Sexul în familia creştină: condiţiile sexului în interiorul căsătoriei religioase, zile în care nu sunt indicate relaţii intime şi pericolul copilului conceput în Post

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sexul în familia creştină. FOTO Shutterstock
Sexul în familia creştină. FOTO Shutterstock

Sexul în familia creştină este un subiect tot mai sensibil într-o lume în care valorile morale şi religioase par să se dizolve. O statistică recentă arată că în ultimii 25 de ani numărul de căsătorii din România a scăzut cu 40%, iar numărul naşterilor a ajuns anul trecut la minimul ultimului sfert de secol, asta în timp ce divorţurile sunt constante, iar vârsta la care femeile decid să aibă copii s-a mutat în intervalul 30-34 de ani.

Sexul în familia creştină: condiţiile sexualităţii din perspectiva religioasă

Sexualitatea corect înţeleasă şi practicată într-o familie creştină trebuie să îndeplinească anumite condiţii, conform creştinortodox.ro: să fie în interiorul căsătoriei religioase, să fie între un bărbat şi o femeie, să nu evite naşterea de prunci (care rămâne un scop de bază al sexului), să nu se petreacă în perioadele de post, sărbătoare, sarcină, alăptare şi menstruaţie, decât ca pogorământ faţa de slăbiciunea unuia dintre soţi, să fie înteleasă în dreapta credinţă (adică nici în mod exagerat, ca fiind un scop principal al vieţii, nici în mod habotnic, ca fiind de la diavol).

Echilibrarea diferenţelor dintre femeie şi bărbat în ceea ce priveşte nevoile trupeşti sunt redate în afirmaţia Sfântului Pavel, care spune că timpul în care cei doi soţi nu se apropie trupeşte trebuie hotărât "cu bună învoială", adică de comun acord, păstrând comuniunea sufletească. În caz contrar, din pricina refuzului unuia dintre soţi, celălalt a săvârşit preadesfrânare, culcându-se cu altcineva, după cum se arată pe creştinortodox.ro. 

Pe de altă parte, dorinţele, unirile şi actele sexuale sunt considerate perverse atunci când direcţionează greşit afecţiunea, energiile şi interesele sexuale în moduri recunoscute de Biserică drept moduri care îndepărtează de unirea cu Dumnezeu. „Sexualitatea trebuie direcţionată spre unirea soţului cu soţia, într-un singur trup, în scopul zămislirii de prunci şi al însoţirii într-o relaţie de comuniune menită să ducă, în cele din urmă, dincolo de patimă“, se arată pe site-ul amintit.

Sfaturi intime pentru cuplurile căsătorite a oferit şi duhovnicul Arsenie Boca, îndrumări regăsite în cărţile publicate de-a lungul timpului. Despre amintitul echilibru sexual între soţi acesta explica: „Energia genezică este necesară soţilor, în familia constituită legal, civil şi bisericeşte, pentru echilibrul mintal. Regula de aur constă în evitarea extremelor: nici abuz din partea unuia, nici refuz din partea celuilalt. Dar să nu se creadă că între cele două extreme totul este îngăduit. Trebuie păstrată o anumită frână, un anumit calendar, după calendarul bisericesc.“

Zicerile sale vin ca explicaţie la ceea ce se arată în Biblie (I Corinteni 7, 2-5): "Din cauza desfrânarii, fiecare să-şi aibă femeia sa şi fiecare femeie să-şi aibă bărbatul său. Bărbatul să-i dea femeii iubirea datorată, asemenea şi femeia bărbatului. Femeia nu este stăpână pe trupul său, ci bărbatul; asemenea nici bărbatul nu este stăpan pe trupul sau, ci femeia. Să nu vă lipsiţi unul de altul, decât cu buna învoială pentru un timp, ca să vă îndeletniciţi cu postul şi cu rugăciunea, şi iarăşi să fiţi împreună, ca să nu vă ispitească satana, din pricina neînfrânării voastre."

Sexul în familia creştină: păcatul copilulului conceput în Post sau în Săptămâna Mare

O problemă spinoasă este cea a copilului conceput în perioada Postului sau a Săptămânii Mari, fiind o situaţie care intră tot în categoria plăcerilor. După cum afirma preotul Eugen Tănăsescu, blogger adevărul.ro,

Trăim nişte vremuri foarte pornografizate, în care căutăm mai mult plăcerea sexului, nu şi roada sexualităţii, şi anume procrearea. Dumnezeu a lăsat omului această plăcere a sexualităţii pentru că prin act în sine se concepe un copil, iar plăcerea este ca o binecuvântare pentru responsabilitatea ce urmează. Omul aruncă însă roada la o parte, pentru că omul modern nu mai vrea copilul, ci numai plăcerea. Însă conceperea unui copil în perioada postului înseamnă că nu ai conştiinţă creştină. Neavând conştiinţa creştină, spun sfinţii părinţi ai Bisericii, pui în pericol atât viaţa ta, cât şi a copilului. Nu doar în sens fizic, ci mai grav, îi pui în pericol viaţa sufletească, identitatea, educaţia lui, iar toată viaţa sa va fi bulversată, spunea acesta.

Sexul în familia creştină: păcatul cu gândul sau pofta se zămisleşte mai întâi în gând

Postul nu înseamnă doar să respecţi reguli alimentare şi să te reţii de la plăcerile trupeşti, ci şi să nu păcătuieşti cu gândul. “Dacă nu porneşti întărit trupeşte la acest drum, degeaba o faci. Postul nu este o detoxifiere alimentară, postul creştin te detoxifică, dacă vreţi, de cea mai mare toxină, numită păcat”, avertizează preotul. Deci, când spunem că vrem să postim cât mai creştin, odată cu trupul trebuie automat să postească şi sufletul.  “Păcatul cu gândul ţine de ideea că pofta se zămisleşte mai întâi în gând. De aceea, Hristos spune în Evanghelie un lucru despre adulter care i-a uimit pe mulţi. «E adevărat că cel care se uneşte în afara căsătoriei cu o femeie păcătuieşte, dar Eu vă zic vouă că şi cine a şi poftit femeie în inima lui, a şi desfrânat, chiar fără a face fapta.» Puterea de a te abţine trupeşte închide un cerc, pentru că are un răspuns. Nu poţi să posteşti trupeşte dacă nu posteşti şi sufleteşte. Pentru că pofta te va face la un moment dat să cauţi. Aşa că începe să posteşti cu sufletul şi o să vezi că apare şi puterea de posti cu trupul. Pentru că încerci să dobândeşti altceva, cuvântul lui Dumnezeu, harul divin, şi încerci să-l dobândeşti pe măsură ce te depărtezi de păcat, de aceste pofte lumeşti, imoralităţi etc. Dar pentru a vedea cum te însănătoşeşti, trebuie să iei medicamentul. Nu degeaba sunt mulţi cei care spun că nu pot ţine acele zile de post negru. Nu pot pentru că pofta încă lucrează în ei. Când ai omorât pofta va veni şi putinţa, pentru că te vei hrăni cu har divin. Dumnezeu chiar te hrăneşte, dar pe măsură ce te îndrepţi curăţindu-te“, după cum arăta preotul şi bloggerul adevarul.ro. Eugen Tănăsescu.

Citește și: Ce spunem la Spovedanie

La rândul său, Mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ, declara într-un interviu acordat adevarul.ro că Dumnezeu ne-a lăsat cu un scop: „Adevărul este că Dumnezeu i-a lăsat omului sexul ca lumea să meargă înainte. O fi şi o plăcere? O fi şi o plăcere, dar nu aceasta e pe primul loc. Pe primul loc e comuniunea dintre soţ şi soţie care se concretizează prin naşteri de prunci şi merge societatea înainte.“

Sexul în familia creştină: zilele în care relaţiile intime între soţi nu sunt indicate

Nu în ultimul rând, poveţele părintelui Arsenie Boca despre viaţa de familie, cuplu şi despre relaţiile intime au fost publicate şi în cartea „Tinerii, familia şi copiii născuţi în lanţuri”, unde se arată că desfrânarea în familie duce la naşterea unor copii slabi: „În cadrul familiei există o întreagă gamă a desfrânării, prin aşa zisele aberaţii sexuale, încât se pune accentul numai pe plăcerea erotică, nebunească, care devine o a doua natură a soţilor, încât ajung sărăciţi de putere şi robiţi de plăcere. Când se întâmplă să vină şi o zămislire, nedorită sau prin accident, energia naturală slăbită va da un copil slăbănog sau debil fizic şi mintal.”

Duhovnicul Arsenie Boca vorbea şi despre sexul în timpul sarcinii, care vor afecta nou născutul: „Sfătuiţi pe oameni ca să păzească nepătată sarcina, căci orice legatură trupească peste copilul din pântece, e rea, căci se întipăresc în copil toate poftele părinţilor şi la împlinirea vârstei toate răsar ca ciupercile după ploaie, toate faptele tatălui. Când creşte copilul, cresc şi faptele moştenite. De îndată ce oferi sufletului venit de la Dumnezeu o temniţă întunecoasă, peste care ai semănat toate roadele, va covârşi omul cel din afară pe cel dinăuntru”.

Alte îndrumări ale lui Arsenie Boca se refereau la zilele în care relaţiile intime între soţi nu sunt indicate: „Vremi oprite sunt acestea: cele patru posturi mari, cele trei zile de post pe săptămână (miercuri şi vineri, iar luni, numai daca este voinţă), sărbătorile şi zilele asupra sărbătorilor (inclusiv duminica - ziua domnului şi sâmbăta), vremea necurăţiei, vremea de slăbiciune sau de boală a unuia din soţi, vremile de tulburări şi războaie precum şi oarecare vreme după acestea, pentru cei care au luat parte la ele. Vremea oprită cu mare asprime este toată vremea sarcinii, precum şi vremea alăptării”.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite