Codul bunelor maniere pentru copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Codul bunelor maniere pentru copii  FOTO Danielle Guenther
Codul bunelor maniere pentru copii  FOTO Danielle Guenther

Codul bunelor maniere pentru copii. Cea mai importantă educaţie a unui copil are loc în interiorul familiei, de aceea este important să îi învăţăm pe cei mici, încă de la cele mai fragede vârste, reguli de comportament în societate, precum şi cu ceilalţi membri ai familiei.

Capacitatea prin care reuşeşti să îi transmiţi copilului tău bunele maniere reprezintă până la urmă şi o carte de vizită a modului în care îl educi ca parinte.

1. Codul bunelor maniere pentru copii: salutul

Un părinte ar trebui să îşi înveţe copilul că este deosebit de important să salute orice persoană cunoscută pe care o întâlneşte. De asemenea, băieţii trebuie să ştie că ei sunt cei care acordă salutul fetelor, la fel cum şi bărbaţii salută primii femeile. 

2. Codul bunelor maniere pentru copii: punctualitatea

O altă regulă importantă pe care cei mici ar trebui să o deprindă este şi punctualitatea, deoarece prin acest mod ne respectăm pe noi, dar şi pe ceilalţi. Pregătirea pentru şcoală de exemplu ar trebui să se desfăşoare într-un interval de timp suficient încât să ajungem înainte de începerea orelor cu circa 5-10 minute. Când vine vorba de vizite, lucrurile se schimbă puţin. Nu este politicos să mergem în vizită înainte de ora fixată, nici măcar cu 5 minute.

3. Codul bunelor maniere pentru copii: la masă

Nu de puţine ori, copiii mai mici devin năzdrăvani tocmai când ajung să fie puşi la masă. De aceea este indicat să le explicăm câteva reguli de bună creştere atunci când mâncăm în familie sau la altcineva. În primul rând orice joacă trebuie să înceteze atunci când mâncăm. De asemenea, coatele nu se aşază pe masă, ci eventual doar antebraţele pe marginea mesei. Folosirea tacâmurilor este obligatorie. De asemenea, din felia de pâine nu muşcăm, ci rupem cu amândouă mâinile bucaţi potrivite. La masă nu vorbim cu gura plină.

4. Codul bunelor maniere pentru copii: pe stradă

O primă regulă foarte importantă este să traversăm numai pe culoarea verde a semaforului şi numai prin locurile marcate corespunzător. De asemenea, pe stradă copiii trebuie să înveţe că nu au voie să arunce gunoaie pe trotuar, ci numai în coşurile special amenajate.

La fel ca un adult, nici copilul nu ar trebui să mănânce pe stradă, însă dacă situaţia o impune atunci este permis.

5. Codul bunelor maniere pentru copii: mijloacele de transport în comun

Şi în mijloacele de transport în comun, un copil trebuie să dea dovadă de politeţe şi de bună creştere atunci când oferă locul său unui bătrân sau unei persoane infirme. O altă regulă de bună creştere spune să nu aruncăm nimic pe jos şi să ţinem asupra noastră gunoiul până când coborâm din mijlocul de transport în comun pentru a-l arunca la cel mai apropiat coş de gunoi. De asemenea, într-un autobuz sau tramvai este politicos să nu vorbim tare.

6. Codul bunelor maniere pentru copii: la şcoală

În aceeaşi manieră politicoasă ar trebui să se comporte un copil şi atunci când se află la şcoală. Chiar dacă este înconjurat de elevi de vârsta lui şi se poate simţi mai liber, un copil cu bune maniere ar trebui să fie învăţat să evite să vorbească urât sau să necăjească alţi elevi. O atenţie deosebită trebuie acordată comportamentului copilului faţă de învăţător sau profesor, precum şi faţă de celelalte persoane care lucrează în şcoală.

7. Codul bunelor maniere pentru copii: "vă rog" şi "mulţumesc"

Dacă dorim să avem cu adevărat nişte copii educaţi, trebuie să ne asigurăm de fiecare dată că cei mici spun "vă rog" şi "mulţumesc". Odată ce deprind încă de la vârste fragede aceste formule de politeţe, există mari şanse să se comporte în aceeaşi manieră şi atunci când vor deveni adulţi.

Regulile de bune maniere pentru copii din acest articol au fost inspirate din cartea "Cei şapte ani de acasă", scrisă de Michiela Poenaru.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite