Cum ne învăţăm copiii să se spele pe dinţi încă din primii ani de viaţă şi de la ce vârstă nu mai au nevoie de supravegherea părintelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părinţii trebuie să-i obişnuiască pe cei mici cu igiena orală încă de la apariţia primilor dinţi, chiar dacă procesul de învăţare se dovedeşte anevoios. Copiii au nevoie să înţeleagă din timp de ce este bine să-şi spele dinţii de cel puţin două ori pe zi.

Medicul stomatolog Oana Florea le recomandă părinţilor să fie răbdători şi să înceapă să-şi înveţe copiii să se spele pe dinţi de la o vârstă cât mai fragedă. Specialistul ne-a oferit o serie de sfaturi cu ajutorul cărora părinţii le pot arăta copiilor cum să manevreze corect periuţa de dinţi şi să ajungă să aibă o igienă dentară foarte bună.

„Până la vârsta de 4-5 ani, cei mici este bine să primească ajutor de la părinţi la spălatul dinţilor. Mama sau tata să le asigure igiena dentară şi să îi înveţe cum să ţină în mână şi să mişte corect periuţa de dinţi. Abia după vârsta de 10 ani ei capătă dexteritatea completă, necesară pentru a face acest lucru fără supraveghere.

Copiii învaţă cel mai bine prin imitaţie, deci spălatul pe dinţi trebuie să fie o activitate comună şi distractivă. Cel mic trebuie îndemnat să ne privească în timp ce ne spălăm pe dinţi, să imite mişcările observate, iar data următoare să facem schimb - el perie dinţii, iar părintele supraveghează.

Copilul trebuie încurajat să perie dinţii într-o anumită ordine, pentru minimum 2 minute. Pentru a nu se plictisi, putem folosi o clepsidră sau un cântecel preferat ce durează 2 minute. E bine să-l obişnuim cât mai devreme cu utilizarea aţei dentare, pentru a evita formarea aşa-ziselor ”carii în oglindă” (cariile dintre dinţi). De asemenea, foarte importantă este curăţarea suprafeţei limbii şi a obrajilor, adevărate rezervoare de bacteria, mai recomandă medicul stomatolog.

De asemenea, este bine ca pe durata periajului să fim alături de copil, să-l supraveghem şi să îl ajutăm, iar la final să îi lăudăm efortul şi, eventual, să îi oferim o mică recompense (nu dulce), când reuşeşte să se perieze corect 2 minute.

Copiii trebuie să înveţe încă de mici că, fără dinţi, nu se poate trăi şi este foarte important să-i îngrijim, pentru a-i avea toată viaţa”, punctează medicul stomatolog Oana Florea, care are competenţă în implantologie orală, care are experienţă în lucrul cu copiii şi cu pacienţii anxioşi, cu teama de dentist.  


 

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite