Adevărul Live. „E important ca părinţii să nu transmită mesaje contradictorii: să-i spună copilului că alcoolul este nociv, apoi să bea ceva ca să se relaxeze”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adolescenţa este o perioadă dificilă şi pentru părinţi, nu doar pentru tânărul aflat la vârsta când începe să se descopere şi să-şi dorească indepedenţa. Este, din păcate, şi vârsta la care teribilismul, influenţa anturajului şi exemplele preluate chiar din familie îi determină pe tineri să consume alcool în exces. Am explicat, în cadrul noii emisiuni din campania antialcool „Suntem Mulţi”, ce pot face părinţii ajunşi într-o astfel de situaţie.

Asociaţia Spirits România, alături de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi Federaţia Română de Fotbal (FRF) continuă campania de informare publică „Suntem Mulţi”, menită să atragă atenţia asupra impactului pe care îl are alcoolul asupra sănătăţii copiilor, în contextul în care aproape jumătate din adolescenţii români au consumat alcool cel puţin o dată.

Cu această ocazie, sub îndemnul Scoate-i alcoolul din cap! s-a lansat şi un Ghid adresat părinţilor, în dorinţa de a se creşte gradul de informare asupra efectelor negative ale consumului de alcool în rândul minorilor.

Seria emisiunilor Adevărul Live au drept scop prevenirea consumului de alcool în rândul minorilor, dar şi să atragă atenţia asupra impactului pe care îl are alcoolul asupra sănătăţii copiilor. Cu prilejul noii emisiuni, psihologul Carmen-Elena Podar şi Simona Calancea, părinte, redactor sef al revistei Parents şi fondator al site-ului 9vremparinti.ro au discutat despre cele mai frecvente situaţii cu care dau piept părinţii ai căror copii consumă alcool în exces, dar şi ce soluţii au aceştia la îndemână într-o astfel de situaţie

De ce adolescenţa este o perioadă atât de dificilă?

`Vreau să îi rog pe părinţi şi pe viitorii părinţi să se liniştească pentru o clipă şi să se conecteze cu copilul, cu adolescentul din interior şi să încerce să răspundă la nişte întrebări. Eu, când eram adolescent, de ce mă purtam aşa? Familia, anturajul, m-au înţeles? Eu m-am înţeles? Am fost mulţumit de cum m-au tratat familia şi anturajul? Cum aş fi vrut să se poarte? Să rămână puţin acolo iar când vine copilul acasă, să îl privească cu iubire, să nu se gândească «eu sunt el», pentru că suntem persoane diferit, suntem unici. Dacă îi tratăm altfel, puntea, conectarea emoţională este ruptă. Adolescenţa este o perioadă cu fluturi şi furtuni. Fluturi, pentru că încercăm lucruri noi, ne deschidem aripile şi desigur, furtunile sunt consecinţe”, a declarat psihologul Carmen-Elena Podar. 

Mituri legate de adolescenţă

1. Este vorba de hormoni. De fapt, este vorba de o dezvoltare extraordinare a creierului, au loc transformări magice.
2. Sunt imaturi. Este o tranziţie, creştem, încercăm să ne regăsim.

„Odată ce ştim şi înţelegem această perioadă a adolescentului, este extraordinar. Dacă nu, dacă îi spunem că nu îl mai recunoaştem, că ne-a dezamăgit, copilul se simte rău, se simte respins şi îşi caută un refugiu”, a adăugat specialista.

„Este un echilibru greu de menţinut, pentru că îmi place să fiu prietenă cu copilul meu până la un punct, dar orice copil are nevoie de nişte reguli. Sunt în publicul ţintă al acestei campanii pentru că am avut o asemenea problemă. Fiica mea a fost recent la o petrecere a unei fete de 14 ani. Atunci, fiica mea mi-a spus «sper îţi dai seama că voi bea». Am întrebat-o de ce vor să facă asta, am încercat să înţeleg. Prima discuţie a fost legată de fumat. I-am spus ok, eu nu te voi putea urmări, i-am dat nişte argumente anti-fumat. Copiii nu reacţionează atât de bine la exemplele raţionale. Când am fost anunţată că va bea, mi-a venit un cap un exemplu. Aveam două plante în apartament şi i-am spus: planta mare, dacă primeşte o cantitate mare de apă, e fericită. Planta mică, dacă primeşte aceeaşi cantitate, o să moară‟, a exemplificat Simona Calacea. 

„Când a venit de la petrecere am primit raportul. Am fost informată că a băut două shot-uri cu tărie cu vodka sau tequila. Întrebarea mea a fost de unde au avut şi de ce li s-a servit aşa ceva într-un loc autorizat. A continuat cu trei beri şi nişte şampanie. După, stând de vorba cu ea, am aflat că cele trei beri nu au fost exact trei beri. Le-a deschis, dar nu le-a terminat. Eu am impresia că uneori îmi face aceste mărturisiri şi pentru a-mi urmări reacţia. Am întrebat-o apoi de ce beau. Mi-a spus că li se pare cool, că vă vedem pe voi că beţi şi păreţi foarte relaxaţi, dacă nu bei eşti fraier, nu eşti acceptat de grup şi de curiozitate, să vedem cum este. Dar de unde ştii cum să te opreşti? Ce înseamnă efectele alcoolului asupra unui corp de copil? Îi spun mereu că viaţa este despre experienţe, vreau să ai cât mai multe experienţe frumoase şi bune pentru tine, dar trag linia şi nu negociez când este vorba de experienţe periculoase pentru tine”, a mai spus redactorul şef al revistei Parents.

„Tatăl meu a fost fumător mult timp, dar s-a oprit înainte să mă nasc eu. Eu nu l-am prins fumând. Când am crescut, tatăl meu mi-a spus: «Carmen, nicio problemă. Dacă vrei, apucă-te, eu îţi cumpăr ţigări. Dar vei fi ca toţi ceilalţi». Şi nu am fumat”, a completat psihologul Elena Podar.

„Să ne întoarcem la ce se întâmplă în adolescenţă. Sunt transformări majore, mentale şi în organism. La creier, secreţia de dopamină este o mare problemă. Când adolescentul, fluturaşul începe să îşi deschidă aripile, îi place aventura, trăieşte la intensitate viaţa. Atunci ne aruncăm cu capul înainte, vrem să încercăm mereu ceva nou. Alcoolul stimulează secreţia de dopamină. Ne place. Apoi, euforia trece, secreţia de dopamină scade şi nu ne mai place. Ce facem? Mărim doza. Şi aşa ajungem la dependenţă”, a explicat specialista.

„Este foarte important ca părinţii să fie atenţi să nu transmită mesaje contradictorii. Dacă folosim băutura sau substanţa pe post de medicament sau de terapie, şi îşi aude părintele când spune «of, ce zi am avut, ce ar merge o bere», şi copilul va face la fel. Fiind adolescent, poate să raţioneze. Înţelege-l, recunoaşte-i că şi tu ai făcut acest lucru, explică-i ce nu este bine. Apoi spune-i că acum, momentan, nu se poate. Responsabilitatea mea ca părinte acum, dar decizia ta mai târziu, este să am grijă de tine. De multe ori, comportamentul se activează când suntem într-un grup. Noi trebuie să arătăm că noi suntem cei mai tari, cei mai buni”, a mai spus Elena Podar. 

„În momentul în care ai o discuţie sinceră cu copilul, de mic, el ştie foarte bine că va fi înţeles, că este în siguranţă acasă, dar şi în lume. Dacă stilul parental este unul cu reguli rigide, autoritar, lipseşte căldura şi înţelegerea. Atunci, copilul va căuta un grup de apartenenţă unde să fie iubit şi acceptat. Alt stil este unul permisiv. Din nou există întredere, dar există deschidere. Dar există o autoritate fermă, reguli pe care le avem şi le negociem împreună. Totuşi, acestea sunt consecinţele. Eşti pregătit să le suporţi?”, a declarat psihologul Carmen-Elena Podar.

Proiecţiile pe care părinţii le aruncă asupra copiilor

Revenim la relaţia noastră cu adolescentul din noi şi cu părinţii noştri. Noi ne gândim, de multe ori, dacă nu am avut un lucru în copilărie, măcar el să îl aibă. Dar de multe ori copilul nu vrea acelaşi lucru. Uneori fericirea copilului nu coincide cu a părintelui. Alteori, părinţii încearcă să îşi realizeze visele prin copii. Dar suntem unici. Copilul trebuie să îşi verbalizeze emoţiile. Dacă copilul are o problemă, cu părintele trebuie să discutăm foarte mult, să înţeleagă. Copilul trebuie să ştie că indiferent ce face este iubit şi acceptat, comportamentul nu.

Copilul are nevoie de acceptare, de atenţie, de ascultare, de alinare, de apărare, de autonomie. În momentul în care este supărat, suferă, i s-a întâmplat ceva, el trebuie să ştie că mereu vom fi acolo să îl ridicăm de jos. De asmenea, trebuie să îl lăsăm să zboare, a conchis psihologul.

Alte informaţii despre cauzele şi efectele consumului de alcool în rândul minorilor pot fi aflate accesând pagina suntem-multi.ro sau pagina de facebook: facebook.com/ConsumaResponsabil.SuntemMulti.   

Viață de cuplu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite