Problemele de cuplu care pun capăt oricărei relaţii: care sunt situaţiile în care iubirea nu este de ajuns

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape orice problemă de cuplu poate fi rezolvată. Atât ciondănelile minore, de zi cu zi, cât şi cele care ne împiedică să mai vedem luminiţa de la capătul tunelului, po fi depăşite în anumite condiţii, dar nu dacă aceste comportamente problematice sunt repetitive.

Terapeuţii de cuplu au dezvăluit care sunt cele mai mari probleme fără rezolvare pe care le întâmpină partenerii care le calcă pragul:

1. Vă dispreţuiţi reciproc

Spui că îţi iubeşti partenerul, însă, din diverse motive, îi răspunzi mereu nervos, fără a scăpa ocazia de a face remarci răutăcioase. Dispreţul, acuzaţiile şi sarcasmul distrug fundaţia mariajului, potrivit psihoterapeutului Bonnie Ray Kennan, din Torrance, California. De fapt, dispreţul este, potrivit psihologului de cuplu John Gottman,principalul predictor al divorţului. 

„Acest tip de comportament crează o cultură a deconectării. Deşi, în fond, vă iubiţi, dacă nu sunteţi dispuşi să folosiţi un ton mai blând în conversaţii şi să încetaţi cu certurile, problemele voastre se vor înrăutăţi”, spune Ray Kennan.
 

2. Nu faceţi compromisuri în timpul certurilor

Vor exista momente în care nu veţi putea pica de acord, însă amândoi trebuie să învăţaţi că nu aveţi nimic de câştigat dacă nu lăsaţi de la voi şi vă doriţi să aveţi dreptate întotdeuna, explică specialista în relaţii Lisa Schmidt.

„Aveţi, în mod clar, o problemă dacă lansaţi certuri şi apoi căutaţi motive să nu treceţi peste. Şi mai rău este când nu puteţi ierta şi refuzaţi să discutaţi despre motivul disputei”, a mai spus specialista.

3. Infidelitatea cronică în cazul unuia sau al ambilor parteneri

O relaţie amoroasă cu un infidel compulsiv este epuizantă. Relaţia poate fi reparată, dar doar dacă partenerul care a călcat strâmb este dispus să fie sincer şi pregătit să lase aventura în urmă. Dacă nu, suferinţa este inevitabilă, spune ;arcia Naomi Berger, psihoterapeut.

„Nu toţi oamenii sunt dispuşi să treacă peste aveturile partenerului. Mulţi se dau bătuţi şi nu mai încearcă să repare lucrurile, considerând că s-au săturat de promisiuni şi dezamăgire. Vine o vreme când destul e destul”, a mai spus Berger.

4. Partenerul tău este întotdeuna distant sau secretos

Deşi în orice cuplu este important ca partenerii să petreacă timp separat, activitatea celuilalt nu ar trebui să fie un mister extraordinat. Există o diferenţă între intimitate şi a ţine secrete. Prea multe lucruri ţinute secret îţi vor da un sentiment de abandon emoţional, dar şi fizic, chiar şi când parteneruln este lângă tine. Într-o căsnicie, soţii trebuie să fie deschişi unul cu altul”, explică psihoterapeutul Susan Heitler.

5. Este un adevărat narcisist

Dacă partenerul tău este cu adevărat narcisist, relaţia voastră va fi o continuă bătălie, spune Carin Goldstein, terapeut marital şi de familie.

„Partenerii narcisişti aruncă din când în când un os celuilalt, dându-i speranţa unei evoluţii sau salvării relaţiei. Din păcate, asta este tot ce oferă. În restul timpului, îi critică pe cei de lângă ei non-stop, nu ratează niciodată ocazia să spună că «ei ştiu mai bine» şi, la final, se aleg pe ei înşişi fără să ţină cont de partener”, explică Goldstein.

6. Nu vă deschideţi unul faţă de celălalt

Ar trebui să te simţi confortabil să îţi împărtăşeşti problemele şi frustrările cu partenerul tău. Problemele apar când vă ţineţi emoţiile „sigilate”, explică Marie Land, psiholog.

„Dacă nu îţi exprimi sentimentele, vei începe să te simţi anxios şi dezamăgit în relaţia ta. tu şi jumătatea ta vă veţi îndepărta, veţi renunţa prematur la legătura voastră sau veţi fi mereu deprimaţi. Dacă nu învăţaţi să fiţi deschişi unul faţă de altul, relaţia voastră nu are şanse de izbândă”, a declarat Land.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite