Cum îţi poţi da seama că partenerul te înşală: semne mai puţin evidente ale infidelităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Infidelitatea poate să fi „citită“ în diverse feluri, prin diverse metode FOTO Arhivă
Infidelitatea poate să fi „citită“ în diverse feluri, prin diverse metode FOTO Arhivă

Atunci când unul dintre parteneri înşală poate să fie dat de gol de mai multe semne. „The Independent“ a consultat mai multe cercetări şi a aflat cum se poate citi infidelitatea.

Te-ai întrebat vreodată dacă partenerul sau partenera este sincer/ă cu tine în totalitate? Înainte de toate, există o bună şansă ca el sau ea să mintă, pentru că este un lucru perfect normal. Dar, dacă te îngrijorează faptul că minciuna s-ar extinde spre lucruri cum ar fi fericirea şi infidelitatea, atunci mai mult ca sigur ai încercat să afli dacă cel sau cea de lângă tine minte. Ştiinţa nu poate pretinde că găseşte răspunsul la suspiciuni, dar „The Independent“ a pus cap la cap o listă de sfaturi practice prin care suspiciunile se pot adeveri sau nu.

Judecăţile de valoare

De regulă, străinii sau chiar prietenii au capacitatea de a detecta dacă ceva nu merge cum trebuie într-o relaţie. Psihologii au pus la cale un test: le-au cerut partenerilor unui cuplu să deseneze împreună un obiect, unul dintre ei fiind legat la ochi, iar celuilalt dândui-se indicatii ce să desenze. Înainte de test, psihologii le-au pus întrebări legat de relaţia de cuplu, ridicând problema înşelatului. Apoi, cercetătorii au ales un grup de străini care să vizioneze ceea ce făcea cuplu, rugându-i să ghicească cine a înşelat dintre cei doi. Voluntarii au ghicit ceea ce psihologii aflaseră. Psihologii au dorit să arate că vizionarea unui cuplu care face ceva împreună poate să le arate oamenilor din afara ariei cuplului dacă vreunul dintre parteneri l-a înşelat pe celălalt. „Oamenii fac judecăţi extrem de precise despre alţii într-o varierate de situaţie, după o scurtă expunere a comportamentului“, arată pshilologii.

O minte potrivită

Oamenii tind să judece la cald şi o fac prost din prima clipă. Atunci când li se dă timp să înţeleagă caracterul celeilalte persoane, oamenii reuşesc să distingă între adevăr şi minciună. În 2013, o echipă de psihologi le-a cerut unor studenţi să arate dacă o serie de oameni care s-au prezentat în faţa lor mint sau nu atunci când vorbesc. Studenţilor li s-a dat timp să se gândească, dar în aceeaşi vreme li s-a distras atenţie. Chiar şi aşa, în proporţie mare, au distins dacă cei veniţi în faţa lor minţeau sau nu. „Aceste descoperiri sugerează că mintea umană este potrivită pentru a distinge între adevăr şi minciună, numai că această capacitate rezidă în experienţe deja trăite“, arată psihologii.

Ascultă cu atenţie cuvintele pe care le foloseşte

Un studiu recent a descoperit că anumite cuvinte pot prezice dacă cineva spune sau nu adevărul. Mincinoşii folosesc cuvinte legate de persoana întâi (eu, pe mine, meu), cuvinte cognitive cum ar fi „a realiza“, „a crede“, verbe de mişcare (a merge, a muta) sau cuvinte care arată emoţii negateive (ura, furie, duşman).

Acultă tonul vocii

Cercetătorii canadieni au cerut unui grup de voluntari să asculte diverse voci pentru a le da note cu privire la cât de atractive sunt. Apoi, oamenii de ştiinţă le-au cerut să judece dacă vreuna dintre voci ar trişa într-o relaţie. Femeile volentare au spus că vocile de bărbaţi cu tonalitate joasă ar putea să înşele, iar bărbaţii au spus că femeile cu tonalitate ridicată ar înşela. Cercetătorii au arătat că bărbaţii cu niveluri ridicate ale testosteronului pot avea voci mai groase şi pot să înşele mai des.

Prea multă activitate virtuală duce la înşelat

Cercetările recente arată că partenerii mai activi pe reţelele sociale pot să aibă conflicte din această cauză şi astfel să înşele sau să se despartă. Cercetătorii Universităţii din Missouri au arătat că cei care petrec mai mult de o oră pe zi pe reţelele sociale pot ajunge mai uşor la conflicte cu partenerul şi să îl înşele. Prea multă activitate virtuală duce la înşelat, acesta fiind aspectul subliniat de studiu.

Schimbări bruşte în comportament

Dacă îl cunoşti pe cel de lângă tine, atunci ştii când e vorba de un comportament normal şi când e vorba de ceva dubios. Schimbările în limbajulul trupului, expresiile faciale diferite, alt ton al vorbirii pot fi semne ale unui comportament duplicitar. „Corpul experimentează acest modificări atunci când eşti nervos şi resimţi tensiune, adică minţi“, spun cercetătorii.

Tăcerea, atacuri personale şi repetarea întrebării

Un indicator bun al minciunii este incapacitatea bruscă de a mai vorbi. Asta se întâmplă pentru că sistemul nervos nu mai răspuns iar saliva nu mai ajunge în cavitatea bucală. Un alt indicator al minciunii este dat de atacurile personale, mai degrabă decât un dialog. Iar într-un studiu din 2011 s-a descoperit că oamenii care mint repetă întrebare înainte de a răspunde, dându-şi timp să inventeze un răspuns.  

Viață de cuplu

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite