Greşeli pe care părinţii din ziua de azi le fac frecvent şi cum pot fi îndreptate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Greşeala pe care mulţi dintre părinţi o fac este că nu sunt consecvenţi şi nu respectă pedepsele până la capăt
Greşeala pe care mulţi dintre părinţi o fac este că nu sunt consecvenţi şi nu respectă pedepsele până la capăt

Cu toţii credem că am fi părinţii perfecţi până când suntem puşi în faţa faptului împlinit. Multora ni s-a întâmplat să comentăm când un copil este gălăgios şi nu îşi ascultă părintele, însă nu ne-am gândit că acel părinte încearcă să îi impună copilului anumite limite. Site-ul Life Hack subliniază 10 dintre cele mai frecvente greşeli pe care părinţii le fac în ziua de azi.

Greşelile pe care părinţii din ziua de azi le fac pot fi evitate dacă le impun copiilor limite şi au grijă ca aceştia să respecte anumite consecinţe dacă au greşit. Mai presus de toate acestea, dacă sunteţi iubitori, vă susţineţi copilul şi îi oferiţi o îndrumare bună, veţi reuşi să contribuiţi la o creşterea armonioasă şi frumoasă a acestuia.

În continuare vă prezentăm zece dintre cele mai frecvente greşeli pe care părinţii le fac în încercarea de a-şi educa micuţii.

1. Renunţi pentru a avea parte de linişte

Greşeala: Mulţi dintre părinţi renunţă şi îi cumpără copilului ce vrea deoarece nu suportă ca acesta să ţipe şi să îl facă de râs în public. În această dorinţă de a avea o viaţă liniştită, copilul a învăţat o nouă strategie pe care o va repeta.

Soluţia: Pentru a evita o astfel de situaţie asigură-te că micuţul şi-a mâncat gustarea înainte de a merge la cumpărături, evită să faci cumpărături cu el în căruţ, foloseşte cât mai mult serviciile de livrare acasă, militează pentru ca supermarket-urile să nu mai pună junk-food-ul la intrare.

2. Nu insişti asupra limitelor impuse

Greşeala: Dacă un copil este răsfăţat, există mai multe şanse ca acesta să ajungă să fie un adult egoist. De asemenea, tot părintele este de vină dacă acesta se va confrunta cu eşecuri la şcoală şi la locul de muncă.

Soluţia: Scriitoarea Emma Jenner subliniază în cartea ei, „Keep Calm and Parent On“, că este o linie destul de subţire între a fi prea strict sau prea tolerant cu micuţul tău. Ar trebui să te asiguri că există limite şi consecinţe pentru comportamentul neadecvat.

3. Nu accepţi ca alte persoane să se implice în disciplinarea copilului

Greşeala: În ziua de azi, părinţii nu le permit şi altor persoane să le disciplineze copiii. Profesorii trebuie să fie extrem de atenţi atunci când trebuie să le reamintească copiilor cum să se poarte sau să devină cetăţeni responsabili.

Soluţia: Părinţii ar trebui să se liniştească şi să fie conştienţi că şi alţi oameni le observă copiii.

4. Nu aplici pedepsele până la capăt

Să spunem că i-ai impus anumite limite copilului, dar şi anumite consecinţe când acele bariere au fost încălcate.

Greşeala: Problema multor părinţi este că nu sunt consecvenţi şi nu respectă pedepsele până la capăt. Rezultatul este acela că tu ai pierdut controlul, care a fost preluat de către copil.

Soluţia: Asigură-te că îţi pedepseşti copilul imediat ce a greşit şi respectă acele consecinţe pe care le-ai impus.

5. Nu empatizezi cu copilul tău

Greşeala: Este foarte important să empatizezi cu copilul tău. Atunci când lucrurile devin mai grele la şcoală sau temele sunt mai complicate, asigură-te că îţi exprimi solidaritatea şi simpatia. Asta nu înseamnă că trebuie să fii indulgent şi să accepţi ca acesta să nu îşi mai îndeplinească sarcinile. Dar, atunci când empatizezi, te conectezi cu copilul tău. Acest lucru este mult mai benefic decât să ţipi la el sau să insişti asupra faptului că trebuie să îşi termine treburile până la o anumită oră.

Soluţia: Atunci când copilul este supărat este cel mai indicat să empatizezi deoarece comunicarea verbală este mult mai eficientă decât o reacţie fizică.

6. Îţi creşti copilul după modul în care părinţii tăi te-au crescut

Greşeala: Această problemă poate să ia două forme. Prima este aceea în care tu ai fost crescut strict de ai tăi şi ai fost ţinut din scurt şi ai tendinţa de a aplica aceleaşi metode copilului tău. A doua opţiune este să nu fii de acord cu acel mod strict în care ai fost crescut şi să îi oferi copilului prea multă libertate.

Soluţia: Modul în care îţi creşti copiii nu reprezintă o ştiinţă exactă. Trebuie doar să te asiguri că tu deţii controlul şi să eviţi să îşi loveşti, să ţipi sau să îţi mituieşti copiii.

7. Nu eşti un exemplu bun

Greşeala: Părinţii sunt un model pentru copii. Dacă ţipi sau insulţi oamenii le vei da copiilor tăi un exemplu prost. De asemenea, aceştia îţi vor imita comportamentul, inclusiv atunci când vine vorba de un stil de viaţă nesănătos.

Soluţia: Trebuie să îi înveţi pe copii să mănânce sănătos dacă doreşti ca aceştia să aibă un stil de viaţă sănătos. De asemenea, ar trebui să le explici de ce anumite feluri de mâncare sunt bune sau rele, decât să le zici pur şi simplu că nu au voie să mănânce anumite alimente.

8. Nu petreci destul timp cu copii tăi

Greşeala: Chiar le oferi toată atenţia ta copiilor atunci când petreci timp cu ei? Inevitabil, te laşi distras de anumite device-uri precum telefonul sau calculatorul.

Soluţia: Recomandat ar fi să stingi calculatorul, telefonul sau televizorul dacă chiar vrei să-ţi petreci timpul cu copii tăi.

9. Nu îţi înveţi copiii să fie răbdători

Greşeala: Mulţi dintre părinţi îşi pun copiii pe primul loc şi uită să îi înveţe pe aceştia să aibă răbdare. Indiferent că este vorba de aşteptatul la toaletă, aşteptatul autobuzului sau statul la coadă, fiecare copil trebuie să înveţe să fie răbdător.

Soluţia: Este important să le aduci aminte că jocurile sau anumite sarcini necesită mai mult timp şi răbdare. Acest lucru îi va ajuta enorm în viaţa de adult.

10. Nu îţi îndrumi copilul

Greşeala: Părinţii tind să le dea copiilor multe ordine şi instrucţiuni. Gândeşte-te câtă energie negativă emit aceste lucruri. Aceştia petrec atât de mult timp făcând ceea ce le-ai dat de făcut, încât rămâne puţin timp pentru empatizare şi realizarea unei conexiuni.

Soluţia: Dacă părinţii ştiu cum să îşi ghideze copiii şi să le explice calm anumite lucruri, vor reuşi să emane energie pozitivă. Este de ajutor să le argumentăm de ce să facă anumite lucruri, reamintindu-le că regula este X şi nu trebuie să facă Y din cauza lui Z.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite