Terapia falsului divorţ, soluţia pentru căsniciile aflate în impas

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O pauză de la mariaj poate fi benefică în cazul anumitor cupluri, cu condiţia ca soţii să respecte anumite reguli FOTO Shutterstock
O pauză de la mariaj poate fi benefică în cazul anumitor cupluri, cu condiţia ca soţii să respecte anumite reguli FOTO Shutterstock

Joaca de-a divorţul, aceasta este propunerea la modă pe care psihologii americani o prezintă ca soluţie cuplurilor cu probleme în căsnicie

Terapeuţii de cuplu au ajuns la concluzia că o pauză de la căsătorie poate fi benefică în anumite condiţii, iar rezultatele mai multor studii susţin această teorie. „Un pic divorţaţi/Little Bit Divorced“ se numeşte terapia care se presupune că îi poate face pe partneri să-şi reevalueze relaţia şi să găsească noi motive pentru a rămâne împreună.  

Totuşi, pentru a nu ajunge cu adevărat în situaţia de a divorţa, cuplurile sunt sfătuite să respecte câteva reguli.

1. Falsul divorţ nu trebuie să nu depăşească perioada de patru săptămâni, atrage atenţia psihologul american Matthew M. Cruger. Până la urmă nu se pune problema unui divorţ real, aşa că trebuie stabilit, de comun acord, cât timp va dura separarea. Cuplul trebuie să pornească pe acest drum cu dorinţa de a-şi reface mariajul.

2. Terapia poate fi întreruptă oricând doreşte unul dintre parteneri, indiferent de motive, dacă acesta simte că nu poate suporta situaţia.

3. La fel ca în cazul unui divorţ real, cuplul ar trebui să decidă programul după care vor avea grijă de copii, cine rămâne în acasă şi cine se mută la hotel sau la părinţi. De asemenea, ar trebui discutate şi activităţile pe care le va face fiecare în timpul despărţirii, tocmai pentru a se preîntâmpina eventualele conflicte.

4. Comunicarea ar trebui să fie factorul cheie pe timpul acestei despărţiri de formă, un prilej pentru ca soţii să discute cu calm despre cum se simt în timpul pe care-l petrec departe unul de altul. Care au fost cele mai grele momente, ce anume le-a lipsit din viaţa de cuplu şi ce anume au înţeles că le displace atunci când se află împreună, sunt numai câteva dintre aspectele de care „divorţaţii“ ar trebui să ţină cont.

5. Partenerii ar trebui să se străduiască să creeze o atmosferă relaxată şi să observe dacă aşteaptă cu nerăbdare momentul în care îşi vor revedea jumătatea. Conversaţiile ar trebui purtate pe un ton politicos, indiferent de ce neplăceri ar putea să se ivească. 

6. Terapia falsului divorţ presupune ca soţii să-şi dea întâlniri romantice şi să-şi descopere cu ochi noi partenerul. O cină în oraş, o noapte petrecută pe ringul de dans sau o plimbare într-un parc, nu contează locaţia, spun psihologii, important este să fie evitate subiectele neplăcute. 

7. Pe măsură ce divorţul de probă se apropie de final, soţii ar trebui să treacă în revistă lucrurile pozitive pe care le-au descoperit despre relaţia lor, dar şi pe cele negative. Următorul pas va fi să decidă dacă mariajul merită o şansă şi dacă problemele identificate pot fi rezolvate.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite