Cum ar trebui să răspundă părinţii celor mai incomode întrebări ale copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii sunt mereu curioşi, iar dacă părinţii au răspunsurile potrivite atunci cei mici vor înţelege lucrurile mai bine FOTO Arhivă
Copiii sunt mereu curioşi, iar dacă părinţii au răspunsurile potrivite atunci cei mici vor înţelege lucrurile mai bine FOTO Arhivă

Părinţii trebuie să fie conştienţi de curiozităţile celor mici şi să vină cu răspunsuri potrivite vârstei lor. De aceea, „Bright Side“ a venit cu o serie de sugestii care pot ajuta orice părinte.

Uneori, copiii adresează părinţilor întrebări la care aceştia din urmă nu ştiu cum să răspundă. Totuşi, răspunsurile ar trebuie să vină pe înţelesul lor, iar copiii nu trebuie să fie ignoraţi sau să li se livreze o minciună doar pentru că sunt naivi. De aceea, „Bright Side“ a adunat cele mai comune întrebări pe care copiii le spun părinţilor şi a venit cu soluţii de răspunsuri.

„De unde vin?“

Aceasta este o întrebare la care trebuie să răspunzi pe cât de sincer, pe atât de simplu. O sugestie de răspuns este oferită de „Bright Side“: „Când mami şi tati se iubesc, tati îi oferă mamei celulele lui, care se îmbină cu ale mamei, iar în burta ei se formează bebeluşul. Rămâne acolo până când creşte şi se naşte“. Copiiilor mai mari li se pot explica conceptele de spermă şi ovule.

„De ce sunt băieţii şi fetele diferiţi?“

Copiii trebuie să ştie că diferenţele dintre băieţi şi fete nu sunt nenaturale, iar părintele trebuie să ştie că aceştia vor deveni interesaţi, în mod natural, de părţile lor genitale.

„Diferenţele sunt acolo pentru ca copiii să se nască. Un băiat are un penis şi două testicule, iar fata are un vagin şi un unter, care este un sac special pentru copilul care se va naşte în viitor. Băiatul şi fata cresc şi se iubesc, vor să aibă copii. Se unesc ca două piese de puzzle, iar apoi se naşte copilul“, este o sugestie de răspuns.

„Pe cine iubeşti mai mult, pe mine sau pe sora mea?“

Fraţii concurează mereu pentru iubirea părinţilor. Nu ar trebui să te foloseşti de unul dintre copii ca exemplu pentru celălalt sau să spui că îl iubeşti mai mult pe unul decât pe altul.

„Eşti diferit faţă de oricine, iar dragostea pentru fiecare dintre voi e unică. Vă iubim pe amândoi în mod egal, la fel cum şi tu o iubeşti pe mama, dar şi cum îl iubeşti pe tata. Amândoi îmi sunteţi la fel de dragi“, este răspunsul oferit de sursa menţionată.

„Doctorul o să îmi facă rău?“

Explică copilului că vizita la medic este necesară pentru bunăstarea sănătăţii lui. Nu încerca să îl sperii şi să îi prezinţi o parte negativă.

„Doctorul nu îţi face rău. Treaba lui este să te ajute să nu ai boli şi să rămâi sănătos. Uneori poate să fie dureros, dar fără această vizită nu te vei face bine. Când am fost bolnav şi eu am făcut injecţii, mi-a fost frică dar mi-a fost bine după aceea“, este o altă sugestie de răspuns.

„O să mor cândva?“

Nu minţi copilul pentru că acesta poate să accepte adevărul.

„Oamenii, animalele şi chiar şi plantele mor într-o bună zi. Aceasta este legea naturii. Asta înseamnă că este loc pe Pământ pentru toţi cei care se nasc. O să se întâmple asta la un moment dat, dar nu acum. Eu o să mor atunci când o să fiu foarte bătrână, aşa cum este bunica, dar atunci tu o să fi adult ca mine şi vei avea copiii tăi. Ei vor creşte, tu vei îmbătrâni şi vei dispărea. Dar vei fi avut o viaţă frumoasă, plină de aventuri şi de descoperiri“, arată „Bright Side“.

„De ce tu ai voie şi eu nu am voie?“

Nu trebuie să te fereşti să îi spui celui mic că nu eşti perfect. Este important pentru copilul tău să ştie că nu ar trebui să copieze tot ceea ce părintele lui face.

„Da, fumez, iar uneori stau până noaptea târziu la calculator. Dar nu vreau ca tu să îmi repeţi greşelile. Acesta este un obicei prost la care o să renunţ pentru că vreau să devin o persoană mai bună“. Aşa îi poţi explica copilului ceea ce doreşte să afle.

„Dacă monstrul de sub pat o să mă mănânce?“

Ia în serios frica copilului tău şi găseşte o cale eficientă prin care să transformaţi împreună această temere în ceva constructiv.

„Spune-mi cum arată monstrul. Ştii că monştrii sunt foarte speriaţi de cuvinte magice? Hai să îl găsim pe al nostru! Vezi această telecomandă? Nu are doar butoane obişnuite, ci şi un buton magic care face ca monstrul să dispară. Hai să lăsăm telecomanda lângă patul tău!“, este sugestia de răspuns. 

Viață de cuplu

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite