Ce legătură este între sex şi violenţă? Psihologii explică unul dintre marile mistere ale comportamentului uman

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Psihologii au observat o legătură clară între violenţă, infracţiuni şi sexualitatea masculină. Ei spun că atunci când bărbaţii trebuie să fie în competiţie unii cu alţii pentru a obţine o parteneră, au loc mai multe crime şi acte de violenţă. Fenomenul a fost observat mai întâi la animale, dar este valabil şi la oameni, spun cercetătorii.

Experţii au observat un fenomen interesant la o populaţie de foci elefant din California. În sezonul de împerechere, masculii se bat între ei şi se omoară, pentru a ca învingătorul să se poată reproduce. Psihologii spun că acest fenomen poate explica, parţial, şi creşterea numărului de crime pasionale din Detroit, scrie Psychology Today. Cele mai multe crime comise aici sunt comise din motive emoţionale, cum ar fi altercaţii care au loc în cluburi, fără să aibă o motivaţie obiectivă.

Deşi aparent aceste acte violente nu au un motiv real, psihologii evoluţionişti spun că motviul este de fapt lupta bărbaţilor pentru un statut. Într-un conflict, bărbatul care cedează şi se retrage este considerat fricos, laş, de aceea îşi va pierde poziţia în rândul grupului său. Mai mult, acest bărbat nu va mai fi considerat atrăgător de către femei.

Unele studii sugerează că mulţi bărbaţi intră în găşti de cartier pentru a avea astfel un acces mai facil la femei. Cei care fac parte din asemenea grupări au de obicei mai multe partenere sexuale comparativ cu alţi bărbaţi, iar liderii găştilor, temuţi pentru agresivitatea lor, au mai multe iubite comparativ cu membrii de rând. Prin urmare, crimele violente au loc în contextul competiţiei sexuale.

Fenomenul se explică prin dezvoltarea diferită a creierului masculin, dar şi prin rolul pe care îl au hormonii asupra comportamentului. În timpul sarcinii, fetusul masculin este expus la o cantitate mai mare de testosteron, iar creierul lui se va dezvolta diferit şi astfel se explică şi faptul că bărbaţii sunt de obicei mai agresivi ca femeile.

Nivelul de testosteron determină apetitul sexual al bărbaţilor, dar şi agresivitatea lor

Bărbaţii sunt expuşi din nou unei mari cantităţi de testosteron la pubertate, când li se dezvoltă şi organele sexuale, plus toate caracteristicile masculine: voce groasă, muşchi mai puternici, păr facial şi corporal. Din punct de vedere biologic, toate aceste noi caracteristici au ca rol intimidarea rivalilor şi sunt semn de agresivitate.

Maturizarea sexuală a masculilor este însoţită deseori de o creştere a agresivităţii, fenomen observat la toate mamiferele. Până acum psihologii au ezitat să admită că un nivel ridicat de testosteron este asociat cu crime sau acte de violenţă.

Cu toate acestea, bărbaţii care au mai mult testosteron sunt mai dispuşi să intre în conflicte, să nu respecte legea şi chiar să aibă conflicte cu partenera. În perioada în care îşi caută o iubită, nivelul de testosteron al unui bărbat creşte, la fel şi riscul de a deveni agresiv. Problemele de comportament apar mai ales în cazul în care un nivel ridicat de testosteron este combinat cu un nivel scăzut de serotonină, un hormon care ajută la autocontrol.

Cum se explică faptul că bărbaţii şi femeile au un comportament sexual foarte diferit?

Bărbaţii şi femeile sunt structuraţi foarte diferit din punct de vedere sexual, pentru că evoluţia speciei a determinat aceste diferenţe. Astfel, pentru a fi siguri că se vor reproduce cu succes, bărbaţii şi-au căutat întotdeauna mai multe partenere. De aceea, pentru ei este mai greu să reziste ispitei de a-şi înşela partenera. Psihologii au remarcat în acest sens câteva diferenţe de comportament sexual majore între sexe.

1. Bărbaţii au o rată de reproducere mult mai rapidă comparativ cu femeile, de aceea ei se excită mai uşor şi sunt mai puţin stricţi când trebuie să-şi aleagă o parteneră pentru sex. În schimb, pentru o femeie reproducerea înseamnă o sarcină de 9 luni, câţiva ani de alăptare şi mai mulţi ani pentru creşterea copilului. Prin urmare, sexul pentru o femeie înseamnă grija creşterii unui copil, de aceea ea va fi mai atentă la bărbatul pe care îl acceptă. Ea nu poate pur şi simplu să plece şi să caute un alt partener.

Din punct de vedere biologic, bărbaţii sunt predipuşi să fie poligami. Pentru că societatea noastră interzice acum poligamia, bărbaţii recurg la singura soluţie rămasă: o relaţie stabilă şi alte aventuri extraconjugale. Psihologii atrag atenţia că toate aceste lucruri se întâmplă la nivel subconştient, nu este vorba de un comportament raţional, premeditat. Nu este alegerea bărbaţilor să simtă mai multă dorinţă sexuală.

2. Bărbaţii sunt atraşi de noutatea unei relaţii, de faptul că ar putea avea o nouă parteneră, indiferent cât de atrăgătoare este aceasta. Aceste este Efectul Coolidge, observat la multe mamifere. Fiecare parteneră este o nouă şansă de a se reproduce, de aceea apare această atracţie.

3. Bărbaţii sunt mai atraşi sexual de femeile care au cea mai bună vârstă pentru reproducere, adică între 17 şi 28 de ani. Aceasta este perioada de fertilitate maximă pentru femei, iar bărbaţii de toate vârstele le vor căuta. Aceste femei au mai multe şanse să ducă la capăt o sarcină, iar probabilitatea naşterii unui copil sănătos începe să scadă după ce femeia trece de 30 de ani. Astfel se explică de ce un bărbat mai în vârstă, care are o căsnicie fericită, începe să fie interesat de femeile mai tinere, pe măsură ce soţia lui îmbătrâneşte. De aceea, el va recuge la aventuri sau va divorţa şi se va căsători cu o femeie mai tânără.

4. Bărbaţii puternici, cu un statut social bun, sunt de obicei consideraţi mai atrăgători şi astfel au ocazia de a găsi mai multe partenere. De aceea, bărbaţii bogaţi sau celebri au mai puţine şanse să fie fideli partenerei, pentru că vor fi expuşi la mai multe tentaţii, fiind căutaţi de femei.

5. Bărbaţii sunt interesaţi de aventuri accesibile. Chiar dacă are o căsnicie fericită şi copii, un bărbat poate fi interesat şi de aventuri sexuale cu femeile disponibile. Chiar dacă soţia va suferi când va afla de infidelitate, în realitate bărbatul nu este implicat emoţional în aceste aventuri şi nu vrea să-şi părăsească soţia pentru a începe o altă relaţie stabilă, cu una dintre amante.

6. Spre deosebire de femei, bărbaţii sunt mult mai interesaţi să facă sex cu o parteneră pe care nu o iubesc sau nu o cunosc. Pentru ei, implicarea afectivă nu are mare importanţă în cazul unui contact sexual ocazional.

Mintea noastră este compusă din mai multe „module”, fiecare acţionând independent: emoţional, raţional, motivaţional. Astfel se explică desele conflicte interioare şi faptul că mulţi ajung să fie consideraţi ipocriţi, pentru că una spun şi alta fac, explică psihologii.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite