droguri precum cocaina și nicotina. 

7. Hormonii

Sentimentele de atracție și dragoste stimulează, de asemenea, producția de testosteron, adrenalină și oxitocină, conform The Journal of Sexual Medicine. Toate acestea sunt necesare atunci când vine vorba de dragoste și atracție, în cea mai mare parte.  

 8. Legătura cu tulburarea obsesiv-compulsivă 

O persoană îndrăgostită experimentează niveluri ridicate de serotonină. Acest lucru este interesant, deoarece nivelurile discutate sunt similare cu cele găsite în cazul tulburărilor obsesiv-compulsive.  

9. Dragostea ne face mai buni 

Potrivit cel puțin unui studiu găsit în Cognitive, Affective, & Behavioral Neuroscience, dragostea pare să creeze o dorință de a ne îmbunătăți în alte aspecte ale vieții.  

Despre stres și sănătate

 10. Bărbații se îndrăgostesc mai ușor 

Contrar înțelepciunii tradiționale, bărbații sunt cei care par să se îndrăgostească mai ușor.  

 11. Feriți-vă de soluția rapidă 

Să întâlnești pe cineva într-un bar și să te trezești cu el a doua zi s-ar putea să nu fie dragoste. Știința arată că grăbirea lucrurilor are un impact asupra diferitelor părți ale creierului. O aventură de o noapte este asociată mai mult cu centrele de recompensă din creier decât cu centrele asociate cu o îndrăgostire pe termen lung. 

12. Fluturii sunt obișnuiți în relații 

Când ești îndrăgostit, dar și în alte momente poți experimenta acel sentiment de „fluturi”. Aceasta este adrenalina care te face mult mai energic și te excită. 

13.Dragoste și sănătate 

Aceasta este o sabie cu două tăișuri. Pe de o parte, este probabil să fii în general mult mai bine din punct de vedere mental și emoțional atunci când relația ta este la început. Cu timpul, acest sentiment pare să se estompeze.  

 14. Ferește-te de stres 

Substanțele chimice și hormonii declanșați de stres și de suferință pot, de fapt, să aibă un impact negativ asupra stării generale. Sindromul inimii frânte este o afecțiune medicală confundată uneori cu un atac de cord. 

Despre îmbrățișări, sărut și paradoxul fericirii

15. Sărutul 

Sărutul joacă un rol important în relațiile pe termen lung, deoarece ajută la menținerea legăturilor emoționale și psihologice puternice.   

 16. Testul tricoului 

În ceea ce privește chimia, persoanele cu niveluri ridicate de estrogen sau testosteron par să atragă pe cineva cu hormonul opus. Într-un studiu subiecții au fost rugați să miroasă tricouri aparținând unor potențiali parteneri.  

Femeile au ales tricourile unor bărbați care prezentau diferite vulnerabilități în ceea ce privește boala și afecțiunile. 

17. Fericirea

Dacă suferi de hipertensiune, studiile arată că fericirea rezultată dintr-o relație ajută la gestionarea afecțiunii.  

 18. Dragoste periculoasă 

Combinația totală de hormoni și substanțe chimice declanșate de a fi îndrăgostit face ca sentimentul să creeze o mare dependență.  

19. Îmbrățișări 

A fi aproape de persoana iubită este un mare eliberator de stres. În zilele dificile, fă-ți timp să îl îmbrățișezi. Acest lucru va scădea nivelul de stres.  

 20. Paradoxul perfecțiunii 

În cele din urmă, un mod de a spune dacă ești cu adevărat îndrăgostit este să vezi dacă găsești defecte la persoana de lângă tine. 

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite