„Dacă nu vei da greş niciodată, înseamnă că ţinteşti prea jos”. Din lecţiile de viaţă ale unui tată pentru copiii lui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Joel Peterson este directorul executiv al companiei aeriene JetBlue Airways şi absolvent al şcolii Stanford Business School, experienţe care îl îndreptăţesc să vorbească despre lecţii de viaţă. Acesta a scris care sunt, în opinia sa, lucrurile pe care copiii trebuie să le înveţe de la părinţi, înainte să-şi ia zborul de acasă, pentru linkedin.com.

Peterson începe articolul povestind de dăţile în care a vrut să stea de vorbă cu copiii lor pentru a-i învăţa cele mai importante lucruri experimentate de el de-a lungul timpului.

„Dar acest tip de abordare eşuează din start, ştim cu toţii că vor insista să facă propriile lor greşeli”, spune acesta. Dar este mai bine aşa.

Directorul companiei aeriene spune că părinţii nu trebuie să renunţe niciodată, pentru că adolescenţii îşi iau notiţe mentale, chiar dacă pare că sunt cu mintea în altă parte.

„Acţiunile tale vor sta la baza comportamentului lor de viitori adulţi, vor lua ca exemplu de viaţă tot ceea ce văd în casă”, spune acesta.

Drept urmare, a scris zece din lucrurile importante pe care orice părinte ar vrea să le transmită copiilor, fugind de platitudini şi clişee, avertizându-i în privinţa incorectitudinii şi a ravagiilor pe care le face o viaţă trăită doar pentru sine. 

Să nu-ţi fie teamă de eşec.
„Dacă nu vei da greş niciodată, înseamnă că ţinteşti prea jos, nu rişti nimic. Provoacă-te mereu, în special după rateuri. Emerson scria că «oamenii văd stelele când este întuneric». Eşecurile şi adversităţile sunt cele mai bune modalităţi prin care un om creşte sănătos”.

Descoperă binele în tine.
„Cu toţii merităm să ne simţim bine în ceea ce ne priveşte, fără să avem permanenta nevoie de a confirma acest lucru prin ceilalţi. Dacă vei creşte căutând aprobarea oamenilor, rişti să devii un om care trăieşte pentru a-i mulţumi pe ceilalţi. Opiniile celor din jurul tău trebuie să conteze cât hotărăşti tu”.

Descoperă binele în alţii, de asemenea.
Când recunoşti şi arăţi respectul faţă de oamenii tăi, acest lucru spune multe şi despre propria încredere de sine. Lumea este plină de oameni, nu trece prin viaţa asta pe lângă ei. Nu te distanţa, nu-ţi fie teamă, nu te ruşina şi nu fi timid. Este o virtute să-i respecţi pe ceilalţi”.

Nu există înlocuitor pentru munca grea.
„Munca sinceră este drumul singur către respect de sine. Să munceşti mult este un privilegiu, pentru că îţi permite să descoperi care sunt abilităţile tale, dar şi să vezi potenţialul oamenilor de lângă tine. Încearcă tot ce poţi şi descoperă lucrul la care te pricepi cel mai bine”.

Construieşte-ţi obiceiuri.
„Cu cât ai mai multe, cu atât îţi va creşte şi capacitatea de a te descurca în situaţii diverse. Viaţa îţi va arunca multe piedici în faţă. Obiceiurile bune te vor duce pe culmi de neanticipat şi vei simţi că faci totul fără efort. «Memoria muşchilor» pe care ţi-ai dezvoltat-o în tinereţe (da, inclusiv obiceiuri de bază precum mâncare sănătoasă, somn corect, ore de studii şi sport) te va susţine când toţi ceilalţi încep să pice. Abraham Lincoln spunea că până la vârsta de 40 de ani, oamenii au feţele pe care le merită. Obiceiurile tale te vor conduce către destinul pe care l-ai câştigat”.

Nu te aştepta la corectitudine.
„Ca să te lupţi cu incorectitudinea vieţii, trebuie să te axezi pe viitor, nu pe trecut. Concentrează-te pe alţii, nu pe tine. Antrenorul legendar Vince Lombardi le spunea jucătorilor lui că nu contează de câte ori ai picat, ci de câte ori te-ai ridicat, asta îţi hotărăşte destinul. Continuă să te ridici”.

Fii blând.
„Blândeţea are mai multă putere decât ţi-ai închipuit. Într-una din fabulele lui Esop despre putere, spune că razele soarelui îşi încălzesc drumul prin vânturile nordice ca să ajungă la noi. Aceasta abordare gentilă despre cum îi poţi influenţa pe ceilalţi nu-ţi va fi clară la început. Un pic de blândeţe subtilă nu te costă, dar ceea ce primeşti în schimb nu  poate fi cuantificat. Rosteşte un cuvânt blând, observă reuşitele celorlalţi, ridică povara cuiva”.

Ieşi din centru.
„Cei mai nefericiţi oameni pe care îi cunosc trăiesc într-un univers care se învârte numai în jurul lor. Banii, puterea, faima nu-i mai ajută cu nimic. O modalitate prin care te asiguri că nu ajungi aşa ar fi să-i ajuţi pe cei mai puţini norocoşi decât tine. Cum spunea şi Helen Keller, nu există o cale mai bună de a-i mulţumi lui Dumnezeu pentru vederea ta decât să-i întinzi mâna cuiva care este în întuneric”.

Îmbrăţişează realitatea.
„Preşedintele american John Adams spunea că faptele sunt lucruri încăpăţânate. Nu poţi să schimbi realitatea, aşa că trebuie să o înfrunţi. Poate sună nebunesc, dar ar trebui să te uiţi după veştile proaste – cu cât afli mai repede, cu atât poţi face ceva mai repede. Caută problemele şi devii soluţia. Nimic bun nu se întâmplă celor care refuză sau evită adevărul brut.

Rezolvă pe termen lung.
Este crucial să deliberezi în ceea ce priveşte viaţa ta. Cea mai bună abordare ar fi să te întrebi mereu «ce rezolv cu asta?». Plăcerea este pentru termen-scurt. Până şi fericirea depinde de circumstanţe şi este temporară. Dar bucuria şi satisfacţia profundă este înrădăcinată în sensul existenţei. Bucuria transcede momentul şi are loc în ciuda circumstanţelor. Pacea este rezoluţia finală a unei vieţi bine trăite şi derivă din găsirea unităţii cu un scop anume, în afara ta”. 

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite