Cele mai şocante mituri despre corpul feminin: ce se întâmpla cu sânii femeilor care se masturbau şi misterul vaginului cu dinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO myfatpocket.com
FOTO myfatpocket.com

Medicina a fost folosită, de-a lungul timpului, nu doar pentru vindecarea afecţiunilor, ci a contribuit şi la crearea şi răspândirea unor credinţe de-a dreptul ridicole, multe dintre acestea vizând corpul femeilor.

Până nu de mult, miturile despre organele genitale ale femeilor erau de-a dreptul şocante. Vreme de câteva secole, aparatul reproducător al femeilor a fost considerat o „zonă periculoasă”, mulţi dintre medicii vremurilor trecute promovând idei înspăimântătoare despre vagin şi uter. Publicaţia online „Bustle” a realizat o listă cu cinci dintre cele mai bizare mituri despre corpul femeii:

1. Vaginul cu dinţi care ciopârţeşte penisul

Mitul vaginului cu dinţi provine din mitologia Greciei antice, dar se regăseşte în folclorul mai multor ţări. Potrivit acestuia, vaginul avea dinţi gata să ciopârţească orice corp străin care intra înăuntru. Mulţi istorici şi psihologi susţin că această credinţă era strâns legată de anxietatea resimţită de bărbaţi faţă de castrare, dar şi de teama generală pe care o provoacă puterea sexualităţii feminine. 

Deşi acest mit este bazat pe frică, s-a dovedit că unele femei pot prezenta asemenea anomalii, explicabile din punct de vedere ştiinţific. Chisturile ovariene dermoide, provenite din celule embrionare, se pot transforma în păr, dinţi şi oase în interiorul corpului.

2. Masturbarea stopează creşterea sânilor

În anii 1800, masturbarea era considerată un obicei periculos, cauzator de numeroase probleme de sănătate. În era victoriană, oamenii credeau cu tărie că autosatisfacerea putea provoca chiar şi moartea. Totuşi, repercusiunile pe care strămoşii credeau că le are masturbarea asupra femeilor sunt, de departe, cele mai ciudate. Unii experţi medicali susţineau că, dacă aceasta era practicată în adolescenţă, tinerelor femei nu le-ar mai fi crescut sânii şi ar fi rămas cu pieptul plat.

3. Uterul care „se plimbă” prin corp 

În Grecia antică, oamenii credeau că atunci când o femeie se simte rău, este din cauză că uterul i se plimba prin corp, cauzând dureri sau senzaţii neplăcute în alte zone ale corpului. De exemplu, dacă uterul se muta în zona capului, femeile suferinde erau lipsite de putere, aveau stări de angoasă şi dureri groaznice de cap. Dacă uterul ajungea în zona gâtului, simptomele erau sufocarea, pierderea vocii şi a sensibilităţii, uneori chiar moartea.

Mai mult decât atât, medicii vremii credeau că uterul poate fi „ademenit” la locul lui cu diverse mirosuri neplăcute, eliberate în zona vaginului sau direct în dreptul nasului femeii. Scopul răspândirii acestui mit a fost subminarea voinţei feminine, sfatul medicilor fiind ca femeile să rămână însărcinate cât mai des pentru ca uterul să rămână la locul lui. 

4. Educaţia provoacă infertilitate

Pentru că educaţia a devenit mai accesibilă odată cu revoluţia industrială, teama că femeile ar putea primi aceeaşi educaţie ca bărbaţii a dat naştere unor noi mituri. De exemplu, exista zvonul că educaţia le-ar fi putut face neatrăgătoare în ochii viitorilor soţi, iar stresul cauzat de prea multă carte le va provoca căderi nervoase. 

Cea mai fascinantă explicaţie îi aparţine însă doctorului Edward Clarke, de la Universitatea Harvard, care scria în 1837 că  „organismul unei femei nu ar trebui să fie suprasolicitat cu mai multe informaţii deodată, pentru că femeile care consumă o cantitate mare de energie învăţând în perioada pubertăţii pot dezvolta probleme reproductive grave, care pot degenera în infertilitate”.

5. Sângele menstrual este otrăvitor

Eruditul roman Plinius cel Bătrân credea că femeile aflate la menstruaţie pot distruge recolte şi cauza acrirea vinului. Conform doctorului Kate Clancy, în perioada anilor 1940, experimentele care „dovedeau” că sângele menstrual este otrăvitor erau foarte populare. La baza acestora stătea o substanţă numită de medici „menotoxină”, o substanţă chimică despre care medicii spuneau că este secretată de femei, responsabilă de o paletă largă de boli de care puteau suferi acestea, dar şi apropiaţii lor. Această substanţă era atât de puternică încă, potrivit mitului, femeile puteau face florile să se ofliească doar atingându-le şi puteau otrăvi şoareci ademenindu-i cu sânge menstrual. Studiile repetate au dovedit că subtanţa numită menotoxină nu există. 

Găseşte-ţi jumătatea pe PrimaLove

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite